Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σούπερ Τετάρτη» στο ΠΑΣΟΚ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σούπερ Τετάρτη» στο ΠΑΣΟΚ

  • A-
  • A+
Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα -εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων- του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου για το πλαίσιο και την ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου, το οποίο έχει οδηγήσει σε σύγκρουση κορυφής. Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά προσκρούει στην κάθετη διαφωνία του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων στελεχών, δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε χαμηλό βαρομετρικό, απόρροια των ανακοινώσεων της περασμένης εβδομάδας για την εσπευσμένη προκήρυξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που προκαλεί ήδη ποικίλες αντιδράσεις, συνεδριάζει σήμερα (15.00) το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος (Γραμματεία ΚΟΕΣ – βουλευτές- ευρωβουλευτές) και εν συνεχεία την Παρασκευή (13.00) η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.

Βασικό αντικείμενο των συνεδριάσεων στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η λήψη αποφάσεων για το πλαίσιο, τη διαδικασία, τον τρόπο διεξαγωγής και την ημερομηνία του έκτακτου συνεδρίου, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2017 και το οποίο, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, είχε προαναγγελθεί ότι προγραμματίζεται για τα τέλη του 2019.

Σύγχυση

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκρίνει την πραγματοποίησή του εντός του προσεχούς δεκαημέρου και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 9-10 Νοεμβρίου. Επιλέγει δηλαδή να διεξαχθεί το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από την πολιτική και προγραμματική συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής που μετατέθηκε γι’ αυτόν τον λόγο για τις 6 ώς 8 Δεκεμβρίου.

Το σκεπτικό αυτής της αλλαγής σχετίζεται με την πρόθεση να μην παραταθεί περαιτέρω η σύγχυση γύρω από την προοπτική του εγχειρήματος του κεντροαριστερού φορέα και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε αυτό και ταυτόχρονα να τερματιστούν η αμφισβήτηση, η εσωστρέφεια και οι φωνές κριτικής εναντίον της Φώφης Γεννηματά για τους εν γένει χειρισμούς της.

Εξάλλου, η ίδια έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ότι για πολιτικούς και τεχνικούς λόγους (σ.σ. τα υπέρογκα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν) προχωρά με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο θα εξακολουθεί να είναι η «ραχοκοκαλιά» της παράταξης.

Επιπλέον, φέρεται να μελετά, προκειμένου να αποκλειστεί ενδεχόμενο διαρχίας μέσω εκλογής αρχηγού, μια καταστατική ρύθμιση, η οποία θα παρατείνει τη θητεία της στα ηνία του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2021, οπότε και συμπληρώνεται η τετραετία της ως επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Ή έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω», θα είναι σύμφωνα με δήλωσή της στα «Νέα» το δίλημμα που σκοπεύει να θέσει.

Αποκαλυπτικός για το στίγμα του συνεδρίου ήταν και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, που υπερτόνισε σε συνέντευξή του τους νομικούς λόγους που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις με τις τράπεζες, «οπότε έπρεπε να γίνει υποχρεωτικά ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει νομικό πρόσωπο», ενώ υπενθύμισε ότι «το ΚΙΝ.ΑΛΛ είναι ο φορέας και το ΠΑΣΟΚ δουλεύει μέσα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.» (Ρ/Σ «Παραπολιτικά»).

Διαφωνίες

Παρ’ όλα αυτά, οι παραπάνω σχεδιασμοί της προέδρου και της ομάδας των συνεργατών που την περιβάλλουν, για τους οποίους εμφανίζονται ανυποχώρητοι, προσκρούουν στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ οδηγώντας σε αναταράξεις και εντονότατες διαφωνίες με κορυφαία στελέχη και άλλες συσπειρώσεις.

Ο βασικός εκφραστής αυτών των ενστάσεων, που φέρνουν προς το παρόν τη Χαριλάου Τρικούπη σε μια νέα κατάσταση σφοδρής σύγκρουσης, είναι ο ευρωβουλευτής και ισχυρός εσωκομματικά Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξαρχής -όπως και χθες- κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί και δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια διαδικασία που δεν σέβεται το ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του και τον κόσμο του.

Ειδικότερα, ζήτησε να τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ικανό χρονικό διάστημα για προσυνεδριακό διάλογο και εκλογή συνέδρων, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που θέλουν το συνέδριο μια διαδικασία-εξπρές και τους συνέδρους διορισμένους (όσοι είχαν εκλεγεί για το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον Μάρτιο του 2018 και οι οποίοι προέρχονται ή δηλώνουν ως πολιτική τοποθέτηση ΠΑΣΟΚ).

Μάλιστα, κατηγόρησε τη Φ. Γεννηματά ότι «έχει καταργήσει όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ» (ΣΚΑΪ), ενώ κάλεσε όλα τα ιστορικά στελέχη και τους βουλευτές να τοποθετηθούν ανοιχτά. Πάντως, έδειξε να μη θεωρεί προτεραιότητα την αλλαγή ηγεσίας, διαβεβαιώνοντας ότι «σε ένα κόμμα του 8% δεν θα υπάρξει διαρχία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε πριν από μερικές ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όπου επιβεβαιώθηκαν οι αντικρουόμενες οπτικές τους και πλέον το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένος να φτάσει την αντιπαράθεσή του ο ευρωβουλευτής και όσοι πρόσκαιρα ή διαχρονικά συμμερίζονται τις θέσεις του.

Ενας από τους διαφωνούντες που δείχνουν να κινούνται σε κατεύθυνση μη νομιμοποίησης του συνεδρίου -εφόσον επαληθευτούν τα όσα έχουν διαρρεύσει για τις διαδικασίες- είναι ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παρωδία», δηλώνοντας ότι «το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο και οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι πραξικόπημα που θα αποτελέσει ταφόπλακα για ένα ιστορικό κόμμα» (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»).

Ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους και αρχηγό από τη βάση, ζήτησε ο Σταμάτης Μαλέλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στέλεχος της «Κίνησης 81» (News 24/7), συμπληρώνοντας ότι είναι «κωμικό» ο επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να είναι και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλουμε να συζητηθούν τα πάντα. Δεν αιφνιδίασε κανέναν η Φώφη Γεννηματά. Εχουμε πει πολλές φορές ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Για εμάς το ζήτημα είναι πώς θα προχωρήσει πολιτικά η παράταξη, για την οποία υπάρχει εύλογη αγωνία και ενδιαφέρον από χιλιάδες πολίτες. Η Φώφη Γεννηματά έχει δείξει ότι παίρνει πολύ μεγάλα ρίσκα», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης (ΣΚΑΪ-«Πρώτο Πρόγραμμα»), παραπέμποντας για τα υπόλοιπα θέματα στις επικείμενες κομματικές συνεδριάσεις.

Υπό αυτήν την πολεμική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, θεωρούνται μάλλον εύλογοι οι χαρακτηρισμοί για «σούπερ Τετάρτη» και «σούπερ Παρασκευή» για το ΠΑΣΟΚ (κατά το «σούπερ Σάββατο» στη Μ. Βρετανία)...

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συναντήσεις εν όψει εσωκομματικών διαδικασιών
Τις πρώτες κατ’ ιδίαν συναντήσεις μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκίνησε σήμερα η Φώφη Γεννηματά, στην πορεία που η ίδια δρομολόγησε για την εκλογή αρχηγού και τη δημιουργία του νέου φορέα. Το...
Συναντήσεις εν όψει εσωκομματικών διαδικασιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η δύσκολη ζωή στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή
Τα τρία καυτά ζητήματα που θέλει να διαχειριστεί η Χαριλάου Τρικούπη μετά το συνέδριο: το λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ που μπήκε, αλλά... δεν το καταργεί, το φάντασμα της εσωστρέφειας και ο Π. Γερουλάνος που εμφανίζεται...
Η δύσκολη ζωή στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ή επιβίωση ή... λουκέτο
Στο επίμαχο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν η ηγεσία του κόμματος και όσοι βρεθούν σήμερα το απόγευμα και αύριο στο ΣΕΦ ● Μετατροπή του κόμματος σε «σφραγίδα» προβλέπει η εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ή επιβίωση ή... λουκέτο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το συνέδριο του ΑΦΜ»
Μύδροι κατά της Φώφης Γεννηματά και της ηγετικής ομάδας από τον απερχόμενο γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη, ο οποίος καταγγέλλει την πολιτική δολοφονία του κόμματος. «Δεν υπάρχουν ΠΑΣΟΚόμετρα»,...
«Το συνέδριο του ΑΦΜ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας