Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σοβαρά λάθη στο «αναπτυξιακό» και θεσμική ασυνέχεια καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σωκράτης Φάμελλος  - Ευκλείδης Τσακαλώτος 

 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σοβαρά λάθη στο «αναπτυξιακό» και θεσμική ασυνέχεια καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+
Σοβαρό και ανεξήγητο λάθος της κυβέρνησης να απορρίψει δύο τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταγγέλει ο Σωκράτης Φάμελλος ενώ την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά την παραίτηση τριών μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στις περιοχές της χώρας που η παραγωγική τους βάση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λιγνιτική παραγωγή, στερεί το δικαίωμα της ανάπτυξης και της εργασίας, δηλαδή τη δίκαιη μετάβαση, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών». Όπως προσθέτει, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και ασκεί πολιτική μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών και όχι ουσίας, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ανισοτήτων.

Ακολούθως, ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι «η άρνηση αποδοχής της τροπολογίας για την παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή αυθαιρέτων που εκκρεμούν από τον ν. 4178/2013, αφήνει στον αέρα περίπου 350.000 δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων του ν. 4178/2013 που δεν έχουν μεταφερθεί στον ισχύοντα νόμο 4495/2017, καθώς η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών λήγει στις 3 Νοεμβρίου. Η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας ανταποκρίνεται στο αίτημα του τεχνικού κόσμου αλλά και πολλών Ελλήνων πολιτών και είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα εκ των υστέρων». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πραγματικά ακατανόητη η άρνηση του κ. Χατζηδάκη να υιοθετήσει την τροπολογία.

Στη σειρά ακατανόητων πράξεων της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως τονίζει ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, «προστίθεται τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που επιχειρεί να τροποποιήσει το σύνολο του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, δόμησης, εγκατάστασης, λειτουργίας, ακόμα και περιβαλλοντικής αδειοδότησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων και μάλιστα χωρίς την υπογραφή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος υποστηριζει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα γεωχωρικά δεδομένα -ως ψηφιακό χάρτη- σε φορέα εκτός του ΥΠΕΝ, αποτελεί σοβαρό λάθος και οπισθοχώρηση της διοίκησης στη χώρα μας, ειδικά ενώ λειτουργεί ήδη αντίστοιχη Διεύθυνση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

«Κενό γράμμα» για την κυβέρνηση «οι έννοιες της θεσμικής συνέχειας και ανεξαρτησίας του κράτους»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει τις παραιτήσεις (9.10.2019), τρίων μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ, (Γιώργος Ταβλάς, Όλγα Χαρίτου και Γιώργιος Σταμπουλής), κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Οικονομικών, κου Σταϊκούρα. 

«Τα τρία πρώην μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ, κατά κοινή ομολογία, έφεραν σε πέρας μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή με επαγγελματισμό και αφοσίωση, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους και κρατώντας ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ των θεσμών και των κατευθύνσεων που τους δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου» σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι οι έννοιες της θεσμικής συνέχειας και ανεξαρτησίας του κράτους αποτελούν κενό γράμμα στη ρητορική της κυβέρνησης. Τουλάχιστον ας μην τις κρατούν υποκριτικά ως σημαία».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αμφιβάλλω ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους»
Ένα δηκτικό σχόλιο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προκάλεσε η δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ότι το κράτος «πρέπει να πάψει να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους...
«Αμφιβάλλω ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου αποδομούν το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η επιτροπή προτείνει ταξικές αλλαγές, με περισσότερους φόρους για τους πολλούς και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως η κυβέρνηση...
Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου αποδομούν το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος με αιχμές κατά ηγεσίας και προτροπές ενόψει συνεδρίου
Παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».
Τσακαλώτος με αιχμές κατά ηγεσίας και προτροπές ενόψει συνεδρίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος: Αδιέξοδες οι πολιτικές της Ν.Δ. στην οικονομία
Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει λάβει για να αντιμετωπιστεί η ύφεση, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αρνείται πεισματικά» να...
Τσακαλώτος: Αδιέξοδες οι πολιτικές της Ν.Δ. στην οικονομία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος: Μιλήστε για το μαξιλάρι και ξεχάστε την κρυφή ατζέντα
Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως το μαξιλαράκι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ύψους 37 δισ. ευρώ και καλεί το Μαξίμου να ενημερώσει για τα ταμειακά διαθέσιμα και για την πολιτική του.
Τσακαλώτος: Μιλήστε για το μαξιλάρι και ξεχάστε την κρυφή ατζέντα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για το «μαξιλάρι» ασφαλείας
Η αποκάλυψη που έγινε μέσω πηγών του ΥΠ.ΟΙΚ. και όχι με επίσημο τρόπο προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για το «μαξιλάρι» ασφαλείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας