Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κρήτη ψήφισε Τσίπρα

«Βασική μας επιδίωξη είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες προκοπής και κοινωνικής δικαιοσύνης και γι’ αυτό καλούμε εσάς, τον κόσμο, να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του» τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

ANDREA BONETTI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κρήτη ψήφισε Τσίπρα

  • A-
  • A+
Κάτι παραπάνω από εορταστικό ήταν το κλίμα και τις δύο μέρες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, με τον κόσμο να τον καλεί να προχωρήσει και να τα αλλάξει όλα • Ο τέως πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έπιασε το Τζόκερ, καθώς βρήκαν 37 δισ. ευρώ να τους περιμένουν.

Αν η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Αχαΐα την προηγούμενη εβδομάδα ενθουσίασε την Κουμουνδούρου, τότε η αποτίμηση της περιοδείας στη -μισή- Κρήτη, που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο, δεν περιγράφεται με λόγια.

Επιβεβαιώθηκε έτσι περίτρανα η κουβέντα ενός ηλικιωμένου Κρητικού που πλησιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα για να τον χαιρετήσει του είπε: «Η Κρήτη ήταν βενιζελική, έγινε παπανδρεϊκή και τώρα είναι τσιπρική», προκαλώντας έτσι το χαμόγελο στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα και τις δύο μέρες κατά τη διάρκεια της περιοδείας στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου ήταν κάτι παραπάνω από εορταστικό. Αυτό που έκανε εντύπωση στον κόσμο ήταν το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν περνούσε απλώς από μαγαζιά και πλατείες χαιρετώντας τον κόσμο, αλλά καθόταν να τους ακούσει, να συνομιλήσει μαζί τους, πετυχαίνοντας αυτό που -λόγω εξουσίας- είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, την άμεση επαφή με τον κόσμο.

Το άλλο πράγμα που έκανε εντύπωση ήταν πως ο κόσμος που τον περιέβαλλε του ζητούσε να προχωρήσει, να τα αλλάξει όλα, εκφράζοντας ένα ομολογουμένως πρωτόγνωρο αντιδεξιό μένος, επηρεασμένος προφανώς από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης της χώρας.

«Κυβέρνηση Τζόκερ»

«Εχουμε μια κυβέρνηση Τζόκερ» είπε χθες στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έπιασε όντως το Τζόκερ, καθώς όταν άφησαν την εξουσία το 2014, η χώρα ήταν παράλυτη οικονομικά και με άδεια ταμεία και τώρα που επανήλθαν στην κυβέρνηση βρήκαν 37 δισ. ευρώ να τους περιμένουν, κάτι που αποτέλεσε έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στα όσα θετικά ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία οικειοποιείται ανερυθρίαστα η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσιάζοντάς τα ως δικά της.

Σχολιάζοντας την υπόθεση με την ταινία «Τζόκερ» και τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κρούσμα «ακραίου νεοσυντηρητισμού που γυρνάει τη χώρα στη δεκαετία του ‘50», το οποίο καλύπτουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι καθώς το θέμα έπαιξε σε πολλά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.

«Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χάλασαν όμως και τη σούπα της κυβέρνησης, που θέλει να αποδείξει ότι η υπόθεση Novartis είναι μια σκευωρία» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για το ντοκιμαντέρ της κρατικής ελβετικής τηλεόρασης σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, το οποίο επίσης, όπως είπε, «θάφτηκε» από την πλειονότητα των εγχώριων μέσων ενημέρωσης.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα αντίδωρο να περιμένουμε από τα μέσα ενημέρωσης γιατί δεν τους κάναμε τα χατίρια, δεν έχουμε χορηγούς τα ΜΜΕ» είπε στη συνέχεια, τονίζοντας πως ένας από τους βασικούς λόγους της άμεσης επαφής με τον κόσμο, είναι το γεγονός ότι έτσι προκύπτει μια αδιάβλητη επικοινωνία και επιτυγχάνεται ο πολιτικός συντονισμός με την κοινωνία.

«Βασική μας επιδίωξη είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες προκοπής και κοινωνικής δικαιοσύνης και γι’ αυτό καλούμε εσάς, τον κόσμο, να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά δέχτηκε ερωτήσεις από τον κόσμο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πριν από μία εβδομάδα στην Πάτρα.

Νωρίτερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σελλιά, απευθύνθηκε στον κόσμο λέγοντας: «Είναι για μένα πολύ συγκινητικό να μπορώ να βρίσκομαι απέναντι σε πρόσωπα καθαρά. Σε ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.

»Είναι σημαντική η εμπειρία αυτών των ημερών, που αποφάσισα να ξεκινήσω μια μακρά πορεία συζήτησης, μια μακρά πορεία συνάντησης με τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Διότι και εμείς, φίλες και φίλοι, κλεισμένοι πολλές φορές στα γραφεία, κλεισμένοι στο μέγαρο Μαξίμου, στα κυβερνητικά κτίρια, είχαμε χάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την επαφή και τη ζωντάνια. Τη ζωντάνια που σου δίνει η επικοινωνία με τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.

»Γιατί πιστεύω πραγματικά ότι στην πατρίδα μας υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα της δημιουργίας, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας, που τη βλέπεις στα πρόσωπα των ανθρώπων που δεν σου ζητάνε χάρες και ρουσφέτια, αλλά σου εκφράζουν την αγωνία τους για ζωή. Την αγωνία τους για δικαιοσύνη. Την αγωνία για να προκόψει ο τόπος τους».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η διεύρυνση έχει δρόμο ακόμα...
Aνασύνταξη, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός. Αυτές ήταν οι τρεις λέξεις - κλειδιά που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης...
Η διεύρυνση έχει δρόμο ακόμα...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο
Εξακόσια πρόσωπα με οργανωτικό ρόλο σε ολόκληρη τη χώρα θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Εκτός από έμπειρα στελέχη του κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας, θα...
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τους χάλασε την «κανονικότητα»
Eνόχλησε την κυβέρνηση αλλά και τον φιλικό της Τύπο η προχθεσινή -συμβολική- παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Αυτό αποδείχθηκε τόσο από την κυβερνητική αντίδραση όσο και από σειρά...
Τους χάλασε την «κανονικότητα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διάλογος για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης
Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στη Φλώρινα, εκεί όπου πριν από λίγους μήνες έγραψε Ιστορία μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ συνάπτοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά όμως βασικό του ενδιαφέρον είναι να...
Διάλογος για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στροφή Τσίπρα στην κοινωνία
Στη σκιά της ξέφρενης καταστολής που εφαρμόζει αλύπητα η κυβέρνηση, αλλά και των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον διάλογο με τους πολίτες.
Στροφή Τσίπρα στην κοινωνία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Λιβαδειά και στον Ορχομενό Βοιωτίας και αργότερα στην Εύβοια, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί ● «Πραξικόπημα» της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε την εξαίρεση...
«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας