Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρεμιέρα συζητήσεων με... ρυθμιστή το ΚΚΕ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρεμιέρα συζητήσεων με... ρυθμιστή το ΚΚΕ

  • A-
  • A+
Μέχρι την επόμενη συνάντηση, τη Δευτέρα, το υπουργείο θα αποστείλει στα κόμματα της αντιπολίτευσης κείμενο-πρόταση ως βάση διαλόγου, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης. • Η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα προσεγγίσει τον «κόφτη» που θέτει το ΚΚΕ, δηλαδή το ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα, για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (200 ψήφοι).

Τη Δευτέρα, σε δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής (12.00, υπουργείο Εσωτερικών) θα κριθεί η υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και συγκεκριμένα το εάν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία (200 ψήφοι) για να περάσει από τη Βουλή.

Η χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση είχε χαρακτηριστικά συνάντησης καταγραφής απόψεων. Μέχρι τη νέα συνεδρίαση, το υπουργείο θα έχει συντάξει και αποστείλει στα κοινοβουλευτικά κόμματα ένα κείμενο-πρόταση και βάση συζήτησης, με στόχο την επίτευξη της απαραίτητης συναίνεσης. Μέχρι τότε, ο δρόμος μοιάζει μακρύς.

Γ. Κατρούγκαλος

Το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει κυβέρνηση, όχι η κυβέρνηση αυτή που έχει δικαίωμα να αλλάζει το εκλογικό σώμα

Ισοτιμία

Πέντε από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα (εκτός του ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνούν στην προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, άρα και στην κατανομή των 300 εδρών, επικαλούμενα την ισοτιμία της ψήφου μεταξύ κατοίκων εντός και εκτός ελληνικής επικρατείας.

Πρόκειται για τη μόνη «κόκκινη γραμμή» που θέτει η κυβέρνηση, δηλώνοντας προθέσεις οπισθοχώρησης σε κάθε άλλο ζήτημα, στο πλαίσιο συναίνεσης. «Το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει κυβέρνηση, όχι η κυβέρνηση αυτή που έχει δικαίωμα να αλλάζει το εκλογικό σώμα», αντέτεινε εξερχόμενος της συνάντησης ο Γ. Κατρούγκαλος, δείχνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην ολοκληρωμένη και ήδη κατατεθειμένη πρότασή της για κλειστό σύστημα εκπροσώπησης.

Ρόλο «ρυθμιστή» έχει αποκτήσει εκ των πραγμάτων το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Γ. Γκιόκα να περιγράφει τους τρεις άξονες της πρότασης του κόμματος: α) ψήφο με αυτοπρόσωπη παρουσία (σε πρεσβείες, προξενεία), β) ύπαρξη οικονομικών δεσμών-φορολογικών υποχρεώσεων για τους ψηφοφόρους που κατοικούν στο εξωτερικό, γ) ανώτατο χρονικό όριο απουσίας. «Ενδεικτικά», πρόσθεσε, «τα 30 χρόνια». Και ο ίδιος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος «με ψηφοφόρους που δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και κυρίως δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών». Υποστήριξε ότι η πρόταση του ΚΚΕ αποτρέπει αντίστοιχους κινδύνους.

Επομένως, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης, η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα προσεγγίσει τον «κόφτη» που θέτει το ΚΚΕ, δηλαδή το ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα. Τα πάντα θα κριθούν από το εάν οι προβλέψεις και οι διατυπώσεις, όχι του προς συζήτηση κειμένου, αλλά του ίδιου του νομοσχεδίου, συγκεντρώσουν την απαιτούμενη συναίνεση. Αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει θέμα που να απαιτεί παρέμβαση στο Σύνταγμα, συμπληρώνει ότι αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα γίνει σύντομα, στην «τρέχουσα» διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης – πιθανότατα να αρκεί μια προσθήκη στο άρθρο 54 και να μη χρειαστεί η αντικατάστασή του, εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Το πιθανότερο είναι ενδεχόμενη τροποποίηση στο Σύνταγμα να αφορά τυχόν «κόφτες» και περιορισμούς.

Οπισθοχώρηση

Η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου φαίνεται να αποσύρεται από τον διάλογο, καθώς τα περισσότερα κόμματα είτε αποκλείουν είτε εγείρουν ερωτήματα για τη συγκεκριμένη επιλογή. Η κυβέρνηση εμφανίζει την απόσυρση του ζητήματος ως οπισθοχώρησή της – κάτι μάλλον προσχηματικό καθώς πληροφορίες μας θέλουν να μην έχει ποτέ πραγματικά «κλειδώσει» το θέμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για συναινετική λύση. Ορισμένα κόμματα έχουν ήδη κάνει βήματα οπισθοχώρησης», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί πλειοψηφία δύο τρίτων «θα προχωρήσουμε σε νομοσχέδιο μόνοι μας και ό,τι γίνει».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Έφυγε» η Βέρα Νικολαΐδου, για χρόνια μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ
Έχασε τη μάχη με τη ζωή η Βέρα Νικολαΐδου, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην βουλευτής, πρώην δήμαρχος Κοκκινιάς και για πολλά χρόνια στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. 
«Έφυγε» η Βέρα Νικολαΐδου, για χρόνια μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΟΑ ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Σε συγκέντρωση την Πέμπτη στις 8 μμ στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.
ΚΟΑ ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Καραθανασόπουλος: «Την πράσινη οικονομία, δεν την αφορά η προστασία του περιβάλλοντος»
Επίθεση στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου το περιβάλλον.
Ν. Καραθανασόπουλος: «Την πράσινη οικονομία, δεν την αφορά η προστασία του περιβάλλοντος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί
«Ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους»,...
Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίταξη ιδιωτικών υποδομών υγείας και προστασία στους χώρους εργασίας, ζητεί το ΚΚΕ
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων, κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Επίταξη ιδιωτικών υποδομών υγείας και προστασία στους χώρους εργασίας, ζητεί το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: «Δεν γίνεται διερεύνηση σε βάθος με καθεστώς ανωνυμίας και κουκούλες»
Τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι θέλει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση Novartis, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με καθεστώς ανωνυμίας και με μάρτυρες με κουκούλες, που δεν θέλουν να καταθέσουν...
ΚΚΕ: «Δεν γίνεται διερεύνηση σε βάθος με καθεστώς ανωνυμίας και κουκούλες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας