Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από την Αχαΐα αρχίζει η «πορεία στον λαό»

Στιγμιότυπο από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα. Ο τέως πρωθυπουργός θα ξαναβρεθεί αύριο στην πρωτεύουσα της Αχαΐας σε λαϊκή συνέλευση στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

ANDREA BONETTI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την Αχαΐα αρχίζει η «πορεία στον λαό»

  • A-
  • A+
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά σήμερα περιοδείες στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ● Καταγγελία του «δόλιου σχεδίου» της Ν.Δ. για την ψήφο των ομογενών και προειδοποιήσεις στα κόμματα που σκέφτονται να συναινέσουν.

Από την Αχαΐα, την παραδοσιακή έδρα της δημοκρατικής παράταξης και εκλογική του περιφέρεια, ξεκινά σήμερα τις επαφές του με τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αποκρούσουν την επιχειρηματολογία που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «απομόνωση» για το θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η κρυφή πρόθεση της Ν.Δ. είναι να αξιοποιήσει τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων, με σκοπό να αλλοιώσει τους εκλογικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της χώρας.

Σε συνέχεια της δήλωσης που έκανε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των εκλογέων εκτός επικράτειας, Γιάννης Ραγκούσης, έσπευσε χθες να εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο της κυβέρνησης υποκρύπτει δόλιες σκοπιμότητες και ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει τις θέσεις του κόμματός του.

Οπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασής του δίνει τη δυνατότητα επίτευξης για πρώτη φορά της απόδοσης του δικαιώματος της εξ αποστάσεως ψήφου στους εκλογείς εκτός επικράτειας, χωρίς αυτοί να εντάσσονται σε μικροκομματικά παιχνίδια με στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «είναι προφανές ότι την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια οργανωμένη προσπάθεια, με στόχο -όπως είχε κατά λάθος αποκαλύψει ο κ. Βορίδης- να ληφθούν όλα τα “κατάλληλα θεσμικά μέτρα” προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη». «Πρόκειται για μια πρόταση που περιφέρεται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου εδώ και 45 χρόνια και την οποία κανένα κόμμα της προοδευτικής παράταξης δεν την είχε μέχρι σήμερα αποδεχτεί, θέλοντας να αποφύγει έναν νέο εθνικό διχασμό, μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας», υποστήριξε, προειδοποιώντας κόμματα και βουλευτές που σκέφτονται να συμφωνήσουν με την κυβερνητική πρόταση ότι ουσιαστικά συμβάλλουν στην υλοποίηση του σχεδίου Βορίδη.

Σε παράλληλο επίπεδο, η απόφαση που ενέκρινε πρόσφατα η Κεντρική Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ορόσημο το συνέδριο στις αρχές του 2020, έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με περιοδείες στελεχών, ανοιχτές συνελεύσεις και εγγραφές νέων μελών. Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η χθεσινή παρουσία του γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, όπου υπήρξε ενημέρωση για τα οργανωτικά και πολιτικά βήματα της προσπάθειας αλλά και για τα βασικά προτάγματα το επόμενο διάστημα.

Αίγιο και Ακράτα

Εξαρχής επικεφαλής σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, που στόχο έχει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ στον κύριο φορέα του προοδευτικού κόσμου στην Ελλάδα, έχει χριστεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από σήμερα ρίχνεται και ο ίδιος στη μάχη με σύνθημα «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου», φράση που είχε χρησιμοποιήσει από το Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί το Αίγιο, την Ακράτα και τον Σκιαδά Τριταίας, ενώ αύριο το απόγευμα θα λάβει μέρος σε λαϊκή συνέλευση στην πλατεία Τριών Συμμάχων όπου θα στηθεί κυκλική εξέδρα και θα συνομιλήσει με τους πολίτες, απαντώντας και σε ερωτήματα που θα του θέσουν. Επόμενος σταθμός των περιοδειών θα είναι η Κρήτη.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου φιλοδοξεί ανάλογες επισκέψεις αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τον λαό να γίνουν στους περισσότερους νομούς της χώρας. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να αποτελεί επίσημο συνομιλητή της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και πλέον δεν είναι πρωθυπουργός.

Η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί τις παρεμβάσεις κορυφαίων κομματικών παραγόντων που φιλοξενήθηκαν στον κυριακάτικο Τύπο. «Με την «ανασυγκρότηση–επανίδρυση» του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα αποκτά ουσιαστική σχέση με την κοινωνία», δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης («Εθνος»).

«Ηδη, το διάστημα μετά την εκλογική αναμέτρηση έχουμε υποδεχτεί χιλιάδες νέα μέλη. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αναγκαία, δεν υποκαθιστά αλλά επιβάλλει την ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, δηλαδή τη δημιουργία ενός μπλοκ κατά της κυβέρνησης Ν.Δ. Οσο για τα οργανωτικά, έπονται της συζήτησης για τα πολιτικά ζητήματα. Ενα μόνο μένει σταθερό, η αριστερή και προοδευτική μας φυσιογνωμία», επισήμανε ο Νίκος Φίλης («Νέα Σελίδα»). Τέλος, στην εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης («Ελεύθερος Τύπος»).

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υψηλή επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα isyriza.gr - Αυξάνεται ο αριθμός των νέων μελών
Ξεπερνούν τις 13.000 χιλιάδες συνολικά -πριν και μετά την ηλεκτρονική καμπάνια μέσω της πλατφόρμας isyriza.gr– τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ενθαρρύνει τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου στην...
Υψηλή επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα isyriza.gr - Αυξάνεται ο αριθμός των νέων μελών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;
Σε αντίθεση με άλλες φορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέφυγαν, στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την ανταλλαγή αιχμών και περιορίστηκαν στην ανάπτυξη των θέσεών τους για τον...
Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διάψευση με χιούμορ από τον Κώστα Λαλιώτη
Δεν είναι η πρώτη φορά, ίσως να μην είναι και η τελευταία, που το όνομα του Κώστα Λαλιώτη χρησιμοποιείται ή γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί σε σενάρια περί προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε φορά που...
Διάψευση με χιούμορ από τον Κώστα Λαλιώτη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θα πιάσουν τον Μάη με συνέδριο
Από τις 14 ώς τις 17 Μαΐου του 2020 η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα ενέκρινε οδικό χάρτη 7 σημείων ● Το κλίμα και οι ενστάσεις.
Θα πιάσουν τον Μάη με συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
14 - 17 Μαΐου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Για την προσεχή άνοιξη και ειδικότερα για τις 14 ως τις 17 Μαΐου ορίστηκε να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα επισφραγίζει τον μετασχηματισμό του κόμματος της Αριστεράς σε φορέα της προοδευτικής...
14 - 17 Μαΐου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γκαζώνει για οικονομία και εθνικά
Tην αντιπολιτευτική του πίεση προς την κυβέρνηση σε δύο επίπεδα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια πλευρά, λόγω της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που κορυφώνεται απόψε στη Βουλή, αναδεικνύει το θέμα της αθέτησης...
Γκαζώνει για οικονομία και εθνικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας