Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Μορφωτικών Υποθέσεων δεν έχει συνεδριάσει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, παρά το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση και ζητούν την άμεση σύγκληση της, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Στύλιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας.

Υπογράφουν το αίτημα οι:

 • Φίλης Νικόλαος, βουλευτής Α’ Αθήνας
 • Τζούφη Μερόπη, βουλευτής Ιωαννίνων
 • Γκαρά Αναστασία, βουλευτής Έβρου
 • Μάλαμα Κυριακή, βουλευτής Χαλκιδικής
 • Μάρκου Κώστας, βουλευτής Αχαΐας
 • Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών
 • Σκούφα Μπέτυ, βουλευτής Πιερίας
 • Χρηστίδου Ραλλία, βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών

Ακολουθεί ολόκληρο το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΠΡΟΣ:

- Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

- Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Γεώργιο Στύλιο

ΚΟΙΝ:

- Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Αξιότιμε Πρόεδρε της Βουλής,

Αξιότιμε Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,

στις 17 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής (Α’ Σύνοδος, ΙΗ’ Περίοδος), ενώ στις 23 Ιουλίου έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Προεδρείου. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συνεδρίασε στις 05 και 06 Αυγούστου επ’ αφορμής της κατάθεσης του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έκτοτε και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η Επιτροπή -αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού- δεν έχει συνεδριάσει ώστε τα μέλη του Κοινοβουλίου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Παιδεία, παρά το γεγονός ότι το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε αυτό το διάστημα:

 1. έγινε αναστολή λειτουργίας των 67 Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ),

 2. καταργήθηκε το Πανεπιστημιακό Άσυλο,

 3. αποσπάστηκε η Έρευνα από το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας,

 4. πραγματοποιήθηκε η 92η Σύνοδος Πρυτάνεων με κύριο θέμα την συζήτηση των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων έχει εξαγγείλει νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

 • τις διαγραφές φοιτητών από τα ΑΕΙ και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος,

 • την κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης,

 • την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ,

 • την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης,

 • την αναμόρφωση του μαθήματος της Ιστορίας,

 • την κατάργηση της κλήρωσης για όλους και την επαναφορά της κλήρωσης για τους «αρίστους» των δημοτικών σχολείων σχετικά με τη σημαία και τις εθνικές παρελάσεις,

 • την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων, εν μέσω περιόδου εγγραφών σπουδαστών στα ιδιωτικά ιδρύματα.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθώς οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ «απευθείας αναθέσεις μελετών των αρίστων της Ν.Δ.»
Ερώτηση για «απευθείας αναθέσεις μελετών των αρίστων της Ν.Δ.» κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για «οσμή σκανδάλου στη μελέτη του Μεγάλου Περίπατου».
Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ «απευθείας αναθέσεις μελετών των αρίστων της Ν.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ (μ-λ): Συγκαλύψεις μέσω … αποκαλύψεων
Επίθεση σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει το ΚΚΕ (μ-λ), με αφορμή τη σύγκρουση στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και τις παράνομες ηχογραφήσεις που προσκόμισε σε αυτήν ο επιχειρηματίας Σαμπί Μιωνή.
ΚΚΕ (μ-λ): Συγκαλύψεις μέσω … αποκαλύψεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το "επιτελικό μπάχαλο" στο υπουργείο Παιδείας συνεχίζεται»
Με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να παραδώσει άμεσα την Έκθεση Αντικτύπου σε κόμματα και φορείς των εκπαιδευτικών, για το ζήτημα της εγκατάστασης...
«Το "επιτελικό μπάχαλο" στο υπουργείο Παιδείας συνεχίζεται»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Σκόπιμα παράνομη η Ν.Δ., έχει προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου
Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προσέφυγε η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή, για το νόμιμο της κλήσης σε εξέταση ως υπόπτων, ιδιωτών - μη πολιτικών προσώπων
ΣΥΡΙΖΑ: Σκόπιμα παράνομη η Ν.Δ., έχει προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
Στο πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκη ότι το «θέμα περιήλθε στη γνώση του πρόσφατα» αλλά και...
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν άφησαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο αναβατόριο της Ακρόπολης
Για την παρεμπόδιση μελών του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτούν το πολυδιαφημισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού αναβατόριο, διαμαρτυρήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Πάνος Σκουρολιάκος.
Δεν άφησαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο αναβατόριο της Ακρόπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας