Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Μορφωτικών Υποθέσεων δεν έχει συνεδριάσει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, παρά το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση και ζητούν την άμεση σύγκληση της, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Στύλιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας.

Υπογράφουν το αίτημα οι:

 • Φίλης Νικόλαος, βουλευτής Α’ Αθήνας
 • Τζούφη Μερόπη, βουλευτής Ιωαννίνων
 • Γκαρά Αναστασία, βουλευτής Έβρου
 • Μάλαμα Κυριακή, βουλευτής Χαλκιδικής
 • Μάρκου Κώστας, βουλευτής Αχαΐας
 • Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών
 • Σκούφα Μπέτυ, βουλευτής Πιερίας
 • Χρηστίδου Ραλλία, βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών

Ακολουθεί ολόκληρο το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΠΡΟΣ:

- Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

- Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Γεώργιο Στύλιο

ΚΟΙΝ:

- Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Αξιότιμε Πρόεδρε της Βουλής,

Αξιότιμε Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,

στις 17 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής (Α’ Σύνοδος, ΙΗ’ Περίοδος), ενώ στις 23 Ιουλίου έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Προεδρείου. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συνεδρίασε στις 05 και 06 Αυγούστου επ’ αφορμής της κατάθεσης του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έκτοτε και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η Επιτροπή -αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού- δεν έχει συνεδριάσει ώστε τα μέλη του Κοινοβουλίου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Παιδεία, παρά το γεγονός ότι το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε αυτό το διάστημα:

 1. έγινε αναστολή λειτουργίας των 67 Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ),

 2. καταργήθηκε το Πανεπιστημιακό Άσυλο,

 3. αποσπάστηκε η Έρευνα από το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας,

 4. πραγματοποιήθηκε η 92η Σύνοδος Πρυτάνεων με κύριο θέμα την συζήτηση των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων έχει εξαγγείλει νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

 • τις διαγραφές φοιτητών από τα ΑΕΙ και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος,

 • την κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης,

 • την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ,

 • την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης,

 • την αναμόρφωση του μαθήματος της Ιστορίας,

 • την κατάργηση της κλήρωσης για όλους και την επαναφορά της κλήρωσης για τους «αρίστους» των δημοτικών σχολείων σχετικά με τη σημαία και τις εθνικές παρελάσεις,

 • την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων, εν μέσω περιόδου εγγραφών σπουδαστών στα ιδιωτικά ιδρύματα.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθώς οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διατάξη για προσλήψεις με πτυχία κολεγίων
Την κάθετη αντίθεση του με τη διάταξη που επιτρέπει σε πτυχιούχους ιδιωτικών κολεγίων να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να διοριστούν εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διατάξη για προσλήψεις με πτυχία κολεγίων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
5.000 προσφυγόπουλα εκτός εκπαίδευσης
Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖA, Νίκου Φίλη, προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση.
5.000 προσφυγόπουλα εκτός εκπαίδευσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοντωτικός ανταγωνισμός η κατάργηση της κλήρωσης για τη σημαία
«Αναχρονιστική» και «αντιπαιδαγωγική πρακτική» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την κλήρωση για τον ορισμό του σημαιοφόρου, επισημαίνοντας πως έτσι προάγονται εξοντωτικός...
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοντωτικός ανταγωνισμός η κατάργηση της κλήρωσης για τη σημαία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Καλά ξεμπερδέματα…»
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το γεγονός των «διαρροών» που έλαβαν χώρα στη σχετική ψηφοφορία της Βουλής αναφορικά με την προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελλόπουλο.
«Καλά ξεμπερδέματα…»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη εξαγορά της Forthnet
Για «τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων» κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση σχετικά με την επικείμκενη εξαγορά της εταιρείας Forthnet από την εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη...
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη εξαγορά της Forthnet

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας