Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας»

  • A-
  • A+
Κάλεσμα στη νέα γενιά, στους νέους ψηφοφόρους έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος, για να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής ● Στο πλαίσιο της Πολιτικής Διακήρυξης ο τέως πρωθυπουργός απεύθυνε ένα πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Το ξεκίνημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες, στο Αλσος Στρατού στο Γουδί, στην τελευταία μέρα του φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει κάλεσμα σε μια μεγάλη δημοκρατική πορεία στον λαό. Η ομιλία του, σε ένα φόντο που άλλαζε από κατακόκκινο σε πράσινο, είχε σημείο αναφοράς τους νέους ανθρώπους και τη δυναμική τους, αυτή τη δυναμική που ο ΣΥΡΙΖΑ είδε να τον φέρνει πρώτο στις προτιμήσεις τους στις τελευταίες εκλογές.

«Απευθύνομαι λοιπόν στη νέα γενιά. Στους νέους ψηφοφόρους που μας έδωσαν τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 15, κόντρα στο φόβο και την τρομοκρατία. Στους νέους ψηφοφόρους 17 ώς 35 χρόνων, στις ηλικίες δηλαδή όπου ξανά πήραμε πρωτιά, και χάρη σε αυτούς, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 32% στις εκλογές του Ιούλη. Και τους καλώ να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ επάνω τους. Να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα δικά τους χέρια. Και να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Το κόμμα που χρειαζόμαστε. Το κόμμα που χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία, η νέα γενιά και η χώρα», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Κόμμα που δεν ξεκινάει από τους νέους, δεν συγκινεί τους νέους, δεν δίνει χώρο στους νέους, δεν έχει μέλλον και προοπτική», πρόσθεσε με νόημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπενθύμισε συγκεκριμένα γεγονότα από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου έμπρακτα με την πολιτική που εφάρμοσε στάθηκε στο πλευρό των νέων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εργασιακά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα των δικαιωμάτων, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε τομές σε σχέση με το παρελθόν, όπως ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, η ψήφος στα 17, η αναγνώριση ταυτότητας φύλου κ.λπ.

Εν συνεχεία άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχει δρομολογήσει και προχώρησε στη διαπίστωση πως «ξέρουμε τι θέλουν. Θέλουν με τη βοήθεια των ΜΜΕ και της διαπλοκής να επιβάλουν όχι μόνο τη δική τους διακυβέρνηση αλλά ένα καθεστώς κοινωνικής αδικίας και ανάπηρης δημοκρατίας. Ακριβώς αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. Και θέλουν όχι απλά να το παλινορθώσουν, αλλά να το πακτώσουν».

Στο σημείο εκείνο αναρωτήθηκε για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. «Θα καθίσουμε στις δάφνες του 32%, ικανοποιημένοι που χάσαμε αλλά κρατήσαμε δυνάμεις; Θα περιμένουμε να ξαναέρθει η σειρά μας; Θα απολαμβάνουμε την πολυτέλεια της εύκολης κριτικής, χωρίς προτάσεις και παρεμβάσεις μέσα στην κοινωνία;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε για να απαντήσει ο ίδιος κάθετα:

«Η απάντηση είναι “όχι” και πάλι “όχι”. Θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο στην αντιπολίτευση όχι για να περιμένουμε πότε θα πέσει το ώριμο φρούτο. Αλλά για να χτίσουμε μια νέα οργανική σχέση με τον λαό μας και ιδιαίτερα με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Αλλά και για να μάθουμε από τα λάθη και τις παραλήψεις».

Και στο ίδιο σημείο, η αποστροφή του λόγου του περιλάμβανε και πάλι τους νέους ανθρώπους. Είπε χαρακτηριστικά: «Και αν οι αντίπαλοί μας, λοιπόν, έχουν ολιγάρχες να τους στηρίζουν, δεν τρομάζουμε γιατί εμείς έχουμε τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Αν εκείνοι διαπλέκονται με συμφέροντα, εμείς “διαπλεκόμαστε” με τη νέα γενιά και με τα όνειρά της. Με τους νέους εργαζόμενους, με τους άνεργους, με τους φοιτητές, με τους πτυχιούχους, τους επιστήμονες, τους startupers. Με το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αν αυτοί έχουν κάποια μεγάλα μέσα ενημέρωσης με το μέρος τους, εμείς έχουμε δεκάδες χιλιάδες μέσα ενημέρωσης.

Και είναι τα κινητά σας τηλέφωνα. Είναι οι ηλεκτρονικοί σας υπολογιστές. Είναι τα μέσα επικοινωνίας των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν καθημερινά ο καθένας και η καθεμία από εμάς. Και αν αυτοί έχουν κερδίσει την ηγεμονία των ΜΜΕ, εμπρός εμείς να κερδίσουμε την ηγεμονία των ιδεών».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα αποτελούσε κομμάτι της Πολιτικής Διακήρυξης της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι απευθύνει κάλεσμα, με τη Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία «στο χέρι και στην καρδιά να βρεθούμε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο, στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Απευθύνουμε λοιπόν απόψε ένα πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο. Σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Να μπούμε όλοι στον ίδιο στίβο, για τον ίδιο αγώνα. Να πάρουμε την υπόθεση της προοδευτικής παράταξης, την υπόθεση της προόδου στα χέρια μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι εγώ...»

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο κόμμα της νέας εποχής που θα έχει άμεσο στόχο να είναι ένα «κόμμα μαζικό, ανοιχτό δημοκρατικό. Ενα κόμμα ανοιχτό στις δημιουργικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας, στην κριτική, στη δημιουργικότητα του ενός και στη φαντασία των πολλών· ένα κόμμα δημοκρατικό, πλουραλιστικό, διαδραστικό».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές του, οι τοπικοί του άρχοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι ο πρόεδρός του, δεν είμαι εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν. Ξεκινάμε, λοιπόν, όλοι μαζί το αποφασιστικό βήμα. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αφετηρία εξελίξεων η συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε τον προηγούμενο χειμώνα, ενώ στην ατζέντα κυριαρχεί το θέμα των αποκαλύψεων της τηλεφωνικής συνομιλίας του Ν. Παππά με τον Σ. ...
Αφετηρία εξελίξεων η συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αυτοκριτική Παππά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Στη σκιά των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, όπου η σκανδαλολογία και οι παρακρατικές μέθοδοι δίνουν και παίρνουν, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μέρες πριν από τη...
Αυτοκριτική Παππά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σε περιπέτεια ξανά η οικονομία»
Από το Μεσολόγγι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το μείζον θέμα της οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας τονίζοντας ότι ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται για άλλη μια φορά απέναντι στο φάσμα μιας βαθιάς ύφεσης.
«Σε περιπέτεια ξανά η οικονομία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
Ο δρόμος για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία πριν από λίγες μέρες, με ορίζοντα το συνέδριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το φθινόπωρο, δείχνει πως δεν θα είναι στρωμένος με...
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Hρθε η ώρα για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή, που έχει αρκετές προεκτάσεις και πτυχές, αποφασίστηκε χθες, κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κόμματος που έγινε υπό...
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατά μέτωπο επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη και αιχμές προς τον ΣΕΒ
Επίθεση στην κυβέρνηση και αιχμές προς τους βιομηχάνους περιλάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χθες, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Κατά μέτωπο επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη και αιχμές προς τον ΣΕΒ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας