Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σήμανε αντεπίθεση, ψάχνει αυτοπεποίθηση
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμανε αντεπίθεση, ψάχνει αυτοπεποίθηση

  • A-
  • A+
Αρκετή γκρίνια και σκεπτικισμός για το μέλλον του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής ● Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία ζήτησε από τα στελέχη η Φώφη Γεννηματά ● Εγκρίθηκε η πραγματοποίηση συνδιάσκεψης για τη σοσιαλδημοκρατία στα τέλη Νοεμβρίου

Εντονος προβληματισμός για την προοπτική του φορέα, πολλές φωνές κριτικής για χειρισμούς και επιλογές της ηγεσίας και ένα γενικότερο αίσθημα μειωμένης αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα και τη δυνατότητα πραγματικής ανάκαμψης.

Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα στοιχεία που κυριάρχησαν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία ωστόσο αποτέλεσε μια ουσιαστική, χρήσιμη και πιθανότατα (προσωρινά) εκτονωτική πολιτική διαδικασία για την καταγραφή των θέσεων της κάθε πτέρυγας, την αποτίμηση των έως τώρα πεπραγμένων και τον σχεδιασμό της πορείας του κόμματος από εδώ και στο εξής.

Καμπάνια για την κάρτα μέλους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πανελλαδική εξόρμηση

Την ίδια στιγμή, παρά το κλίμα γκρίνιας και απογοήτευσης, που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνει το ευρύτερο αδιέξοδο του κόμματος της Κεντροαριστεράς, δεν τέθηκε από κανέναν ανοιχτά ζήτημα αρχηγού, αν και η Φώφη Γεννηματά είχε προκαλέσει προ καιρού τους επικριτές της να το πράξουν. Το γεγονός ότι ουδείς κορυφαίος εσωκομματικός παράγοντας δεν δείχνει για την ώρα διατεθειμένος να σηκώσει το γάντι, επιτρέπει στη νυν επικεφαλής να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και μεταθέτει για αργότερα τις όποιες εξελίξεις γύρω από το μείζον αυτό θέμα.

Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά μέσω της εισήγησής της σήμανε πολιτική και οργανωτική αντεπίθεση, ζητώντας από όλα τα στελέχη να δώσουν τη μάχη με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα για να αποκτήσει ξανά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Δεν γυρίζουμε πίσω»

Ιδιαίτερα στάθηκε στην αδιαπραγμάτευτα αυτόνομη πορεία του χώρου αλλά και στην απόρριψη της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, που προτάθηκε εκ νέου από κάποια στελέχη, δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Είμαστε Κίνημα Αλλαγής. Δεν γυρίζουμε πίσω. Το έχω ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο την 3η Σεπτέμβρη και το επαναλαμβάνω. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στην άνοδο του καινούργιου. Υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Ας σταματήσουν λοιπόν όσοι εξακολουθούν να παίζουν με τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και το συναίσθημα των ανθρώπων που το στηρίζουν».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα, για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση συντηρητική ατζέντα και στην αξιωματική αντιπολίτευση αλαζονεία και συνέχιση των διχαστικών λογικών. Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι δεν θα αφήσει οι τοξικές πολιτικές επιλογές του, που «έφθειραν» την Αριστερά, να «δηλητηριάσουν» και την Κεντροαριστερά.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της πολιτικής εισήγησης της προέδρου και του γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη αναφορικά με το οργανωτικό σκέλος, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση προγραμματικής συνδιάσκεψης για τη σοσιαλδημοκρατία στα τέλη Νοεμβρίου, καμπάνια για την απόκτηση κάρτας μέλους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (θα κοστίζει 12 ευρώ τον χρόνο), πανελλαδική εξόρμηση με ανοιχτές εκδηλώσεις και εκλογές για την ανάδειξη νομαρχιακών επιτροπών.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η 3η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια σύνοδος ζωντανή, με παλμό και διάλογο (μίλησαν 75 άτομα) που αποδεικνύει το ενδιαφέρον όλων των στελεχών «να πάει το Κίνημα Αλλαγής μπροστά». Οπως συμπλήρωναν, «για πρώτη φορά δημιουργήθηκε Επιτροπή Αποτίμησης Αποτελέσματος (από το 2015) με στοιχεία, δεδομένα και με διαδικασία που θα συνεχιστεί με περαιτέρω εξειδίκευση (αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενήθηκε στην «Εφ. Συν.» του Σαββατοκύριακου).

Τέλος, για την επικείμενη συνδιάσκεψη προσδιόριζαν ως άξονες την αυτόνομη πορεία, την αναγέννηση του φορέα και τη λεγόμενη «πράσινη συμφωνία», εξηγώντας ότι είναι διττή, «πράσινο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και γιατί υπενθυμίζει τις “πράσινες ρίζες” του ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τι είπαν κορυφαίοι και λοιπά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

● Νίκος Ανδρουλάκης: ο ευρωβουλευτής και βασικός εσωκομματικός αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά διευκρίνισε ότι το γεγονός πως δεν συμμετέχει αρκετές φορές στη δημόσια συζήτηση για τις εσωτερικές υποθέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία εκ μέρους του αλλά ως παραταξιακή συνείδηση. Αφησε αιχμές για έλλειψη θεσμικής λειτουργίας του κόμματος και σχολίασε ότι «ενότητα δεν είναι όταν έξω είναι νύχτα και εμείς λέμε πως είναι μέρα». Σχετικά με το ζήτημα «ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής», υποστήριξε ότι είναι άνευ περιεχομένου γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα «ΠΑΣΟΚ χωρίς ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπάρχει, ενώ ΚΙΝ.ΑΛΛ. χωρίς ΠΑΣΟΚ όχι».

● Γιώργος Καμίνης: εξέφρασε διαφωνία με τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με νόμο αναδρομικής ισχύος, ενώ ακόμη τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει σημείο αναφοράς και έμπνευσης, αλλά το μέλλον και της παράταξης θα το σφυρηλατήσουμε μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί την ανακύκλωση του παλαιοκομματισμού και της συντήρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας όλο το λαϊκιστικό ρεπερτόριο της προηγούμενης εποχής, αποτελεί και το κύκνειο άσμα της».

● Χάρης Καστανίδης: «Το Κίνημα Αλλαγής, πέραν των διακηρύξεων, δεν έχει πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Η προεκλογική θέση για την ψήφο ανοχής ήταν λάθος. Είναι ανάγκη η πολιτική να κρατάει απόσταση από τα συμφέροντα».

● Δημήτρης Ρέππας: «Αν συνεχίσουμε έτσι, τη φθορά της Ν.Δ. θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η ταυτότητά μας; Δεν είμαστε ΚΚΕ του Κέντρου, αλλά ούτε ΑΝ.ΕΛΛ. του Κέντρου, να συγκυβερνάμε με όποιον να είναι».

● Σταμάτης Μαλέλης: ζήτησε να γίνει έκτακτο συνέδριο για να βρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τη σοσιαλιστική του ταυτότητα, αναρωτήθηκε ποιοι θέλουν να είναι κεντρώοι και όχι σοσιαλιστές ριζοσπάστες και υποστήριξε ότι με το 8% κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει. Δήλωσε ότι ντρέπεται για τη θέση που πήρε το κόμμα για το άσυλο.

● Φίλιππος Πετσάλνικος: «Το 8,1 είναι κάτω από τις προσδοκίες μας και είναι πια πολύ δύσκολο να διεκδικήσουμε τον πρώτο ρόλο στην Κεντροαριστερά. Τι είναι το ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Το brand Κίνημα Αλλαγής είναι πολύ αδύναμο».

● Χρήστος Πρωτόπαπας: «Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. άντεξε, μπορεί να ανακτήσει δυνάμεις αρκεί να έχει καθαρό αυτόνομο λόγο, ευκαιρία η συνδιάσκεψη». Λάθος και οπισθοδρόμηση η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ «που είναι άλλωστε εδώ κι εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

● Μανώλης Οθωνας: «Το 2015 το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα κλινικά νεκρό, πολιτικά, οργανωτικά και οικονομικά και με μια ανοιχτή πληγή μιας αχρείαστης και επώδυνης διάσπασης. Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική από αυτή που έχει συμφωνηθεί».

● Στέφανος Ξεκαλάκης: «Αποτυχία το εκλογικό αποτέλεσμα, αντανακλά και στα πρόσωπα, τα οποία οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χρειάζεται ένα ανοιχτό, ανόθευτο, δημοκρατικό συνέδριο για να αξιολογηθούν τα πάντα εκ του μηδενός. Αντίπαλος δεν είναι ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο κακός μας εαυτός. Η αμφισβήτηση δεν εκφράζεται μόνο από κάποια λίγα στελέχη, αλλά από τη συντριπτική πλειοψηφία της βάσης. Φιέστα η συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου».

● Κώστας Σκανδαλίδης: «Μας χρειάζεται μια νέα 3η Σεπτέμβρη στις σημερινές συνθήκες, ο κόσμος περιμένει μια νέα ιστορία να του πούμε, να προχωρήσουν όλοι σε μια αυτο-υπέρβαση».

● Πάρις Κουκουλόπουλος: πρότεινε να υιοθετηθεί η ονομασία «νέο ΠΑΣΟΚ» και να καταργηθούν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής.

● Θεόδωρος Μαργαρίτης: «Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν τη συρρίκνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σωστή η διατύπωση της Φ. Γεννηματά “αντεπίθεση και αυτοπεποίθηση”. Πρέπει να είμαστε καθαροί στο “ναι” και καθαροί στο “όχι”. Το πλεονέκτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να αποτελέσει ένα ιδεολογικά καθαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».

● Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Ο κόσμος μάς ψηφίζει όταν μας βλέπει ενωμένους, μπορεί να το κάνει πράξη η πρόεδρος, μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις, ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος».

● Αφροδίτη Παπαθανάση: «Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να υιοθετήσει αντιδεξιά πολιτική και να μη δωρίσει στον Τσίπρα το αντιδεξιό προνόμιο. Δεν θα πρέπει να αποκλείονται στελέχη με διαφορετική άποψη, ούτε να επιλέγονται πρόσωπα που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα».

● Μιχάλης Κατρίνης: «Οσοι θέτουν ζήτημα ηγεσίας, πρέπει να έχουν τα εκλογικά εχέγγυα αποδοχής και τα πολιτικά εχέγγυα συνέπειας απέναντι στην παράταξη».

!Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραβρέθηκε και δεν μίλησε στη συνεδρίαση επειδή έλειπε στη Νέα Υόρκη.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Η αφετηρία μιας μακράς πορείας άσκησης δημιουργικής αντιπολίτευσης, με την παρουσίαση στην κοινωνία σειράς συγκροτημένων ολιστικών προτάσεων για κορυφαία ζητήματα όπως η Υγεία, ήταν για το Κίνημα Αλλαγής η...
Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογές το ’21 ή το ’23
Για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά και, δείχνοντας να μη βιάζεται, σημείωσε ότι «ακόμα καθυστερούν». Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή...
Εκλογές το ’21 ή το ’23
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
Οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, που τελικά θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου, και ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντηρούν ένα προβληματικό σκηνικό.
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο
Πολεμικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη για το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ● Αμετακίνητη στις θέσεις της η Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε τη διαφωνία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ● Διάλογοι και παρασκήνιο της φορτισμένης...
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας