Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκρυπτογραφώντας το σθένος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκρυπτογραφώντας το σθένος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

  • A-
  • A+
Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και την πορεία του χώρου από το 2015 μέχρι σήμερα εξέτασε ειδική επιτροπή. Σύμφωνα με το πόρισμα, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά κατέστη τρίτη δύναμη έπειτα από καιρό, ωστόσο δεν κατάφερε να ανασχέσει επαρκώς τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφάνισε διαρροές προς τη Ν.Δ.

Προσπάθεια για μια ψύχραιμη και ειλικρινή αποτίμηση του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών αλλά και της πορείας του χώρου από το 2015 μέχρι σήμερα έκαναν στο Κίνημα Αλλαγής, συγκροτώντας επιτροπή που ανέλυσε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, τα οποία χθες δόθηκαν και επισήμως στη δημοσιότητα.

Οπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέστη η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά από καιρό, τον Ιούλιο του 2019 αύξησε το ποσοστό του σε σχέση με τις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015, ωστόσο δεν κατάφερε να ανασχέσει επαρκώς τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφάνισε διαρροές προς τη Ν.Δ.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν οργανωτικές αδυναμίες και εσωτερικά προβλήματα που στοίχισαν, απουσία καθαρής φυσιογνωμίας και ολοκληρωμένου αφηγήματος, κάνουν λόγο για αναμέτρηση σε συνθήκες άγριας πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνιακής υπεροπλίας των δύο μονομάχων και απόπειρας να φορτώσουν όλες τις ευθύνες της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα και το αύριο του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμούν ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί τελεσίδικα, το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά παραμένει ανοικτό”, ενώ συμπληρώνουν ότι «η κυριαρχία στο εκλογικό σώμα της προοδευτικής παράταξης, αποτελεί στρατηγική μας στόχευση και σε καμία περίπτωση δεν παραχωρούμε στο ΣΥΡΙΖΑ τον χώρο αυτό».

ΠΑΣΟΚ = συστημικό κόμμα

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την εκλογική βάση της παράταξης, τα καλύτερα αποτελέσματά του το Κίνημα Αλλαγής τα καταγράφει στις ηλικίες άνω των 55 ετών, σε απόφοιτους Δημοτικού, σε αγρότες και συνταξιούχους. Αντίθετα, αδυναμίες εμφανίζονται στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, στους αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, Τεχνικών Σχολών και ΙΕΚ, καθώς και στους ανέργους και τους φοιτητές - σπουδαστές.

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής δεν φαίνεται να μπορεί να ακουστεί από όσους βρίσκονται εκτός του συστήματος (άνεργοι), αφού για πολλούς από αυτούς έχει καταγραφεί στους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης (ΠΑΣΟΚ = συστημικό κόμμα). Κοντά στο συνολικό ποσοστό του και ελαφρώς χαμηλότερα κυμαίνονται αντίστοιχα οι επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής στις νοικοκυρές, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακριβώς την ίδια επίδοση με το συνολικό ποσοστό του επιτυγχάνει στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους αποφοίτους ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Ενδιαφέρον είναι το ότι –παρά την παρουσία της προέδρου– οι γυναίκες που το προτιμούν είναι λιγότερες από τους άνδρες. Χάσμα διαπιστώνεται, εξάλλου, μεταξύ περιφέρειας και μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και δυσκολία διείσδυσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το προφίλ και τις επιδόσεις του κόμματος της Κεντροαριστεράς είναι όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο για το πρόγραμμα θέσεών του, όπου γίνεται η παραδοχή ότι «δεν συμπυκνώθηκε σε μια συνεκτική ταυτότητα-αφήγημα και ο απλός πολίτης-ψηφοφόρος δεν έχει αποκρυσταλλώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα τι αντιπροσωπεύει, τι εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής».

Ειδικότερα, ως προς την αντίληψη των νέων και των πιο δυναμικών τμημάτων της κοινωνίας, επισημαίνεται ότι «το Κίνημα Αλλαγής προσλαμβάνεται ακόμα ως απλή ανακαίνιση του “παλιού” με συχνές αναφορές στο ξεπερασμένο χθες και όχι το μέλλον, ενώ η ανακύκλωση του παρελθόντος, όσο “πολιτικά ένδοξο” και αν είναι, δεν τους ενδιαφέρει».

Καταλήγοντας, η έκθεση τονίζει ότι, παρά το γεγονός ότι τα αριθμητικά δεδομένα δεν βοηθούν και η πολεμική που ασκείται «από δεξιά και αριστερά εντείνεται, δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια και δυσκολίες», ο στόχος είναι το Κίνημα Αλλαγής να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών που στηρίζουν διαχρονικά τη Δημοκρατική Παράταξη «και να εξελιχθεί και πάλι σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη».

Στην Επιτροπή Αποτίμησης του Εκλογικού Αποτελέσματος –με συντονίστρια την Εύη Χριστοφιλοπούλου– μετείχαν οι Βασίλης Βαμβακάς, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Δημήτρης Μάντζος, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νίκος Σαλαγιάννης.

Η δουλειά της επιτροπής βασίστηκε στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2009-2019 και των ευρωεκλογών του 2019, καθώς και στα exit polls Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, Μαΐου και Ιουλίου 2019. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η διενέργεια νέας πιο εξειδικευμένης έρευνας που θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα στο τελικό έργο της επιτροπής (γι’ αυτό τον λόγο τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έφεραν τον τίτλο της ενδιάμεσης έκθεσης).

Η μη συμμετοχή Βενιζέλου δεν επηρέασε το αποτέλεσμα

Η επιτροπή αποτίμησε το ζήτημα της μη συμμετοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις εκλογές του Ιουλίου, θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του και αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ως προς την κατεύθυνση και την ένταση της επιρροής στο εκλογικό αποτέλεσμα, στην επιτροπή υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις. Με βάση, όμως, και τα αριθμητικά στοιχεία, τα μέλη της κατέληξαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Η αφετηρία μιας μακράς πορείας άσκησης δημιουργικής αντιπολίτευσης, με την παρουσίαση στην κοινωνία σειράς συγκροτημένων ολιστικών προτάσεων για κορυφαία ζητήματα όπως η Υγεία, ήταν για το Κίνημα Αλλαγής η...
Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογές το ’21 ή το ’23
Για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά και, δείχνοντας να μη βιάζεται, σημείωσε ότι «ακόμα καθυστερούν». Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή...
Εκλογές το ’21 ή το ’23
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
Οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, που τελικά θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου, και ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντηρούν ένα προβληματικό σκηνικό.
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο
Πολεμικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη για το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ● Αμετακίνητη στις θέσεις της η Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε τη διαφωνία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ● Διάλογοι και παρασκήνιο της φορτισμένης...
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας