Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το στοίχημα της συνδιάσκεψης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το στοίχημα της συνδιάσκεψης

  • A-
  • A+
Ως ευκαιρία αποκρυστάλλωσης του πολιτικού τους στίγματος και της ιδεολογικής τους ταυτότητας αντιμετωπίζουν στο Κίνημα Αλλαγής το φόρουμ για τη σοσιαλδημοκρατία που διοργανώνουν τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, η Φώφη Γεννηματά φιλοδοξεί να ηρεμήσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, έτσι ώστε να δώσει έμφαση στην απρόσκοπτη άσκηση αντιπολίτευσης. Σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το κλίμα και η στάση των διαφωνούντων με την ηγεσία.

Εναν καθαρό εσωκομματικό διάδρομο, ώστε να μπορέσει -χωρίς αντίλαλους και παρεμβολές- να αρθρώσει τον πολιτικό της λόγο και να προβάλει την ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής, επιδιώκει να διαμορφώσει η Φώφη Γεννηματά.

Εφόσον η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, κατάφερνε να κινηθεί σε ένα κλίμα εύλογης κατάθεσης απόψεων από όλες τις πτέρυγες του φορέα, ξεπερνώντας τις άγονες αντιπαραθέσεις (κάτι που πιθανολογούνταν ως το πιθανότερο να συμβεί), τότε η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια προκειμένου να επικεντρωθεί στις μείζονες προτεραιότητες που έχει ήδη περιγράψει για το κόμμα της.

Η πρώτη αφορά την άσκηση «μαχητικής, υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης» και την προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών, με σκοπό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ξαναπιάσει το νήμα της επαφής με τους πολίτες. «Με το τεκμηριωμένο “ναι” και τις προτάσεις μας σε ό,τι είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό, αλλά και το αποφασιστικό “όχι” σε όλα όσα εφαρμόζουν συντηρητικές πολιτικές, αφαιρούν δικαιώματα, εξυπηρετούν σκοπιμότητες, οικοδομούν το νέο κράτος της Δεξιάς», είχε εξηγήσει πρόσφατα στους βουλευτές της, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανάδειξης του εναλλακτικού δρόμου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μάλιστα, η κ. Γεννηματά αποδίδει την εχθρικότητα διάφορων κέντρων και τις συχνές επιθέσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην «αταλάντευτη» -όπως έχει επισημάνει- απόφαση για αυτόνομη πορεία. «Αυτό είναι που ενοχλεί. Γι’ αυτό μας στοχοποιούν», υποστηρίζει.

Το δεύτερο ορόσημο για την παράταξη της Κεντροαριστεράς τοποθετείται χρονικά στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται η διεξαγωγή της συνδιάσκεψης με αντικείμενο τη «σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη θέτουν ιδιαιτέρως ψηλά τον πήχη, επιδιώκοντας να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός όπου θα κληθούν να λάβουν μέρος όχι μόνο κομματικά στελέχη αλλά και κορυφαίοι παράγοντες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και πολλοί ακόμη φορείς. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το ίδιο διάστημα θα «τρέχουν» και οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί την οριστική εδραίωσή του ως πρωταγωνίστριας δύναμης στον προοδευτικό πόλο.

Στην εν λόγω διοργάνωση θέλουν παράλληλα να αποκρυσταλλωθούν το στίγμα και η κατεύθυνση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, να υιοθετηθούν οι τελικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής ως του βασικού εκπροσώπου της σοσιαλδημοκρατίας και να περιγραφούν οι σύγχρονες απαντήσεις της Κεντροαριστεράς για τα διλήμματα και τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Εξι άξονες

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η συνδιάσκεψη θα έχει πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά και θα δώσει έμφαση σε έξι ζητήματα: στις νέες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις στον κόσμο και στη θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ενωσης και στη στάση της στο μεταναστευτικό ζήτημα, στην ελληνική οικονομία στην ψηφιακή εποχή, στον πολιτικό φιλελευθερισμό ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και τέλος, στην εξεύρεση μιας απάντησης στην κλιματική κρίση με την υπογραφή μιας νέας «πράσινης συμφωνίας».

Ως προς τη γενικότερη προοπτική του φορέα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάτες της προέδρου δεν συμμερίζονται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις μερίδας στελεχών που πιστεύουν ότι η μάχη της ανάκαμψης είναι χαμένη και τους καλούν αντί κριτικής να συμβάλουν με δημιουργικές προτάσεις. Η απάντηση όσων διαφωνούν με την ηγεσία αναμένεται να εκφραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπό το πνεύμα ότι η ηγεσία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην επιχειρεί να υπεκφεύγει μέσω της συνολικής διάχυσής τους. Δεν επρόκειτο πάντως να τεθεί από κανέναν ανοιχτά θέμα αρχηγού.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιμένει αρνητικά η Γεννηματά για τη συμφωνία
«Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας»,...
Επιμένει αρνητικά η Γεννηματά για τη συμφωνία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»
H Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση είναι «μακιγιαρισμένος» ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό η Χαριλάου Τρικούπη τον απορρίπτει.
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλλο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και άλλο ΣΥΡΙΖΑ
Ενοχλημένοι από τις εντυπώσεις περί κοινού μετώπου με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, στη Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν την αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής ● «Παπαγαλάκια» της Ν.Δ. καταγγέλλει η Φώφη Γεννηματά,...
Αλλο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και άλλο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πορεία προς την κανονικότητα;
Προς μια νέα περίοδο φυσιολογικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω τις έχθρες και την αντιπαλότητα του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται πως οδεύουν τα δυο κόμματα που εκφράζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των...
Πορεία προς την κανονικότητα;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ομηρος συμφερόντων η κυβέρνηση»
Για λογική διευθετήσεων και αποσπασματικών ενεργειών που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα κατηγορούν από το Κίνημα Αλλαγής την κυβέρνηση, παίρνοντας αφορμή από όσα ανησυχητικά και συνάμα ευτράπελα συμβαίνουν στον...
«Ομηρος συμφερόντων η κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Γεννηματά περί προοδευτικών λύσεων στις εκλογές, ο στενός συνεργάτης της Χρήστος Πρωτόπαπας δεν αποκλείει οι πρώτες κάλπες να βγάλουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, «καίγοντας» τα...
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας