Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες
efsyn.gr/Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος. Περιέγραψε ένα κόμμα της Αριστεράς, σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των μη προνομιούχων ελλήνων.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν για τη σύνταξη του κειμένου που θα αποτελεί την Πολιτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να δίνει το στίγμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ. Να εργαστούμε, χωρίς καχυποψίες και με ανοιχτή καρδιά, ώστε το 3ο Συνέδριο να είναι ιστορικό για την Αριστερά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνοντας το μήνυμα για την επόμενη μέρα.

Ο Αλέξη Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος της Κουμουνδούρου και την αντιστοίχηση του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα να πυκνώσουν οι γραμμές του κόμματος με «όσους μας στηρίζουν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και με όσους συμμάχους, με διαφορετικές ρίζες και αναφορές, βρέθηκαν μαζί μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός στρέφοντας το βλέμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος περιέγραψε ένα κόμμα της Αριστεράς, σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των μη προνομιούχων ελλήνων.

Ένα κόμμα που θα ανήκει στους πολλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους που θα «πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας την αντιπαραβολή με το σήμερα και όσα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας με αποκορύφωμα την «σκληρότητα των νεοφιλελευθέρων πολιτικών επιλογών της νέας κυβέρνησης», έθεσε προ των ευθυνών όλους «ώστε το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του κόμματος μα πετύχει» για μια κυβέρνηση «ξανά προοδευτική».

Ο πρώην πρωθυπουργός ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής έκανε κάλεσμα να αποφασιστεί άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι: 

 • Ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
 • Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση μιας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ Επιτροπής αλλά και στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.

Αυτή η ΚΟΕΑ θα έχει την ευθύνη:  

 • Για όλη τη πορεία της ανασυγκρότησης
 • Για τη έγκριση των πολιτικών κειμένων, των διαδικασιών, της οργανωτικής δουλειάς.

Πρότεινε επίσης ένα διευρυμένο οργανωτικό γραφείο, καθώς και μια Επιτροπή Προγράμματος που:

 • Θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το Πρόγραμμα της Προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή «το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου, που φιλοδοξούμε να είναι κυβέρνηση προοδευτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έργα και της ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό για μια σειρά από θέματα.

Αρχικά αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ που «δεν έγινε» αλλά και στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν που «έγινε» αλλά «πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός, δεν έθεσε το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο», τη στιγμή που «τα Τουρκικά γεωτρύπανα αλωνίζουν την Κυπριακή ΑΟΖ».

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό:

 • Για το Μάτι και την κυβίστηση που έκανε στη Νέα Υόρκη
 • Για το Μακεδονικό και τη στροφή 180 μοιρών
 • Για τη Συμφωνία για το χρέος
 • Το μοντέλο της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.
 • Το μοντέλο της απόλυτης ανασφάλειας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
 • Το μοντέλο της συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης του κοινωνικού κράτους για χάρη του ιδιωτικού τομέα.
 • Την προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ.
 • Την πρόθεση να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημόσιου από τα ΕΛΠΕ.
 • Το προσφυγικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει την Πολιτική Διακήρυξη της επόμενης μέρας [live]
Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού.
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει την Πολιτική Διακήρυξη της επόμενης μέρας [live]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«7 μήνες κυβέρνηση Ν.Δ. - Η απάτη των "αρίστων" αποκαλύπτεται»
Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Tae Kwon Do του Φαλήρου με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναδείξει την «απάτη των...
«7 μήνες κυβέρνηση Ν.Δ. - Η απάτη των "αρίστων" αποκαλύπτεται»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι προκλήσεις και οι δυνατότητες στην αυγή του νέου έτους
Για τις νέες προκλήσεις, τις νέες δυσκολίες, αλλά και τις νέες δυνατότητες που διαγράφονται στη δεκαετία που αρχίζει κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του.
Οι προκλήσεις και οι δυνατότητες στην αυγή του νέου έτους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρέμβαση Τσίπρα για την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού
Να παρέμβει άμεσα και να μην συμβάλλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «το μεγαλείο της δημοκρατίας είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης...
Παρέμβαση Τσίπρα για την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά εμάς»
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο προωθεί την ανωμαλία και υπογράμμισε ότι «για να βγούμε στο ξέφωτο πρέπει να...
«Η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά εμάς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με... τις κάλπες παρά πόδα
Σε προεκλογική ετοιμότητα έχει τεθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι «οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες», με το...
Με... τις κάλπες παρά πόδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας