Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 22.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  4 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  4 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ψιχάλες
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  0 BF
  67%
Εδώ τα καλά συμβόλαια!
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδώ τα καλά συμβόλαια!

 • A-
 • A+
Τον τρόπο εκχώρησης των τεσσάρων δικαιωμάτων εξόρυξης πιθανόν στον «εθνικό επενδυτή», στον Ομιλο Λάτση δηλαδή, στηλίτευσε στη Βουλή ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κύρωση των συμβάσεων, δεδομένης της αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την τιμητική τους είχαν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα ΕΛΠΕ και ο τρόπος που πρόκειται να εκχωρηθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εξόρυξης. Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κύρωση των συμβάσεων, δεδομένης της αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης.

Μετά την ακύρωση της συμφωνίας του 2018 από τον Ομιλο Λάτση και την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού στον οποίο δεν περιλαμβάνονταν οι εξορύξεις, όλα είναι υπό αίρεση, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: «Κι αυτό διότι και στις τέσσερις συμβάσεις που πρόκειται να ψηφιστούν έχουν σημαντική παρουσία τα ΕΛΠΕ».

Ο Ομιλος Λάτση (για άλλη μία φορά) ενδέχεται να αναδειχθεί «εθνικός επενδυτής», ενώ η σημερινή κυβέρνηση εκχωρεί τα δικαιώματα εξόρυξης με το ανάλογο, όπως δήλωσε ο εισηγητής της Ν.Δ., τίμημα.

Το θέμα είχαμε συνολικά αναδείξει στο αναλυτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο: «Η “ευκαιρία” της πλευράς Λάτση βασίζεται στην αθέτηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με το Δημόσιο τον Απρίλιο του 2018 για την από κοινού διάθεση του 50,1% μετοχών των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Στις 3.4.2018 οι βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean (Ομιλος Λάτση) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης βάσει του οποίου το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) θα πωλούσε το 20% και η Paneuropean το 30,1%» («Και τα ΕΛΠΕ προίκα στον “εθνικό επενδυτή”», «Εφ.Συν.» 22.9.2019).

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο με τίτλο «Και τα ΕΛΠΕ προίκα στον “εθνικό επενδυτή”»

Η κίνηση του Ομίλου Λάτση

Ο Ομιλος Λάτση αθέτησε αυτή τη συμφωνία και αποφάσισε να μην πουλήσει -προς το παρόν- τις ήδη ενεχυριασμένες μετοχές του, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εξωθείται μόνο του στην πώλησή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ΕΛΠΕ, τις θυγατρικές και τις συμμετοχές του.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αλλάξει τους όρους από τότε που υπογράφηκαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις (επί ΣΥΡΙΖΑ) και δυστυχώς σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Υπενθύμισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας: «Η πολιτική μας για τους υδρογονάνθρακες την προηγούμενη τετραετία βασίστηκε προφανώς και στην επιλογή μας να υπάρχει ένας σοβαρός δημόσιος βραχίονας άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια με ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά και σε μια πολύ μεγάλη στροφή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος».

Τόνισε ότι πέρα από το οικονομικό όφελος του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, υπάρχει και «ευαισθησία και πολιτική ευθύνη για τα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης, για τα περιβαλλοντικά θέματα [...]. Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στη γεωπολιτική αξία εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων, αλλά και στη διαχείριση των τιμών του αργού, των κλασμάτων που διαμορφώνουν την ελληνική οικονομική κατάσταση και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων».

Ο τέως αν. υπουργός απέδωσε την απόφαση καταψήφισης στην αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τον «μουστερή» που θα πάρει τα ΕΛΠΕ και θα καρπωθεί τις επίμαχες συμβάσεις και που πιθανότατα θα είναι ο Ομιλος Λάτση. «Η αλλαγή αυτή δημιουργεί νέες συνθήκες, δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση να αποσυρθεί πλήρως το Δημόσιο από τα συμφέροντά του σε όλα τα πεδία που εκφράζονται μέσα από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πρόκειται, δηλαδή, αν επιβεβαιωθεί, για μια απόφαση για άμεσο ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων που δίνουν οι υδρογονάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα για αμφισβήτηση της πορείας για την κλιματική ουδετερότητα και των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που η χώρα αναλαμβάνει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα αυτό το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς τίμημα για το Δημόσιο και είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που γίνεται αυτό και νομίζω ότι αυτό ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ευθύνης».

Εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ στο πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» είχαν περιγράψει από τη δική τους πλευρά την πλήρη αλλαγή μετά και την τοποθέτηση της νέας διοίκησης σε μια από τις μεγαλύτερες, κερδοφόρες επιχειρήσεις με το ισχυρό «παρών» του Δημοσίου.

«Το ενεργειακό μείγμα»

Ο Σ. Φάμελλος ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ολα αυτά που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μια ουσιαστική αλλαγή στους υδρογονάνθρακες και αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν έχουμε την επίσημη άποψη της κυβέρνησης για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο τροποποιήθηκε ισχυρά ή αναιρέθηκε από τον κ. πρωθυπουργό, πριν από τουλάχιστον δύο μέρες από το βήμα του ΟΗΕ».

«Αποφασίζουμε για το μέλλον της Ελλάδας και το “κλειδώνουμε” για τα επόμενα χρόνια, σε ένα μέλλον αντίθετα στο ρεύμα των καιρών, σε ένα μέλλον που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ25. Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μπιάγκης με σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Ν.Δ. ψήφισε υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων, όπως και το κόμμα του Κ. Βελόπουλου. Κατά ψήφισε το ΚΚΕ.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μάξιμος Σενετάκης, επαναλαμβάνοντας ότι οι συμβάσεις αυτές καταρτίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και παραβλέποντας το γεγονός της αλλαγής των όρων, τόνισε ότι έτσι επιβεβαιώνεται η συνέχεια του κράτους! Περιέγραψε τον ενεργειακό κόμβο στον οποίο στοχεύει να μετατραπεί η Ελλάδα δηλώνοντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα.

Ειδικά για τα δικαιώματα εξόρυξης είπε: «Μιλάμε για παραχώρηση δικαιώματος, έρευνας και εκμετάλλευσης. Περαιτέρω εδώ, το δικαίωμα όμως το παραχωρεί κάποιος που το κατέχει και στην προκειμένη περίπτωση, αναγνωρίζεται αδιαμφισβήτητα πως είναι το ελληνικό κράτος που ασκεί εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο έδαφος, στο υπέδαφος, το θαλάσσιο και το υποθαλάσσιο, χώρο της επικράτειας. Είναι προφανές ότι η παραχώρηση αυτού του δικαιώματος γίνεται με το αζημίωτο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα
H «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από την πολυέξοδη και υδροκέφαλη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιδίδεται σε έναν «αγώνα»...
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από τη Βουλή στο Καπιτώλιο
Η φθηνή προπαγάνδα του Ανδρέα Λοβέρδου και οι ομοϊδεάτες του Τραμπ ● Είναι ανώφελο να αντιμετωπίζει κανείς τη φτηνή προπαγάνδα συγκεκριμένων αρθρογράφων και πολιτικών με λόγια. Οι φωτογραφίες μπορούν και...
Από τη Βουλή στο Καπιτώλιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κατάφωρα αντισυνταγματική η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων»
Για εμπαιγμό εις βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης κάνει λόγο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά την απόφαση να τους αποστερήσει το δικαίωμα να...
«Κατάφωρα αντισυνταγματική η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατρούγκαλος: Ούτε λέξη ο Μητσοτάκης για την Κύπρο στον ΟΗΕ
Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, άσκησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Κατρούγκαλος: Ούτε λέξη ο Μητσοτάκης για την Κύπρο στον ΟΗΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κοτζιάς: Πρωτοφανής η παράλειψη Μητσοτάκη στον ΟΗΕ να αναφερθεί στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα του Ελληνισμού χαρακτήρισε πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,...
Κοτζιάς: Πρωτοφανής η παράλειψη Μητσοτάκη στον ΟΗΕ να αναφερθεί στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ιδρυμα Νιάρχος «απαλλάχτηκε» από το Δημόσιο
Ηρθε χθες λίγο μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την πλήρη «οικειοποίηση» του Κέντρου Πολιτισμού από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος και η επίσημη επιβεβαίωση του διορισμού πολύ υψηλά αμειβόμενου στελέχους του...
Το Ιδρυμα Νιάρχος «απαλλάχτηκε» από το Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας