Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φουλάρουν μηχανές για την Πολιτική Διακήρυξη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φουλάρουν μηχανές για την Πολιτική Διακήρυξη

  • A-
  • A+
Μετάθεση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, ώστε να συμπέσει με το φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος.

Την επόμενη εβδομάδα έρχονται τα σπουδαία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη χθεσινή συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε να μετατεθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής -που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή- για την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, ώστε να συμπέσει με το φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος (27-29 Σεπτεμβρίου). Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και στην ομιλία που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει και την Πολιτική Διακήρυξη που αναμένεται να οδηγήσει στον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, «για να δοθεί ένας ακόμα πιο ουσιαστικός λόγος στο φεστιβάλ της νεολαίας και για να έχει τη δυνατότητα ο κόσμος που θα έρθει από την επαρχία να μπορεί να συμμετάσχει και στα δύο».

ΣΥΡΙΖΑ: η χθεσινή συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας και οι «κακές γλώσσες»

Αναμφίβολα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μεγάλη σημασία στην Πολιτική Διακήρυξη και ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η παράταση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής είναι η καλύτερη προετοιμασία της, καθώς αυτή θα περάσει από τα μέλη της Κ.Ε. πριν ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο και με ποια ονομασία.

Αντιρρήσεις

Η απάντηση που δόθηκε, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνάντησε από κάποιους αντιρρήσεις -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- ενώ την ίδια μοίρα είχαν και άλλα οργανωτικά ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι, καθώς υπήρξαν στελέχη που υπενθύμισαν το καταστατικό του κόμματος, το οποίο δεν προβλέπει ενέργειες παρόμοιες με αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα και αφορούν την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνσή του. Κάπου εκεί επικράτησε η λογική τού «προχώραμε βήμα βήμα», πράγμα που ήταν αναμενόμενο καθώς η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό είναι ότι υπήρξε σύμπνοια στα βασικά θέματα και διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές, τόσο από τους «προεδρικούς» όσο και από τους υπόλοιπους.

Εγινε ακόμα ενημέρωση για την πρόοδο των ζητημάτων που είχαν συζητηθεί στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση και το πώς θα γίνει η εγγραφή των νέων μελών. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής που θα διευρυνθεί και θα συμπεριλάβει, εκτός από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλη από την Προοδευτική Συμμαχία αλλά και από άλλους προοδευτικούς χώρους που έχουν εκφράσει σχετική επιθυμία.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιχειρείται από την κυβέρνηση στην υπόθεση της Novartis με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής. Αναφέρθηκε ακόμα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αλλά και στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων και στην πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ. Στα σχετικά ζητήματα αναφέρθηκαν και οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χθες το απόγευμα σε διάφορους ιστότοπους περί «σύγκρουσης στελεχών» για το θέμα των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών, καλά πληροφορημένες πηγές μάς ενημέρωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Εχει όντως σημειωθεί μια καθυστέρηση στην κατάτμηση των συνεργατών, ωστόσο το θέμα αναμένεται να λήξει τις επόμενες μέρες, κάτι που ζήτησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καθώς το κόμμα πρέπει να αρχίσει να δουλεύει με ταχείς ρυθμούς. Ταυτόχρονα αναμένεται να ενισχυθεί και το γραφείο Τύπου του κόμματος με συνεργάτες υπό τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση, ώστε να γίνει ευκολότερο το έργο στο μιντιακό πεδίο και να ξεπεραστούν αρκετές επικοινωνιακές δυσκολίες που σημειώθηκαν στο προηγούμενο διάστημα.

Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στη Ρώμη (όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη) προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ του κόμματος Articolo Uno. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ιταλίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με αξιωματούχους από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων, την Ιταλική Αριστερά και στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των παραγωγικών τάξεων από τα μέτρα της κυβέρνησης για τις οικονομικές συνέπειες της...
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέντε άξονες πολιτικής για το περιβάλλον
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων, παρουσίασε τις πέντε βασικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα που θα τεθεί σε...
Πέντε άξονες πολιτικής για το περιβάλλον
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+
Με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν συλλέγουν υπογραφές και ότι το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr αποτελεί προσωπική άποψη που βέβαια δεν θα έπρεπε να στοχοποιείται...
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο
Εξακόσια πρόσωπα με οργανωτικό ρόλο σε ολόκληρη τη χώρα θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Εκτός από έμπειρα στελέχη του κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας, θα...
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ τώρα και στο κινητό...
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από την Πάτρα τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο κόμμα. ● Επίσκεψη στο παράρτημα του ΚΕΘΕΑ, πυρά κατά της κυβέρνησης και για...
ΣΥΡΙΖΑ τώρα και στο κινητό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας