Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια συνέντευξη που «ενόχλησε» τη Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον δημοσιογράφο του CNBC στο Τσερνόμπιο της Βόρειας Ιταλίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια συνέντευξη που «ενόχλησε» τη Ν.Δ.

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση έσπευσε να αμφισβητήσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και ιδιαίτερα τις αναφορές του στα πλεονάσματα και στον λογαριασμό των 40 δισ. που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. ● Τι είπε ο τέως πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό, το μέλλον της Ευρώπης, τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC μάλλον δεν άρεσε και πολύ στην κυβέρνηση. Δεν της άρεσε κι έφτασε μάλιστα σε σημείο να αμφισβητήσει και σημεία της -ειδικά εκείνο στο οποίο ο τέως πρωθυπουργός μιλάει για τη μάχη των πλεονασμάτων.

Κύκλοι της Ν.Δ. άφηναν να διαρρεύσει χθες: «Αναζητήσαμε το επίμαχο απόσπασμα στο CNBC, αλλά το μόνο μέρος που το βρήκαμε, ήταν το site του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε;» Εν τω μεταξύ, ολόκληρη η συνέντευξη των 16 λεπτών ήταν ανεβασμένη στο You Tube από νωρίς, όπως επίσης και σε διάφορους ενημερωτικούς ιστότοπους -μεταξύ των οποίων και η efsyn.gr. Τώρα, γιατί δεν το είδε πουθενά η κυβέρνηση, παραμένει αναπάντητο ερώτημα.

Στην ουσία του θέματος τώρα, σε αυτή καθεαυτή τη συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Να σημειωθεί ότι η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου έγινε στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ του European House Ambrosetti, το προηγούμενο Σάββατο, στο Τσερνόμπιο της βόρειας Ιταλίας. Ειδικότερα:

Για τα πλεονάσματα

«Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, τα οποία, όταν αναλάβαμε την εξουσία, ήταν απολύτως άδεια. Τότε είπαμε πως πλέον μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account) με 5,5 δισ. από τα 40, ώστε να είναι απόλυτα βέβαιοι οι εταίροι μας ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Αλλά έχουμε την κυριαρχία και παίρνουμε την απόφαση να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% το 2020. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε την εξουσία, δεν αποδέχθηκε την πρόταση και θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός της χώρας «ψάχνει να βρει δικαιολογία για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, μέσα από την αύξηση των στόχων για τα πλεονάσματα. Διότι πιστεύει στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που ήταν στον πυρήνα των μνημονίων».

Η ακροδεξιά απειλή

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον παραμένει ο «ταραχοποιός αντισυστημικός του 2014» και εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, αφού είπε ότι θεωρεί πως παραμένει αντισυστημικός, τόνισε ότι η πιο κρίσιμη ερώτηση που μπορεί να γίνει είναι για ποια συμφέροντα αγωνίζεσαι. «Ποιον θέλεις να προστατεύσεις. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τότε θα πρέπει να αγωνιστείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις εναλλακτικά μονοπάτια για να υπερασπιστείς τα συμφέροντά τους».

Επί τη ευκαιρία θυμήθηκε την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιο, πέντε χρόνια πριν, όπου «όλοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, που θέλουν να αλλάξουν πολιτικές στην Ευρώπη, ήταν η απειλή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη». Και πρόσθεσε: «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, πιστεύω ότι η πλειοψηφία τους είναι πεπεισμένη ότι αυτή η απειλή δεν έρχεται από την Αριστερά. Αλλά η απειλή στην Ευρώπη έρχεται από τη Δεξιά, ειδικά από την άκρα Δεξιά».

Για το μεταναστευτικό

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, όπως επίσης και για την αστάθεια στην Τουρκία. «Επομένως, η λύση είναι να συνεργαστούμε και να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μονάχα τις χώρες της πρώτης υποδοχής, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως, πρέπει να βρούμε συλλογικές λύσεις στην Ευρώπη», σημείωσε.

Brexit και λαϊκισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και για τη σύγκριση της κατάστασής του με τις κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον σήμερα με το Brexit (υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το CNBC είχε ουσιαστικά χαρακτηρίσει λαϊκιστή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ). Σε αυτή την ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση.

Διότι πιστεύω ότι δεν είναι λαϊκισμός να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα του λαού σου. Δεν είναι λαϊκισμός να αγωνίζεσαι να βρεις έντιμες συμφωνίες με τους εταίρους σου. Αυτό είναι Δημοκρατία, δεν είναι λαϊκισμός. Αντίθετα, λαϊκισμός είναι να βυθίζεις τους πολίτες σου στο μίσος, να διαιρείς την κοινωνία και να δίνεις μάχες χωρίς να στοχεύεις σε ρεαλιστικές αποφάσεις. Θεωρώ πως αυτό κάνει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον».

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η απάντησή του σε ερώτημα πόσο απειλεί την Ευρώπη το Brexit. «Θεωρώ πως η ζημιά θα είναι τεράστια και θα είναι ζημιά για όλους μας. Κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους πολίτες του, αλλά όχι μόνο για αυτούς», σχολίασε.

Το μέλλον της Ευρώπης

Σαφής και λιτή ήταν η τοποθέτησή του στο ερώτημα για το μέλλον της Ευρώπης, κάτι που αποτέλεσε κι ένα από τα θέματα της συνάντησης στην Ιταλία: «Νομίζω, πρώτα απ’ όλα, ότι πρέπει να επιλύσουμε τα πολιτικά προβλήματα που έχουμε. Και το πολιτικό πρόβλημα έχει να κάνει με το εξής ερώτημα: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ποια οφείλει να γίνει; Ολα τα κράτη - μέλη πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένες αρχές που πρέπει να αποδεχτούμε. Για παράδειγμα, θα αποδεχόμαστε όλοι την αρχή της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών και της ευθύνης ή θα αντιμετωπίζουμε a la carte τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις; Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση».

Πρέσπες

Ανάμεσα στις αιχμές που άφησε εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Στο γενναίο βήμα που κάναμε για να λύσουμε το ονοματολογικό με τη Βόρεια Μακεδονία, υιοθέτησε λαϊκιστικές θέσεις πάνω στο θέμα. Συνεργάστηκε με τους πιο ακραίους δεξιούς, για να μπλοκάρουν τη συμφωνία».

Απάντηση Ν.Δ.

Το σχόλιο των κύκλων της Ν.Δ. για τη συνέντευξη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διακινεί ανύπαρκτες και παγκοσμίως άγνωστες “επιτυχίες” του. Τίποτα από όσα διακινεί εκ των υστέρων και απελπισμένα δεν ισχύει. Ψέματα έλεγε ως κυβέρνηση, ακόμη μεγαλύτερα ψέματα λέει και ως αντιπολίτευση. Του ευχόμαστε good success».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η στρατηγική αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης της παράταξης ● Στην Κουμουνδούρου θεωρούν τους επόμενους μήνες κρίσιμους για την επανείσοδο του κόμματος σε εργατικά συνδικάτα, χώρους εργασίας,...
Η στρατηγική αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η διεύρυνση έχει δρόμο ακόμα...
Aνασύνταξη, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός. Αυτές ήταν οι τρεις λέξεις - κλειδιά που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης...
Η διεύρυνση έχει δρόμο ακόμα...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο
Εξακόσια πρόσωπα με οργανωτικό ρόλο σε ολόκληρη τη χώρα θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Εκτός από έμπειρα στελέχη του κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας, θα...
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τους χάλασε την «κανονικότητα»
Eνόχλησε την κυβέρνηση αλλά και τον φιλικό της Τύπο η προχθεσινή -συμβολική- παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Αυτό αποδείχθηκε τόσο από την κυβερνητική αντίδραση όσο και από σειρά...
Τους χάλασε την «κανονικότητα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διάλογος για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης
Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στη Φλώρινα, εκεί όπου πριν από λίγους μήνες έγραψε Ιστορία μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ συνάπτοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά όμως βασικό του ενδιαφέρον είναι να...
Διάλογος για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στροφή Τσίπρα στην κοινωνία
Στη σκιά της ξέφρενης καταστολής που εφαρμόζει αλύπητα η κυβέρνηση, αλλά και των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον διάλογο με τους πολίτες.
Στροφή Τσίπρα στην κοινωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας