Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Φώφη απέναντι στην κυβέρνηση για τα εργασιακά
EUROKINISSI

Η Φώφη απέναντι στην κυβέρνηση για τα εργασιακά

 • A-
 • A+
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάχθηκε ξεκάθαρα απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως υποστήριξε η κ. Γεννηματά- «άρχισε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για την υποπροστασία των εργαζομένων».

Τη στήριξή της προς τους εργαζομένους και τους ανέργους εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η κ. Γεννηματά τάχθηκε ξεκάθαρα απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως υποστήριξε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- «άρχισε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για την υποπροστασία των εργαζομένων, με πρώτο βήμα τις κλαδικές συμβάσεις».

Όπως συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά, «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα έρθουν ως νομοθετικές διατάξεις, με τον μανδύα των δήθεν μεταρρυθμίσεων».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκαθάρισε ότι: 

 • Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για καταστρατήγηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των Κλαδικών Συμβάσεων για όλες τις επιχειρήσεις του κάθε κλάδου. 
 • Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για διευκόλυνση των Ομαδικών Απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων. 
 • Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για την διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που δημιουργούν εξοντωτικές καταστάσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. 
 • Πιστεύουμε ότι τα θέματα του Συνδικαλιστικού Νόμου πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από τον διάλογο με τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους και όχι με την επιβολή ρυθμίσεων που υποκρύπτουν σκοπιμότητες. 

Παράλληλα, μίλησε για ανάγκη λήψης θετικών μέτρων για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, όπως είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού και ο καθορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και η χορήγηση κινήτρων για προσλήψεις ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. 

Πλεονάσματα και κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει συνολικό σχέδιο, ενώ αναφερόμενη στο θέμα των πλεονασμάτων, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποχώρησε στους δανειστές. 

[Γεννηματά κατά κυβέρνησης:] Είμαστε καθαρά απέναντι στη συντηρητική πολιτική που πρεσβεύουν. 

Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά άφησε» στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση, και έκανε λόγο για «πρωτοφανή παραδοχή αδυναμίας από μια κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία, τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας». 

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν καμιά μεταρρυθμιστική πρόταση... Έχουν όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει.  Οικοδομούν το νέο συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος της δεξιάς», συνέχισε την κριτική της η κ. Γεννηματά κατά της κυβέρνησης.

Να διερευνηθούν οι ευθύνες για την κρίση

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, εξαπέλυσε βολές τόσο κατά της σημερινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ειδικότερα, με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ που -όπως είπε η κ. Γεννηματά- παρέπεμψε «στις ελληνικές καλένδες τη διερεύνηση του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου Τσίπρα - Βαρουφάκη», η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκανε λόγο για «από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και την διαχείριση της». 

«Προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος είμαστε εμείς», είπε η κ. Γεννηματά, για να συμπληρώσει ότι «Εμείς θα επιμείνουμε: πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά  όλη η περίοδος από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα».

Πέντε προτάσεις - στόχοι

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη», παρουσιάζοντας τις παρακάτω πέντε προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν:

 • Μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
 • Έλεγχος του Υπερταμείου και μετατροπή του σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. 
 • Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθώς και να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.
 • Στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων.
 • Βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Καταλήγοντας, η κ. Γεννηματά εξέφρασε την πίστη της πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «μπορεί να βγει ξανά μπροστά για μια καλύτερη Ελλάδα», προσθέτοντας πως «Είμαστε πολλοί και θα τα καταφέρουμε΅».

Φώφη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γεννηματά: Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα
Συνεχή πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιφύλαξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από τη Θεσσαλονίκη, απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε σκέψη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Γεννηματά: Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φώφη: Τυχοδιώκτης νεοκομμουνιστής ο πρωθυπουργός
Με ακραίες εκφράσεις που θυμίζουν ακροδεξιά φρασεολογία, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «υποστηρικτή του Μαδούρο». Η κ. Γεννηματά κλιμακώνει την επίθεσή της κατά...
Φώφη: Τυχοδιώκτης νεοκομμουνιστής ο πρωθυπουργός
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Γεννηματά περί προοδευτικών λύσεων στις εκλογές, ο στενός συνεργάτης της Χρήστος Πρωτόπαπας δεν αποκλείει οι πρώτες κάλπες να βγάλουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, «καίγοντας» τα...
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
Αναβολή στην αναβολή για τις τελικές ανακοινώσεις ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ● Προς τροχιά συνολικής ρήξης με τη Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δείχνει να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του για τις κυβερνητικές...
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κουτοπονηριά» Μητσοτάκη καταγγέλλει τώρα η Γεννηματά
Από τα σενάρια συναίνεσης στις ψυχρές σχέσεις και τις αιχμές για τον εκλογικό νόμο, τον οποίο θα καταψηφίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ρευστότητα και για το θέμα της στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Κουτοπονηριά» Μητσοτάκη καταγγέλλει τώρα η Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη
Με ένα ηχηρό και απόλυτο «όχι» απάντησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Φώφη Γεννηματά στην πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν κάθε παράθυρο συναινετικής ψήφισής του.
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας