Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συντονισμένα πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη
EUROKINISSI

Συντονισμένα πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη

  • A-
  • A+

Πολλαπλά αρνητικά σχόλια, τόσο από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από στελέχη του κόμματος, προκάλεσε τόσο η ομιλία όσο κι η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 84η ΔΕΘ.

► Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε για ακόμα μία φορά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός παρέπεμψε το ζήτημα αυτό στο αόριστο μέλλον.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει βγει από το καθεστώς των μνημονίων χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τον συμβούλεψε «να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε».

► Από την πλευρά της, η βουλευτής και  τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «προανήγγειλε τις επόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του, παρουσιάζοντάς τες ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους».

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών, όπως και των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. «Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε το μεγάλο του άγχος και την αμηχανία του για την εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά, όπου σαφέστατα έχει ήδη παράξει ένα σημαντικό έργο εις βάρος βέβαια των εργαζομένων», τόνισε επίσης η πρώην υπουργός. 

► Ο βουλευτής Κορινθίας και αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε «την άγνοια αλλά και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το προσφυγικό». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης: 

  • Επιβεβαίωσε πλήρως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άργησε πάρα πολύ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να δράσει στο προσφυγικό.
  • Απέφυγε, βέβαια, να μας πει ότι η μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα γίνεται χωρίς οργανωμένο σχέδιο σε ακατάλληλες συνθήκες
  • Συνέχισε να εκθέτει τη χώρα επαναλαμβάνοντας τη λασπολογία για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση στο προσφυγικό
  • Υπερασπίστηκε την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, η ΕΣΔΑ και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

► Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ», με την προαναγγελία του πρωθυπουργού για εκλογή ΠτΔ από μόλις 151 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρουγκαλο, πρόκειται για «ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος».

► Στα έργα που (δεν) θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη εστίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, με ανάρτησή του στο twitter.

► Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι βρίθουν γενικοτήτων και ανακριβειών οι αναφορές του πρωθυπουργού στην Υγεία «εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί». 

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απάντηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέναντι στις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «χρειάζονται σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» σε κρίσιμα θέματα «που δεν βλέπουμε να υπάρχουν». 

► Το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, ειδικά για τις αναγκαίες που αφορούν την Παιδεία, σχολίασε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό που «προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε πως «οι 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει. Οι 10500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

► Με ένα tweet σχολίασε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

► Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε στα «Παραπολιτικά FM 90,1» ότι «ο Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν λαλίστατος για τις οικονομικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος –που όμως αφορούν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά πολύ σιωπηλός σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ.».

Συμπλήρωσε ότι «είδαμε να παραπέμπονται σε ένα πολύ αόριστο μέλλον τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού η κυβέρνηση θα ανοίξει τη σχετική συζήτηση το 2021», ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για το οποίο επίσης «δεν βρήκε ούτε λέξη να πει χθες». Διαβάστε περισσότερα από όσα είπε ο κ. Χαρίτσης ΕΔΩ.

Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών. 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον. Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. 

Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του «τεχνοκράτη» πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. 

Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

Χθες στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τις επόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του, παρουσιάζοντάς τες ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους.

1. Προανήγγειλε ότι θα καταργήσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών. Με το νόμο αυτό ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται. Χαρακτηριστικό πεδίο όπου βοήθησε ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ο χώρος των τραπεζών όπου μετά από πολλά χρόνια αυθαιρεσίας άρχισαν να τηρούνται τα ωράρια των εργαζομένων και επέστρεφαν σπίτι τους στην ώρα τους ή πληρώνονταν όπως ορθώς ο νόμος ορίζει τις υπερωρίες τους.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι χάρη στο νόμο αυτό μέσα σε μια χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας οι οποίες στο παρελθόν δεν δηλώνονταν ούτε φυσικά και πληρώνονταν. Είναι αυτόν το νόμο που ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να καταργήσει, επιστρέφοντας και πάλι την αγορά εργασίας στο πιο σκοτεινό παρελθόν της εργασιακής επισφάλειας.

2. Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλλωπίσει την παραπάνω κατάργηση και νομίζοντας ότι μιλάει σε άσχετους, είπε ότι θα θεσπίσει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Γνωρίζει φυσικά -και αν δεν γνωρίζει να ενημερωθεί- ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσμοθετήθηκε το 2011 και ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Είναι, δε, λιγάκι προκλητικό για τη λογική να λέει, έστω και ως ρητορικό σχήμα, ότι η δήλωση των υπερωριών είναι μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος για μια μικρή επιχείρηση, αλλά η κάρτα εργασίας δεν είναι. Αλλά φυσικά μια τέτοια συζήτηση θα είχε νόημα αν δεν ήταν περί όνου σκιάς. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι μπορεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια για την κατάργηση των κανόνων για τις υπερωρίες που σχεδιάζει.

3. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018. Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται.

Άρα οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις παύουν να έχουν σημασία (αφού μια επιχείρηση θα μπορεί να θεσπίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας) και τούτο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις. Όπως εξάλλου συνέβαινε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όπου εντός μνημονίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήργησαν αυτή την αρχή και οι μισθοί συμπιέστηκαν προς τα κάτω. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα ζητούσε επιμόνως το μέτρο που εξήγγειλε χθες ο κ Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά .

4. Επιμένοντας να μας θεωρεί ανόητους, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μιλώντας για αναχρονιστικό θεσμό που με το που καταργήθηκε έφερε ρεκόρ στις προσλήψεις.

  • Πρώτον, να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι τον Ιούνιο είχαμε απόδοση ρεκόρ με τη δημιουργία 296.000 νέων θέσεων εργασίας ενώ τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, είχαμε απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας.
  • Δεύτερον, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι η ρύθμιση συνιστά ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο καθώς επρόκειτο για αυτούσια μεταφορά της ρύθμισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ο οποίος καλύπτει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε.
  • Τρίτον, θα πρέπει να διαλέξει ποιο επιχείρημα θα χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κατάργηση, διαφορετικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.

Ή που ο βάσιμος λόγος απόλυσης δήθεν εμπόδιζε τις προσλήψεις γιατί οι εργοδότες αγχώνονταν ότι δεν θα μπορούσαν να απολύσουν τον εργαζόμενο, και γι’ αυτό με την κατάργηση του τάχα εκτοξεύτηκαν οι προσλήψεις (πράγμα ψευδές διότι ο Ιούλιος είχε ρεκόρ στις απολύσεις).

Ή που ο βάσιμος λόγος δήθεν διευκόλυνε τις απολύσεις, πράγμα παράλογο διότι οι απολύσεις για όσο καιρό ίσχυσε η ρύθμιση έπρεπε να δικαιολογούνται, ενώ πριν ήταν αδικαιολόγητες. Ας διαλέξει τουλάχιστον ένα επιχείρημα για να γίνεται στοιχειώδης διάλογος. Και τα δυο μαζί δεν μπορεί να τα επικαλείται οποίος τουλάχιστον είναι με τον ορθό λόγο.

Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε χθες το μεγάλο του άγχος και την αμηχανία του για την εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά, όπου σαφέστατα έχει ήδη παράξει ένα σημαντικό έργο εις βάρος βέβαια των εργαζομένων. Τούτο το άγχος βέβαια δεν φτάνει στο σημείο ώστε να σκεφτεί ότι μπορεί να απαλλαγεί από αυτό αν αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό στα εργασιακά. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και θα δυσαρεστούσε φίλους, υποστηρικτές και χορηγούς του.

Η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτικης Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης 

Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Οι 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει.

Οι 10500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προλήψεων τα επόμενα χρόνια. 

Η δήλωση του Γιώργου Ψυχογιού

Χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς πυξίδα για το προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Αφού δεν αφιέρωσε ούτε μία λέξη στη χθεσινή του ομιλία για ένα ζήτημα που είναι πολύ ψηλά στην επικαιρότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη δείχνοντας έτσι τη σημασία που του αποδίδει, ο κ. Μητσοτάκης στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις που δέχτηκε σήμερα απέδειξε για ακόμη μια φορά με τις απαντήσεις του την άγνοια αλλά και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση το προσφυγικό.

Επιβεβαίωσε πλήρως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άργησε πάρα πολύ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να δράσει στο προσφυγικό. Προχώρησε με δύο μήνες καθυστέρηση - και αφού ο πληθυσμός είχε εκτοξευτεί - στην αποσυμφόρηση της Μόριας από 1.500 άτομα που είχαν ήδη κριθεί ως ευάλωτοι και ήταν έτοιμοι για μεταφορά στην ενδοχώρα από τον Ιούλιο του 2019.

Απέφυγε, βέβαια, να μας πει ότι η μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα γίνεται χωρίς οργανωμένο σχέδιο σε ακατάλληλες συνθήκες που βαφτίζονται «προσωρινές ανοιχτές δομές» και στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών υγιεινής, στέγασης, σίτισης και διαμονής. Υπενθυμίζω ότι επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεταφερθεί το 2018-2019 πάνω από 30.000 άτομα στην ενδοχώρα σε κατάλληλες δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, με πληθώρα στελεχών και αυτοδιοικητικών της Ν.Δ. να δηλητηριάζουν τις τοπικές κοινωνίες με ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Συνέχισε να εκθέτει τη χώρα επαναλαμβάνοντας τη λασπολογία που υιοθέτησε και σαν αντιπολίτευση για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση στο προσφυγικό, ενώ η έρευνα της OLAF αφορά σε χρηματοδοτήσεις που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες ΜΚΟ και όχι το ελληνικό κράτος.

Υπερασπίστηκε την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, η ΕΣΔΑ και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος), αγνοώντας επιδεικτικά τις δημόσιες αντιδράσεις της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων οργανώσεων του πεδίου για το θέμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον ανακάλυψε όψιμα την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε., προσπαθώντας να τραβήξει το αυτί στα κράτη-μέλη που πρέπει να την τηρούν στο ζήτημα του προσφυγικού. Ας ενημερώσει κάποιος τον Πρωθυπουργό ότι αυτοί που πρώτοι δεν τηρούν την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των ευθυνών είναι οι πολιτικοί του εταίροι στο Λαϊκό Κόμμα. Ας αφήσει λοιπόν τα λόγια και τις δηλώσεις, όπως έκανε και σήμερα, και ας αξιοποιήσει κάθε βήμα και κάθε ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι βουλευτές της.

Θέλει θράσος να μιλάει η Ν.Δ. για ασυνόδευτους ανήλικους και την διαχείριση του θέματος - που όντως χρειάζεται βελτίωση - όταν σαν κυβέρνηση φυλάκιζε σε Κέντρα Κράτησης ανήλικους για πολλούς μήνες και σαν αντιπολίτευση καταψήφιζε στη Βουλή την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν συμφωνούμε όλοι (σ.σ. τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. Ας πει επιτέλους ξεκάθαρα η Ν.Δ. ποια είναι πραγματικά η άποψή της. Οι επιχειρήσεις του λιμενικού στη θάλασσα δεν είναι θέμα άποψης ή συμφωνίας μεταξύ κάποιων κρατών της Ε.Ε. αλλά είναι ζήτημα διεθνών συνθηκών. Να τονίσουμε, λοιπόν, για ακόμη μια φορά, λόγω των επικίνδυνων δηλώσεων που ακούγονται, ότι η έρευνα και διάσωση αποτελούν υποχρέωση των κρατών, ενώ αντίθετα απαγορεύονται οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα για προφανείς λόγους. Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν συνολικά 430.000 διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα. Επομένως, οι όποιες υπόνοιες για ανεπαρκή φύλαξη των συνόρων, αφενός θέτει τη χώρα στο στόχαστρο κάποιων κύκλων της Ευρώπης και αφετέρου υποτιμά το Λιμενικό και τα στελέχη του που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το 2015 με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Τέλος, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να ανακάλυψαν μόλις πρόσφατα τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές, δεν έκανε όμως καμία αναφορά στα πραγματικά αίτια και την αντιμετώπισή τους. Η Ν.Δ. πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στην ανάγκη τερματισμού των πολέμων, την ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε., την πραγματική καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, τις πολιτικές ένταξης που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα επίπεδα και είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει. Ο κ. Μητσοτάκης για ευνόητους λόγους δεν ψέλλισε λέξη για όλα αυτά.

Η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα στοιχειώδες σχέδιο για την Υγεία στη Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί, οι αναφορές του στην Υγεία βρίθουν γενικοτήτων  (π.χ. ότι η  Υγεία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής «Ανάπτυξη για όλους», ότι «ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα» ή ότι θα γίνει «πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης») και ανακριβειών (π.χ. ότι θα γίνουν «προσλήψεις 2000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας»). 

Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι: 

1. Αυτές οι αναφορές δεν συνιστούν εφαρμοσμένη  πολιτική Υγείας αλλά ευχολόγιο χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης 

2.  Ότι για να συνεχιστεί η πολιτική της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ενίσχυσης τους με  γιατρούς και λοιπό προσωπικό  με βάση τον κανόνα 1: 1 που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναιρέσει. 

3. Ήδη είναι στο ΑΣΕΠ οι  1100 θέσεις νοσηλευτών –παραϊατρικού προσωπικού της 2Κ/2019 προκήρυξης  , είναι στα Συμβούλια Επιλογής  ή στο Υπουργείο για διορισμό 500 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ και 450 για τα Κέντρα Υγείας , ενώ είχαν εγκριθεί 940 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία που η προκήρυξη τους «πάγωσε» λόγω των εκλογών  

4. Υπάρχει ΠΥΣ ( Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) , δηλαδή δημοσιονομική πρόβλεψη,  για άλλες 1500 θέσεις μονίμων νοσηλευτών-λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία για το 2019.  

5. Είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία  Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης 4ετής σχεδιασμός προσλήψεων 10.000 μονίμων γιατρών-λοιπών επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ μέχρι το 2022, υπερκαλύπτοντας έτσι τις προσεχείς συνταξιοδοτήσεις και τα κενά της πρώτης μνημονιακής περιόδου ( 2009-2014) στη διάρκεια της οποίας  είχαν σταματήσει οι προσλήψεις. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές: τι θα κάνει η Ν.Δ. απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης  για το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος , που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το ΕΣΥ και αναβαθμίζουν τη δημόσια  φροντίδα Υγείας; Θα τις ολοκληρώσει ή θα τις ακυρώσει, επειδή πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα αλλά αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα; 

Και όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Είναι γνωστό ότι δεν  υπάρχουν 2000 γενικοί γιατροί εκτός ΕΣΥ ούτε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις σε Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται σε προσλήψεις 2000 γενικών  γιατρών (800 μάλιστα  άμεσα), εννοεί συμβάσεις ιδιωτών οικογενειακών γιατρών όλων των ειδικοτήτων (δηλαδή γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο που οι συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν  πρόσληψη.

Ούτε φυσικά είναι σαφές πώς θα αυξηθεί ο σημερινός αριθμός συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών. Με επιστροφή στο χρεωκοπημένο μοντέλο των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα, αναγκάζοντας τον ασφαλισμένο να πληρώνει από την τσέπη του; Και με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ , την ανάπτυξη των νέων δημόσιων δομών ( ΤΟΜΥ), τις δράσεις πρόληψης , αγωγής υγείας και κοινοτικής φροντίδας, τι θα γίνει;

Χρειάζονται σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σ΄ αυτά τα κρίσιμα θέματα, που δεν βλέπουμε να υπάρχουν. 

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για τη μετακίνηση του πρωθυπουργού με ελικόπτερο
Επανέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός δέσμευσε τρία στρατιωτικά ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του.
Νέα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για τη μετακίνηση του πρωθυπουργού με ελικόπτερο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γεροβασίλη: Όχι φιέστες στη Σαντορίνη, αλλά στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
Εμπροσθοβαρή στήριξη του τουρισμού ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Γεροβασίλη: Όχι φιέστες στη Σαντορίνη, αλλά στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Αλ. Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έφερε την ύφεση πριν την πανδημία και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα ζήτησε σύγκληση των πολιτικών αρχών και κλείσιμο της συμφωνίας για ΑΟΖ με Αίγυπτο,...
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Αλ. Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: Με επιτροπεία και μεταρρυθμίσεις συνδέει η Κομισιόν τη βοήθεια
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τους πολιτικούς του φίλους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πιέζουν για μέτρα λιτότητας», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Αλ. Χαρίτσης: Με επιτροπεία και μεταρρυθμίσεις συνδέει η Κομισιόν τη βοήθεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση κινείται με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας"»
«Στο χθεσινό διάγγελμα δεν ακούσαμε τίποτα για το πως θα μείνει η κοινωνία όρθια μετά την κρίση της πανδημίας» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση κινείται με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας"»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή από τον Τσίπρα τα «μαργαριτάρια» της τηλεκατάρτισης
Τα κραυγαλέα λάθη, που συνάντησαν οι επιστήμονες στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τα 600 ευρώ, δεν έμειναν ασχολίαστα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τον πρωθυπουργό «να δώσει απαντήσεις» και να αφήσει τα...
Στη Βουλή από τον Τσίπρα τα «μαργαριτάρια» της τηλεκατάρτισης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας