• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.1°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  4 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.6°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  34%

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κρατώντας τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ανδρέας, η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά και η Κεντροαριστερά

 • A-
 • A+
45 χρόνια από τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Μια πρωτοβουλία ανθεκτική στον χρόνο, που συζητείται μέχρι σήμερα ως σημαντικό γεγονός, έστω κι αν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πολεμήθηκε ή απαξιώθηκε.

Ενα κείμενο-τομή από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή και ιστορικό του ηγέτη, που έμελλε να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μεταπολιτευτική πορεία της πολιτικής ζωής του τόπου, αφού αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον χώρο που προσδιορίζεται ως προοδευτικός-σοσιαλιστικός. Εθνική ανεξαρτησία-λαϊκή κυριαρχία-κοινωνική απελευθέρωση ήταν το τρίπτυχο στο οποίο βασίστηκε η διακήρυξη και που θεωρήθηκε πυλώνας για τη δημοκρατία. Υπάρχουν σήμερα εκφραστές και συνεχιστές αυτών των αιτημάτων και των μηνυμάτων; Ποιοι είναι αυτοί και πού βρίσκονται;

Η «Εφ.Συν.» δίνει βήμα σε τρία στελέχη με πολύχρονη και σημαντική διαδρομή στον χώρο του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, τον Δημήτρη Κρεμαστινό, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Φίλιππο Σαχινίδη, οι οποίοι θυμούνται, καταθέτουν τις απόψεις τους και μιλούν για το μέλλον.

Στη Λάρισα ο εορτασμός

Για τον φετινό εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη επιλέχθηκε η Λάρισα, μία από τις περιοχές της Ελλάδας όπου χτυπά η καρδιά του αγροτικού κόσμου. Με την κίνηση αυτή από τη Χαριλάου Τρικούπη, επιθυμούν να επανασυνδεθούν με μια κοινωνική κατηγορία -τους αγρότες- με ισχυρούς δεσμούς με τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να αναδείξουν το όραμά τους για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Το πρόγραμμα

12.00 Κατάθεση στεφάνου από τη Φώφη Γεννηματά στο «Μνημείο του Αγρότη» στο Κιλελέρ.

12.30 Συνάντηση-καφές με αγροτικά και τοπικά στελέχη στο χωριό Κιλελέρ.

19.30 Εκδήλωση στον χώρο έμπροσθεν του Αρχαίου Θεάτρου στη Λάρισα.

(α) Εναρξη-χαιρετισμοί.

Βασίλης Κεγκέρογλου, συντονιστής ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ, γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής.

Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής Λάρισας Κινήματος Αλλαγής.

(β) Συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την ύπαιθρο, την αγρότισσα και τον αγρότη: αποτίμηση, προκλήσεις και προοπτικές».

Συντονιστής: Μιχάλης Τζελέπης, μέλος ΚΠΕ. Ομιλητές:

Μ. Γαρδικιώτης, γενικός γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Γ. Δραγατσίκης: αγελαδοτρόφος παραγωγής.

Β. Εξαρχος: πρ. πρόεδρος ΕΛΓΑ.

Ντ. Μπλιάτσιος: γεωπόνος-μελετητής.

Απ. Πάνας: υπεύθυνος Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής για την Αγροτική Ανάπτυξη.

(γ) Προβολή βίντεο.

(δ) Ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η διακήρυξη του Α. Παπανδρέου

Του Δημήτρη Κρεμαστινού*

Η 3η του Σεπτέμβρη ιστορικά σηματοδότησε το κίνημα στρατού και λαού που με επικεφαλής τον Μακρυγιάννη υποχρέωσε τον Οθωνα να αποδεχτεί να βασιλεύσει σαν συνταγματικός μονάρχης και όχι ως απόλυτος και ανεξέλεγκτος μονάρχης.

Αυτήν την ημερομηνία επέλεξε συμβολικά ο Ανδρέας Παπανδρέου για να διακηρύξει τις αρχές που πίστευε ότι θα έπρεπε να καθορίσουν την πορεία της χώρας αμέσως μετά την πτώση της χούντας.

Το τρίπτυχο εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση υπήρξε το θεμέλιο πάνω στο οποίο κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να στηριχθεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα.

Η εθνική ανεξαρτησία υπήρξε το αποτέλεσμα μιας εξωτερικής πολιτικής ισορροπιών μεταξύ των αδέσμευτων χωρών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης και εξυπηρέτησε πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα. Εμπρακτα αυτή η πολιτική επέτυχε να μην μπορούν να ξεμυτίσουν το «Χόρα» και το «Σισμίκ» από τα Δαρδανέλια. Σήμερα τα τουρκικά σκάφη ελεύθερα περνούν από τα Δαρδανέλια και όχι μόνο διεξάγουν έρευνες στη Μεσόγειο, αλλά και γεωτρήσεις προς αναζήτηση του μαύρου χρυσού σε όποια περιοχή πιστεύουν ότι η ΑΟΖ τους ανήκει.

Η λαϊκή κυριαρχία με έμβλημα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία, είχε ουσιαστικά θεμελιωθεί. Παντού στη χώρα, ακόμα και στα πιο μικρά χωριά, υπήρχαν οι τοπικές οργανώσεις που οργάνωναν λαϊκές συνελεύσεις, οι οποίες απευθείας μετέφεραν τη φωνή και τις απόψεις της λαϊκής βάσης στην κορυφή του κόμματος. Με τη συγκεκριμένη αυτή δομή του κόμματος αντιμετωπίστηκε ακόμα και η μονοκομματική πληροφόρηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της εποχής και έτσι ο σωστός πολιτικός προβληματισμός έφτανε στη βάση, παρακάμπτοντας τον αποπροσανατολισμό της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Η κοινωνική απελευθέρωση, με την κατοχύρωση των ίσων δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, με την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των κοινωνικών μειονοτήτων, συνέβαλε στην απελευθέρωση του καταπιεζόμενου πολίτη που έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αισθάνθηκε ίσος με τον οικονομικά και κοινωνικά ισχυρό συμπολίτη του.

Ομως έκτοτε η μια μετά την άλλη οι αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη άρχισαν να ξεθωριάζουν. Τα πάντα άλλαξαν. Η Σοβιετική Ενωση εξέλιπε. Οι αδέσμευτοι εξαφανίστηκαν και η Ευρώπη προοδευτικά κατέληξε σε εκείνο που φοβόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ονόμαζε γερμανική Ευρώπη. Παράλληλα, η δημοκρατική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκε και η απευθείας φωνή του λαού από τη βάση στην κορυφή διεκόπη. Τον ρόλο αυτό ανέλαβαν αυτεπάγγελτα οι κατ’ ευφημισμόν ελεύθεροι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, που ουσιαστικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, προβάλλοντας τους εκλεκτούς τους με στόχο να αλώσουν αριθμητικά το ίδιο το κοινοβούλιο. Με απλά λόγια, σήμερα τίθεται και πάλι θέμα ουσιαστικής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σήμερα, όσοι και όσες πιστεύουν στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη οφείλουν σαφώς να διακηρύξουν υπό το φως των σύγχρονων δεδομένων πώς βλέπουν την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Θεωρούν π.χ. ότι οι σημερινές συμμαχίες υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα; Πόσο ασφαλής αισθάνεται η χώρα όταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεών της ως υπουργός Εθνικής Αμυνας δηλώνει ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία θα είμεθα μόνοι; Αποδέχονται τον συνεχή μαραθώνιο των εξοπλισμών προκειμένου να διατηρούν τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, με στόχο την ειρήνη και τον αφοπλισμό, με αναγνώριση της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή με αποδοχή του σημερινού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου;

Τέλος, όσον αφορά τη λαϊκή κυριαρχία, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα πρέπει να οργανωθεί η βάση έτσι ώστε να εκφραστεί γνήσια και να ακουστεί η φωνή της με ένα συνέδριο πραγματικά αντιπροσωπευτικό, με αντιπροσώπους εκλεγμένους απευθείας από τη βάση, και όχι συνέδριο με έμμεσα διορισμένα κομματικά στελέχη.

Ανεξάρτητα όμως του τι θα συμβεί, ένα είναι το βέβαιο: ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτοί οι οποίοι θα εκφράσουν την πεμπτουσία και το πνεύμα της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη θα είναι εκείνοι που θα επικυριαρχήσουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

* Καθηγητής, πρώην υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Νέα Αλλαγή με βάση την 3η του Σεπτέμβρη

Του Κώστα Σκανδαλίδη*

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Και ως είθισται κάθε χρόνο στη σημαντική αυτή επέτειο για το Κίνημά μας, όλοι ανακαλύπτουν ξανά την 3η του Σεπτέμβρη. Εντρυφούν στις πηγές, ανάλογα με την πολιτική τους στάση κρίνουν την επίκαιρη ή τη μουσειακή της αξία, εκτιμούν τα καθέκαστα και τα επιγενόμενα, τις διαδρομές. Αλήθεια, δεν προκαλεί εντύπωση ότι καμιά γενέθλια μέρα άλλου κόμματος δεν γιορτάζεται, δεν προκαλεί τόση συζήτηση και αντιπαραθέσεις, τόσες κρίσεις και επικρίσεις, δεν λογίζεται ως αξιοσημείωτο γεγονός;

Το ΠΑΣΟΚ λοιδορήθηκε, πολεμήθηκε λυσσαλέα, απαξιώθηκε συστηματικά, διαστρεβλώθηκε ενσυνείδητα σε όλη την ιστορική του διαδρομή τόσο από τις δυνάμεις της Δεξιάς, όσο και από αυτές της παραδοσιακής και ιστορικής Αριστεράς. Για να έρθουν σήμερα οι δύο κατ’ εξοχήν πολέμιοί του που διεκδικούν τον χώρο του, η συντηρητική παράταξη και ο αριστερός λαϊκισμός, να διεκδικήσουν τη θετική του κληρονομιά. Είτε να ανακαλύψουν το μεγάλο ανάστημα και τον ιστορικό εκτοπισμό του Ανδρέα και να επιχειρήσουν να τον μιμηθούν, όπως συστηματικά πράττει εδώ και τόσο καιρό ο Αλ. Τσίπρας. Είτε για να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα του Κ. Σημίτη και της Ολυμπιάδας είναι η καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της, όπως παραδέχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης.

Είμαι πολλά χρόνια βουλευτής και βλέπω τη σημερινή εικόνα της Βουλής. Αντικρίζω πρόσωπα γνώριμα, άλλοτε συναγωνιστές και συντρόφους μου παντού. Σε όλα τα κόμματα, ίσως πλην ΚΚΕ. Αλλά και πολυάριθμα στελέχη, με ή χωρίς εισαγωγικά, στην κυβέρνηση, στις κρατικές θέσεις, στις δημόσιες αρχές, τις τεχνοκρατικές επιτροπές, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στελέχη που η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν συστηματικά και λεηλατώντας τον χώρο να ενσωματώσουν. Ειλικρινά δεν έχω την πρόθεση να εντοπίσω τα πραγματικά ή τα ταπεινά κίνητρα που οδηγούν στελέχη προερχόμενα από τον δικό μας χώρο να καταλάβουν ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού συστήματος και της διακυβέρνησης της χώρας. Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές, τη στάση, την πράξη του, εν τέλει το πολιτικό και ηθικό του ανάστημα.

Σήμερα, θέλω να μιλήσω για τη ρίζα και τη δύναμη αυτής της παράταξης, της σποράς που έσπειρε ο ιδρυτής με τη γενέθλια μέρα της, τη διαχρονική της αντοχή και την αναντικατάστατη παρουσία της.

Είναι τυχαίο ότι χωρίς στελέχη που μεγάλωσαν, διδάχτηκαν και κρίθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και νεότερα στελέχη που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο σχολείο του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί ούτε και σήμερα να κυβερνηθεί ο τόπος; Είναι τυχαίο ότι αυτή η παράταξη έχει τροφοδοτήσει με αναρίθμητα πρόσωπα το σύνολο του πολιτικού συστήματος, τους θεσμούς, τους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους; Είναι τυχαίο ότι παρά την κρίση και την αποδυνάμωση του χώρου μας και την προσπάθεια να διαλυθεί και να ξεπεραστεί, αυτός μένει όρθιος και μάχεται να ανασυγκροτηθεί;

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Γιατί η ρίζα ήταν βαθιά και η σπορά πλούσια σε επαγγελία, ιδέες, πολιτικές. Οσα μέσα κι αν μετέλθουν οι πολέμιοι του ΠΑΣΟΚ, στη συνείδηση του κόσμου ταυτίστηκε με ό,τι προοδευτικό και σημαντικό πέτυχε η χώρα σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ταυτίστηκε το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την έννοια και την πράξη της κοινωνικής αλλαγής, με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα να την οικειοποιηθούν να γίνεται φενάκη.

Πολλά χρόνια πριν, διαβλέποντας αυτή την πορεία, έγραφα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και πουθενά». Ρωτούν πολλοί αν υπάρχει ακόμη δρόμος επιστροφής στο προσκήνιο της ιστορίας. Ασφαλώς και υπάρχει και είναι ένας και μοναδικός. Να καταστήσουμε ξανά το Κίνημα συνώνυμο της Νέας Αλλαγής. Με αδιαπραγμάτευτη την αυτόνομη πορεία και στρατηγική του. Στη βάση της οποίας θα οικοδομήσουμε τη νέα ενότητα του χώρου. Με νέες ιδέες, νέες πολιτικές και προπαντός νέα στελέχη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον λόγο και κυρίως στην πράξη μας.

* Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛΛ., πρώην υπουργός

Πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία για ανασύνταξη των Σοσιαλιστών

Του Φίλιππου Σαχινίδη*

Με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό που διαμόρφωσε τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία. Αυτή συγκροτήθηκε στη βάση της πρότασης του Ανδρέα Παπανδρέου για μια συμπαράταξη όλων των μη προνομιούχων Ελλήνων και όχι μόνο των εργατών ή των αγροτών.

Διακηρυγμένος στόχος της συμμαχίας ήταν να απελευθερώσει τις δημιουργικές κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις που το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος κρατούσε στο περιθώριο. Η πρόσκληση της 3ης Σεπτέμβρη έδινε ισότιμη σημασία στη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, ζητήματα που επιδρούσαν καθοριστικά στο πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς για ελληνικό κόμμα οργανωτικές πρωτοβουλίες επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα και να κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 1981.

Οι μεγάλες προοδευτικές τομές που δρομολόγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την κατοχύρωση των θεσμών, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, είχαν αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή για περισσότερο από μια τριακονταπενταετία. Η κυριαρχία του επέτρεψε να παραγνωριστούν λάθη όπως η ανοχή ή η καλλιέργεια πελατειακών πρακτικών και οι καθυστερήσεις σε αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στην πρόοδο της χώρας παγίωσε τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που το οδήγησαν στην εξουσία. Η επικράτησή του συνδέθηκε με την ανάδειξη νέων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που από κοινού με τους μισθωτούς και τους αγρότες τού εξασφάλιζαν υψηλά ποσοστά ακόμη και στις εκλογικές ήττες. Μια ιδιαιτερότητα των στρωμάτων αυτών όμως ήταν ότι στηρίζονταν κατά μεγάλο μέρος σε οικονομικές δραστηριότητες του κράτους ή σε τομείς της οικονομίας που ήταν εσωστρεφείς και περιορισμένης ανταγωνιστικότητας. Εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της πενταετίας 2004-2009, που προκλήθηκε με ευθύνη της Ν.Δ., τα μεσαία στρώματα εθίγησαν από την αναγκαστική περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εκλέχτηκε το 2009 για να αποφύγει η χώρα την άτακτη πτώχευση. Η μεγάλη απώλεια ΑΕΠ εξαιτίας της κρίσης οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις. Ο λαϊκισμός επέδραμε και τα μεσαία στρώματα εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, διαλύοντας την πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία.

Την ίδια περίοδο η παγκοσμιοποίηση οδήγησε σε σημαντικές ανακατατάξεις στην οικονομία. Σημαντικό τμήμα της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης αδυνατούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ετσι, κάτω από την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού κάποιοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλοι επέλεξαν ως λύση τη μετεγκατάσταση σε γειτονικές χώρες. Οι διεργασίες στην οικονομία επηρέασαν την πολιτική στάση μισθωτών και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων -που παραδοσιακά στήριζαν το ΠΑΣΟΚ-, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπα με την ανεργία και την περιθωριοποίηση.

Το ΠΑΣΟΚ και η κομματική ιεραρχία του, που είχε μετεξελιχθεί σε κομματική γραφειοκρατία, έδειξε αδύναμα αντανακλαστικά. Δεν είχε ολοκληρωμένες και συνεκτικές κυβερνητικές προτάσεις για τα προβλήματα αυτά. Ετσι, μεγάλο τμήμα της κοινωνικής του συμμαχίας το εγκατέλειψε και αναζήτησε στέγη σε λαϊκίστικα κόμματα της Αριστεράς ή της εθνικιστικής Ακροδεξιάς. Οι μεγάλες αυτές απώλειες καταγράφηκαν στην εκλογική αναμέτρηση του 2012 και στη συνέχεια.

Εύλογα κάποιος μπορεί να θέσει το ερώτημα αν στον 21ο αιώνα είναι αναγκαία τα σοσιαλιστικά κόμματα. Η απάντηση είναι θετική και έχει ως αφετηρία την ανάγκη να χτυπηθούν οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας από τα λαϊκίστικα κόμματα και την Ακροδεξιά και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρώπη.

Η ανασύνταξη του σοσιαλιστικού χώρου στην Ελλάδα για να προωθήσει μεγάλες προοδευτικές αλλαγές, ώστε να παράγεται νέος πλούτος με δίκαιη κατανομή και να ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος, προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος της πολιτικής του ταυτότητας. Δεν αρκεί η επίκληση του ηρωικού παρελθόντος. Επείγουν απαντήσεις στα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση αλλά και στις νέες μεγάλες προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης, της κλιματικής αλλαγής, του δημογραφικού. Θέσεις για τις μεγάλες ανατροπές που συντελούνται στην Ευρώπη και στο μεταπολεμικό σύστημα διεθνούς διακυβέρνησης. Αυτές οι προτάσεις μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας. Αυτό σήμερα είναι το καθήκον του Κινήματος Αλλαγής που υπερασπίζεται την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα.

* Πρώην υπουργός

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ 81: Αντιδεξιό μανιφέστο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Την ίδρυση της «Κίνησης 81» για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακοίνωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς. Ως ημέρα δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας τους επέλεξαν τη 18η Οκτώβρη,...
ΚΙΝΗΣΗ 81: Αντιδεξιό μανιφέστο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
Σήκωσε το γάντι εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα για την αρχηγία της η Φώφη Γεννηματά και από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα κάλεσε όποιον θέλει να βάλει θέμα ηγεσίας να το πράξει μέσω των...
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Λάρισα με διλήμματα
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. γιορτάζει σήμερα τη γενέθλια πράξη του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο επιστροφής στο ιδρυτικό του σχήμα. Στους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη αφιερωμένη η...
Στη Λάρισα με διλήμματα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μηνύματα της «πράσινης» κάλπης
Τα τρία ποιοτικά δεδομένα, πέραν της μαζικότητας της προσέλευσης, στα οποία εστιάζουν στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη ● Με ποσοστό 95% η επιστροφή στον πράσινο ήλιο, θα ξεπεράσει τις 180 χιλιάδες η...
Τα μηνύματα της «πράσινης» κάλπης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στον πράσινο ήλιο
Η βάση του κόμματος αποφάσισε την επαναφορά της ιστορικής ονομασίας και του ιστορικού συμβόλου, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στις κάλπες για τα όργανα και τους συνέδρους, φτάνοντας κατά τις πρώτες...
Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στον πράσινο ήλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας