Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες

Ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ προσέρχεται στη συνεδρίαση τη;Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες

  • A-
  • A+
Το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που προανήγγειλε την αποκλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε στην πράξη

Προς απογοήτευση όλων εκείνων που έλπιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε περιπέτειες επ’ αφορμή της συζήτησης για τους όρους της διεύρυνσης και το ενδεχόμενο ή μη «πασοκοποίησής» του, η Κουμουνδούρου, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, αντέδρασε ως όφειλε να κάνει και -προς το παρόν τουλάχιστον- έκλεισε στόματα. Το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» της προηγούμενης Δευτέρας, με το οποίο προαναγγείλαμε «αποκλιμάκωση» της κατάστασης και πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα εισέρρεαν στην Πολιτική Γραμματεία με καλές προθέσεις για ουσιαστικό διάλογο, έγινε πραγματικότητα.

Επιβεβαιωθήκαμε επίσης όταν αναφέραμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμενόταν να πάρει πρωτοβουλία και να ρίξει τους τόνους, έχοντας συνειδητοποιήσει πλέον ότι η συζήτηση που είχε ξεσπάσει το προηγούμενο διάστημα, μόνο κακό έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση. Πολλοί «καλοθελητές», όπως εύστοχα τους είχε χαρακτηρίσει τις προηγούμενες μέρες ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, περίμεναν εναγωνίως τις δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας (Τρίτη και Τετάρτη) για να διαπιστώσουν ποιος θα καρφώσει ποιον και τίνος το... σπαθί θα ξεθηκαρωθεί πρώτο.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον όλοι εκείνοι που ήθελαν το... καλό του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν τροπάριο και στοχεύουν -γι’ άλλη μία φορά- στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ., που θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει και πρωτόγνωρη (με δεδομένο ότι ασχολήθηκε με τα εσωτερικά άλλου κόμματος), η οποία έκανε λόγο για τον Τσίπρα που δεν εγκαταλείπει την καρέκλα. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ήταν ένα από τα «βασικά» επιχειρήματά της όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αφήνει την καρέκλα του πρωθυπουργού.

Ενδεχομένως στην Πειραιώς να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι έγιναν εκλογές, τις κέρδισαν και πλέον ο Τσίπρας ήταν και παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ομολογουμένως εμμονικό άγχος να φύγει ο Τσίπρας από το κάδρο είναι άλλο ένα δείγμα άγαρμπης και χοντροκομμένης πολιτικής, ανάλογου ύφους με τα δημοσιεύματα που τις προηγούμενες μέρες είχαν στόχο τον Πάνο Σκουρλέτη.

Πιστός στο να εξυπηρετήσει αυτό το αφήγημα εμφανίστηκε και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ο οποίος διαπιστώνοντας ότι δεν βγήκε τελικά το σενάριο «διεμβολισμού», άφησε στην άκρη τον γραμματέα και από την Τετάρτη κι έπειτα έχει περιλάβει ξανά τον Αλέξη Τσίπρα. Αρθρο τον χαρακτήριζε χθες «πατερούλη», σε ένα κείμενο το οποίο γι’ άλλη μία φορά έβριθε από αντιαριστερά επιχειρήματα και διακατεχόταν από ένα πνεύμα εκνευρισμού για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τάξη στα εσωκομματικά του.

Ολο αυτό το «παιχνίδι» γίνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν οι τελευταίες κάλπες να ανέδειξαν και πάλι τον δικομματισμό, ωστόσο το πόσο ισχυρός είναι θα φανεί στην πορεία και υπό το βάρος των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Π.χ. ένα νέο κύμα οικονομικής ύφεσης που ενδεχομένως θα πλήξει και την εύθραυστη -ακόμα- χώρα μας, μπορεί να δρομολογήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Εκεί λοιπόν αναμένεται να επιβιώσει το κόμμα εκείνο που έχει αναφορές και αντίκτυπο στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, το σχεδόν 32% του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» στα μάτια εκείνων που θεωρούν ότι ξεμπέρδεψαν μια και καλή με την «πρώτη φορά Αριστερά».

Από την άλλη, είναι μέγιστο χρέος του ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει αυτό το ποσοστό και να το ενισχύσει. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλές φορές το τελευταίο διάστημα γράψαμε πως οι προτεραιότητές του αυτή τη στιγμή είναι άλλες, με πρώτη και καλύτερη την εσωτερική του αναδιοργάνωση και τη δημιουργία μηχανισμών που θα βοηθήσουν ώστε το κόμμα να ανακτήσει μια ουσιαστική σχέση με την κοινωνία. Ενδεχομένως, η πρόσφατη αυτή εμπειρία επιχείρισης «διεμβολισμού» να έπεισε κάποιους εντός ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική δεν είναι παιχνίδι και πως χρειάζεται να έχεις αρκετή γνώση της Ιστορίας και πραγματικό πολιτικό υπόβαθρο πριν επιχειρήσεις να ανοίξεις τον ασκό του Αιόλου.

Τα 6 βήματα

Τούτων δοθέντων, σε πρώτη φάση τα όσα αποφασίστηκαν από την Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης και αναμένεται να συζητηθούν και στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι τα κάτωθι 6 βήματα.

  1. Δημιουργία ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, με άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ) με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι ο σκοπός είναι μέχρι το τέλος του μήνα να συνεδριάσει η ΚΟΕΑ, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς θα διεξαχθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας.
  2. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος (eSYRIZA).
  3. Πολιτική διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  4. Εναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1η Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία/περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
  5. Ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σε ό,τι αφορά την εγγραφή νέων μελών θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου -όπως τονίστηκε- η διεύρυνση να πραγματοποιηθεί με «έναν τρόπο θαρραλέο που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα». Παράλληλα αναζητήθηκαν τρόποι μαζικής ένταξης μελών στο κόμμα, «κυρίως από τη νεολαία».
  6. Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας για το Φεστιβάλ Σπούτνικ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 ώς τις 29 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον αποφασίστηκε η συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας: α) για την οργανωτική αναβάθμιση και ανασυγκρότηση με βάση και την ψηφιοποίηση του κόμματος, β) για την πολιτική διακήρυξη που θα δίνει το στίγμα και την ταυτότητα στη νέα φάση και γ) για την προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί ώς τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι κομματικές διεργασίες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη με τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε η διοργάνωση συσκέψεων με στόχο την καλύτερη δυνατή συμβολή στο εγχείρημα και ειδικότερα σύσκεψη στελεχών που δραστηριοποιούνται στην Αυτοδιοίκηση, σύσκεψη στελεχών στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα καθώς και στο κίνημα νεολαίας. Τα μέλη του Συντονιστικού θα λάβουν μέρος στις Επιτροπές Προγράμματος, Διακήρυξης και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης, καθώς και σε κάθε άλλη επιτροπή που θα δημιουργηθεί σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στη σκιά των επιθέσεων στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έστειλε ήδη μήνυμα προς «συντρόφους» κάνοντας λόγο για «σταλινικής έμπνευσης»...
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η στρατηγική αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης της παράταξης ● Στην Κουμουνδούρου θεωρούν τους επόμενους μήνες κρίσιμους για την επανείσοδο του κόμματος σε εργατικά συνδικάτα, χώρους εργασίας,...
Η στρατηγική αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τη «μελαγχολία»
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση. Από τη διακυβέρνηση της χώρας, την «πρώτη φορά Αριστερά», βρέθηκε στη θέση μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και η κάλπη τον ανέδειξε ως έναν...
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τη «μελαγχολία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας ρίχνει τους τόνους
Νέα συνάντηση είχε χθες στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Μιχάλης Καλογήρου και ο εκπρόσωπος Τύπου...
Ο Τσίπρας ρίχνει τους τόνους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα Σκουρλέτη σε «καλοθελητές»
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη στοχοποίησή του από μερίδα του Τύπου, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Τι θα γίνει με τα δημοσιεύματα που «αιωρούνται»...
Μήνυμα Σκουρλέτη σε «καλοθελητές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας