Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Για μια νέα Φιλική Εταιρεία»
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Για μια νέα Φιλική Εταιρεία»

  • A-
  • A+
«Στόχος μας είναι μέσα από την ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία να βελτιώσουμε τη δομή και το πολιτικό μας περιεχόμενο και να φέρουμε κοντά μας όλους τους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη»Γιάνης Βαρουφάκης, γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την είσοδό του στην ελληνική Βουλή, το ΜέΡΑ25 ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για το πρώτο του συνέδριο. Οι ίδιοι το ονομάζουν «διαβουλευτικό», καθώς στόχο έχει «την πραγματική διαβούλευση εκλεγμένων και κληρωτών μελών του κινήματος ως προς την προγραμματική σύγκλιση και τη συν-απόφαση του τρόπου λειτουργίας μας (π.χ. το Καταστατικό)». «Εμείς (ΜέΡΑ25 και DiEM25)», συνεχίζουν, «εμμένουμε στην ιδέα ότι οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται αμεσοδημοκρατικά, μέσω καθολικής πανευρωπαϊκής ψηφοφορίας, και όχι μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων. Οπότε το Διαβουλευτικό Συνέδριο διαμορφώνει προτάσεις και όλα τα μέλη ψηφίζουν».

Το 1ο, λοιπόν, Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ 25 θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2020. Ηδη ο γενικός γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει ανακοινώσει πως «η κινηματική οργάνωση, η πορεία του ΜέΡΑ25 στην κοινωνία και η ανασύσταση του κόμματος ξεκινά!» καλώντας τους πολίτες να γίνουν μέλη του κόμματος.

Μάλιστα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και λίγο πριν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, δήλωσε πως «η ένταξη νέων μελών, η δημοκρατική οργάνωση των ομάδων ανά περιφέρεια, η ένταξη-οργάνωση των νέων που μας ψήφισαν και ήρθαν στις εκδηλώσεις μας και η διασύνδεση με τα κινήματα» αποτελούν άμεσους στόχους. Και έθεσε τις βάσεις ώστε αυτό να γίνει μέσα στους επόμενους επτά μήνες, μια διαδικασία που επιθυμούν να ολοκληρωθεί στα τέλη του Φεβρουαρίου 2020 με το 1ο Διαβουλευτικό τους Συνέδριο.

Τι έχει γίνει ήδη:

- Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έχει συστήσει ήδη από τα τέλη Ιουλίου Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης (ΟΣΚΕ).

- Μετά από διαβούλευση με τα μέλη του κόμματος, η ΟΣΚΕ διόρισε προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) σε κάθε περιφέρεια και ξεχωριστά για τη Νεολαία (Νέων ΜέΡΑ25), για τον συνδικαλισμό κ.λπ.

Τι αναμένεται να γίνει:

- Εως τις 25 Δεκεμβρίου 2019: Εκστρατεία για μαζική εγγραφή νέων μελών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΜέΡΑ 25 και ουσιαστική οργάνωση των ομάδων διαλόγου για τις θέσεις, το Καταστατικό και την οργάνωση του ΜέΡΑ25 τόσο τοπικά όσο και γενικότερα. Το Καταστατικό του DiEM25 ορίζει πως για να ψηφίζει κάποιος πρέπει να είναι ήδη μέλος ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων. «Αυτό αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο να εντάξουμε μαζικά μέλη έως τη 10η Δεκεμβρίου» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης. Μέσα από αυτές τις προσυνεδριακές διαδικασίες «θα αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε» είπε ο Γ. Βαρουφάκης: «Για το πώς θα γίνει το ΜέΡΑ25 ακόμα πιο δημοκρατικό, αποτελεσματικό, σε επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας και των κινημάτων και με ένα δυναμικό ανθρώπων που ενεργοποιούνται και συμμετέχουν στον μέγιστο βαθμό. Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία να βελτιώσουμε τη δομή και το πολιτικό μας περιεχόμενο και να φέρουμε κοντά μας όλους τους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη».

- Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2020: Οι Σ.Ε., σε συνεργασία με την ΟΣΚΕ, σχεδιάζουν περιφερειακές προσυνεδριακές συνδιασκέψεις οι οποίες προετοιμάζουν προτάσεις εφ’ όλης της ύλης που θα κατατεθούν στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο και εκλέγουν τους συνέδρους.

- Τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου 2020: 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο ΜέΡΑ 25.

- Μάρτιος 2020: Καθολική ψηφοφορία όλων των προτάσεων (και εναλλακτικών) που θα παράξει το συνέδριο απ’ όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25-DiEM25. Η ψηφοφορία θα χρειαστεί έναν μήνα, καθώς οι προτάσεις πρέπει να μεταφραστούν σε 9 ευρωπαϊκές γλώσσες και, κατόπιν, η ηλεκτρονική κάλπη να μείνει «ανοιχτή» για τουλάχιστον επτά μέρες ώστε να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη πανευρωπαϊκά.

«Οι επόμενοι επτά μήνες θα είναι συγκλονιστικοί» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Θα δώσουν σε όλους μας τη δυνατότητα να επανασυστήσουμε το ΜέΡΑ25 καθιστώντας το, ταυτόχρονα, κόμμα με ρίζες στην κοινωνία και μια πραγματική Φιλική Εταιρεία».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα συμπόρευσης από το ΜέΡΑ25
Εν όψει και του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «ανάγκη ενότητας υπό συνεκτικό πρόγραμμα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς».
Κάλεσμα συμπόρευσης από το ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αναγεννάται» στην Πράγα και καταδικάζει
Χθες και προχθές, στην Πράγα, έγινε μία πανευρωπαϊκή διάσκεψη του DiEM25/ΜέΡΑ25, την οποία οι ίδιοι οι «DiEMRS» την ονόμασαν «κορυφαίο πανευρωπαϊκό γεγονός, που θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση του πιο ζωντανού...
«Αναγεννάται» στην Πράγα και καταδικάζει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύγκλιση δυνάμεων
Κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Κοινωνικού Φόρουμ στο Λονδίνο, από τον ηγέτη των Εργατικών στη Μ. Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25-DiEM25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύγκλιση δυνάμεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επόμενη μέρα για το ΜέΡΑ25
Τελικά, το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε για περίπου 500 ψήφους να εκλέξει ευρωβουλευτή. Ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές και με τα νέα αυτά δεδομένα, έδωσε συνέντευξη Τύπου...
Η επόμενη μέρα για το ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
To ΜέΡΑ25 για τη δήλωση της Μάγδας Φύσσα στην «Εφ.Συν.»
Για άγρια δολοφονία χαρακτήρα του Γιάνη Βαρουφάκη από ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας τη δήλωση της Μάγδας Φύσσα στην «Εφ.Φυν.» μετά την πρόταση του κόμματος προς το πρόσωπό της...
To ΜέΡΑ25 για τη δήλωση της Μάγδας Φύσσα στην «Εφ.Συν.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τι απαντά το ΜέΡΑ25 στις αντιδράσεις για τη Μάγδα Φύσσα
Σε δύσκολη θέση βρέθηκε το ΜέΡΑ25 μετά την απόφασή του να προτείνει τη Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα απέρριψε την πρόταση, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άσκησαν κριτική...
Τι απαντά το ΜέΡΑ25 στις αντιδράσεις για τη Μάγδα Φύσσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας