Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Για μια νέα Φιλική Εταιρεία»
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Για μια νέα Φιλική Εταιρεία»

  • A-
  • A+
«Στόχος μας είναι μέσα από την ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία να βελτιώσουμε τη δομή και το πολιτικό μας περιεχόμενο και να φέρουμε κοντά μας όλους τους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη»Γιάνης Βαρουφάκης, γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την είσοδό του στην ελληνική Βουλή, το ΜέΡΑ25 ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για το πρώτο του συνέδριο. Οι ίδιοι το ονομάζουν «διαβουλευτικό», καθώς στόχο έχει «την πραγματική διαβούλευση εκλεγμένων και κληρωτών μελών του κινήματος ως προς την προγραμματική σύγκλιση και τη συν-απόφαση του τρόπου λειτουργίας μας (π.χ. το Καταστατικό)». «Εμείς (ΜέΡΑ25 και DiEM25)», συνεχίζουν, «εμμένουμε στην ιδέα ότι οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται αμεσοδημοκρατικά, μέσω καθολικής πανευρωπαϊκής ψηφοφορίας, και όχι μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων. Οπότε το Διαβουλευτικό Συνέδριο διαμορφώνει προτάσεις και όλα τα μέλη ψηφίζουν».

Το 1ο, λοιπόν, Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ 25 θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2020. Ηδη ο γενικός γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει ανακοινώσει πως «η κινηματική οργάνωση, η πορεία του ΜέΡΑ25 στην κοινωνία και η ανασύσταση του κόμματος ξεκινά!» καλώντας τους πολίτες να γίνουν μέλη του κόμματος.

Μάλιστα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και λίγο πριν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, δήλωσε πως «η ένταξη νέων μελών, η δημοκρατική οργάνωση των ομάδων ανά περιφέρεια, η ένταξη-οργάνωση των νέων που μας ψήφισαν και ήρθαν στις εκδηλώσεις μας και η διασύνδεση με τα κινήματα» αποτελούν άμεσους στόχους. Και έθεσε τις βάσεις ώστε αυτό να γίνει μέσα στους επόμενους επτά μήνες, μια διαδικασία που επιθυμούν να ολοκληρωθεί στα τέλη του Φεβρουαρίου 2020 με το 1ο Διαβουλευτικό τους Συνέδριο.

Τι έχει γίνει ήδη:

- Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έχει συστήσει ήδη από τα τέλη Ιουλίου Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης (ΟΣΚΕ).

- Μετά από διαβούλευση με τα μέλη του κόμματος, η ΟΣΚΕ διόρισε προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) σε κάθε περιφέρεια και ξεχωριστά για τη Νεολαία (Νέων ΜέΡΑ25), για τον συνδικαλισμό κ.λπ.

Τι αναμένεται να γίνει:

- Εως τις 25 Δεκεμβρίου 2019: Εκστρατεία για μαζική εγγραφή νέων μελών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΜέΡΑ 25 και ουσιαστική οργάνωση των ομάδων διαλόγου για τις θέσεις, το Καταστατικό και την οργάνωση του ΜέΡΑ25 τόσο τοπικά όσο και γενικότερα. Το Καταστατικό του DiEM25 ορίζει πως για να ψηφίζει κάποιος πρέπει να είναι ήδη μέλος ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων. «Αυτό αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο να εντάξουμε μαζικά μέλη έως τη 10η Δεκεμβρίου» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης. Μέσα από αυτές τις προσυνεδριακές διαδικασίες «θα αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε» είπε ο Γ. Βαρουφάκης: «Για το πώς θα γίνει το ΜέΡΑ25 ακόμα πιο δημοκρατικό, αποτελεσματικό, σε επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας και των κινημάτων και με ένα δυναμικό ανθρώπων που ενεργοποιούνται και συμμετέχουν στον μέγιστο βαθμό. Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία να βελτιώσουμε τη δομή και το πολιτικό μας περιεχόμενο και να φέρουμε κοντά μας όλους τους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη».

- Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2020: Οι Σ.Ε., σε συνεργασία με την ΟΣΚΕ, σχεδιάζουν περιφερειακές προσυνεδριακές συνδιασκέψεις οι οποίες προετοιμάζουν προτάσεις εφ’ όλης της ύλης που θα κατατεθούν στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο και εκλέγουν τους συνέδρους.

- Τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου 2020: 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο ΜέΡΑ 25.

- Μάρτιος 2020: Καθολική ψηφοφορία όλων των προτάσεων (και εναλλακτικών) που θα παράξει το συνέδριο απ’ όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25-DiEM25. Η ψηφοφορία θα χρειαστεί έναν μήνα, καθώς οι προτάσεις πρέπει να μεταφραστούν σε 9 ευρωπαϊκές γλώσσες και, κατόπιν, η ηλεκτρονική κάλπη να μείνει «ανοιχτή» για τουλάχιστον επτά μέρες ώστε να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη πανευρωπαϊκά.

«Οι επόμενοι επτά μήνες θα είναι συγκλονιστικοί» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Θα δώσουν σε όλους μας τη δυνατότητα να επανασυστήσουμε το ΜέΡΑ25 καθιστώντας το, ταυτόχρονα, κόμμα με ρίζες στην κοινωνία και μια πραγματική Φιλική Εταιρεία».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κριτική και 6 προτάσεις
Με κεντρικό σύνθημα «Οι πολίτες απαιτούν προστασία», το ΜέΡΑ25 καταδεικνύει τα κυβερνητικά λάθη και προτείνει έξι συγκεκριμένες προτάσεις -«ελπιδοφόρες λύσεις», όπως τις χαρακτηρίζει.
Κριτική και 6 προτάσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στη φόρα» οι συνομιλίες!
Οπως είχε προαναγγείλει, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δίνει στη δημοσιότητα τμήμα των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών Ευρωπαίων αξιωματούχων και τη Δευτέρα κάνει και ειδική συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα.
«Στη φόρα» οι συνομιλίες!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
KKE: Ανεδαφική η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε με επιστολή που έστειλε την Πέμπτη 13/02 στην επιστολή που είχε στείλει ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης όσον αφορά την πρόσκληση σε...
KKE: Ανεδαφική η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόσκληση σε διάλογο για τα «κόκκινα» δάνεια
Με επιστολή του προς τον Αλ. Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημ. Κουτσούμπα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καλεί σε ανοιχτό διάλογο για να βρεθεί ορθολογική λύση που θα σταματά τις πωλήσεις...
Πρόσκληση σε διάλογο για τα «κόκκινα» δάνεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παύση των πλειστηριασμών και υπερκομματικός διάλογος
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ που προωθεί η κυβέρνηση για τα “κόκκινα” δάνεια είναι ένα προβληματικό πρόγραμμα, αναποτελεσματικό και ήδη...
Παύση των πλειστηριασμών και υπερκομματικός διάλογος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας