Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μήνυμα Σκουρλέτη σε «καλοθελητές»
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μήνυμα Σκουρλέτη σε «καλοθελητές»

  • A-
  • A+
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη στοχοποίησή του από μερίδα του Τύπου, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Τι θα γίνει με τα δημοσιεύματα που «αιωρούνται» και εξυπηρετούν τη Ν.Δ.

Συναντήσεις οργανωτικού χαρακτήρα περιλαμβάνει το μενού των επόμενων ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα κορυφωθούν με μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα, αρχής γενομένης από μια αποτίμηση της μέχρι τώρα κυβερνητικής πορείας, έως εκείνα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. Κυρίαρχη θέση στη συνάντηση θα έχουν επίσης τα ζητήματα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το θέμα της στοχοποίησης, που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες, του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πάνου Σκουρλέτη από μερίδα του Τύπου.

«Δεν είναι προσωπικό»

Ο γραμματέας βγήκε χθες μπροστά και μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του Antenna για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση του κόμματος. Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αν αισθάνεται πως είναι στόχος «εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν αισθάνομαι στόχος και δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Υπάρχουν κρίσιμα πολιτικά θέματα. Εν τάχει ανέφερα κάποιους τίτλους αυτών των ζητημάτων που πρέπει να μας απασχολήσουν. Αρα, το τελευταίο που προσωπικά με απασχολεί -και που πρέπει να μας απασχολεί- είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας ή οτιδήποτε άλλο», απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος στη συνέχεια έστειλε το δικό του μήνυμα προς πάσης φύσεως «καλοθελητές».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μαγαζί γωνία», σημείωσε με νόημα: «Πολλοί αυτόκλητοι υπερασπιστές ή και εκκαθαριστές, κατά άλλους, θα εμφανιστούν τώρα και θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τους όρους μιας αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα μας με τους φίλους μας, όλους αυτούς που μας στήριξαν, σε αυτή τη νέα φάση.

Μια συζήτηση που να εξηγεί το αποτέλεσμα των εκλογών, και των τελευταίων και των προτελευταίων. Που να βάλει τις βάσεις γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αποκατάσταση της παρουσίας του στους μαζικούς χώρους. Να αντιμετωπίσει, δηλαδή, κάποιες διαχρονικές παθογένειες. Σε αυτή την προσπάθεια θα βρεθούν διάφοροι καλοθελητές, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι. Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει και να μιλήσει για εμφύλιο πόλεμο».

Η Νέα Δημοκρατία, όμως, ήδη μιλάει για «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγες μέρες και με αφορμή άρθρο που περιείχε βολές κατά του γραμματέα -το οποίο αναδημοσιεύτηκε από ιστότοπους φίλα προσκείμενους στη Ν.Δ.- ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης τουίταρε χαρακτηριστικά: «Οπως φαίνεται τον @pskourl (σ.σ. Πάνο Σκουρλέτη) θα τον θυσιάσουν...».

Ακολούθησε ένα ολοσέλιδο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» το Σάββατο το οποίο ουσιαστικά χρέωνε όλα τα αρνητικά του ΣΥΡΙΖΑ στον γραμματέα, ενώ χθες ήταν η σειρά του «Ελεύθερου Τύπου» -με χτύπημα στην πρώτη σελίδα- να γράψει: «Κρίση κορυφής μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος πριν από το επικείμενο συνέδριο, είτε γίνει στο τέλος του χρόνου είτε γίνει την άνοιξη του 2020». Το ίδιο δημοσίευμα επικαλέστηκε χαρακτηρισμούς για τον γραμματέα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, όπως «βαρίδι για τον Τσίπρα» και «εμπόδιο για τα σχέδια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι ανοιχτές, δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες διαλόγου που έχει εμπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απάντηση σε κάθε κακοπροαίρετη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα για την πορεία του, τον ρόλο του στη νέα πολιτική φάση, τη διεύρυνση και την ισχυροποίησή του, με έμφαση στους μαζικούς χώρους», ήταν η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη σε όλα τα ανωτέρω.

Ανοιχτό ζήτημα

Τούτων δοθέντων, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων και κυρίως για το πώς σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει προκύψει. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η στήριξη στο πρόσωπο του γραμματέα θα έπρεπε να έχει ήδη παρασχεθεί και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Τέτοιου είδους δημοσιεύματα που «αιωρούνται» για μέρες μόνο κακό κάνουν στο κόμμα, και εν προκειμένω είναι εντελώς αχρείαστα, σε μια περίοδο που προσπαθεί να βρει τους βηματισμούς του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Οι ίδιοι θεωρούν, και όχι άδικα, πως υπάρχουν πιο ουσιαστικά πράγματα για να ασχοληθούν αυτή την περίοδο, όπως π.χ. το να αρχίσει κάποια στιγμή η συζήτηση για τα αίτια της ήττας σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ενα άλλο βασικό θέμα, το οποίο άπτεται της διεύρυνσης, είναι η δημιουργία του πολιτικού αφηγήματος που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε όχι μόνο να διατηρήσει το 31,5% που πήρε στις εκλογές, αλλά να συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο γύρω του. Και όπως μας έλεγε χθες παλιά καραβάνα της Κουμουνδούρου, «κανείς δεν πάει καλεσμένος σε δείπνο αν δεν γνωρίζει πρώτα το μενού». Και μάλλον έχει δίκιο...

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα έπεσαν οι τόνοι και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος. Εκλεισαν έτσι τα στόματα των «καλοθελητών» της Πειραιώς και του φίλιου Τύπου...
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στη σκιά των επιθέσεων στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έστειλε ήδη μήνυμα προς «συντρόφους» κάνοντας λόγο για «σταλινικής έμπνευσης»...
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τη «μελαγχολία»
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση. Από τη διακυβέρνηση της χώρας, την «πρώτη φορά Αριστερά», βρέθηκε στη θέση μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και η κάλπη τον ανέδειξε ως έναν...
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τη «μελαγχολία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας ρίχνει τους τόνους
Νέα συνάντηση είχε χθες στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Μιχάλης Καλογήρου και ο εκπρόσωπος Τύπου...
Ο Τσίπρας ρίχνει τους τόνους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο δρόμοι για τη διεύρυνση
Σε θέση μάχης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διακοπές ● Πρώτη πρόκληση η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ ● Το αριστερό πρόσημο παράγοντας στην εξίσωση της μαζικοποίησης του κόμματος ● Στο στόχαστρο μερίδας ΜΜΕ ο Πάνος...
Οι δύο δρόμοι για τη διεύρυνση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας