Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δύο δρόμοι για τη διεύρυνση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δύο δρόμοι για τη διεύρυνση

  • A-
  • A+
Σε θέση μάχης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διακοπές ● Πρώτη πρόκληση η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ ● Το αριστερό πρόσημο παράγοντας στην εξίσωση της μαζικοποίησης του κόμματος ● Στο στόχαστρο μερίδας ΜΜΕ ο Πάνος Σκουρλέτης.

Οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους για τον ΣΥΡΙΖΑ και σιγά σιγά τα στελέχη επανέρχονται στις θέσεις ευθύνης τους, καθώς οι προκλήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι λίγες.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, μια σειρά εξαγγελίες της κυβέρνησης, τις οποίες προτίθεται να φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, αναμένεται να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση μάχης.

Τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, του μεσοπρόθεσμου, της ΔΕΗ, της επένδυσης στο Ελληνικό, τα εργασιακά θα είναι προσφερόμενα «πεδία μάχης» για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί θα μετρήσει την αντιπολιτευτική δυναμική του.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να γίνουν συναντήσεις οργανωτικού χαρακτήρα στην Κουμουνδούρου, οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας των θερινών διακοπών. Στα προς συζήτηση θέματα δεσπόζει αυτό της επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που θα την αναλάβουν.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα υπάρχει ένα στενό επικοινωνιακό επιτελείο που θα δίνει αναφορά μόνο στον Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα θα συνεργάζεται με το γραφείο Τύπου του κόμματος και τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση.

Οι δύο γραμμές

Το άλλο μεγάλο θέμα που καλείται να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της διεύρυνσης. Επ’ αυτού έχουν ακουστεί, ειπωθεί και γραφτεί ήδη πολλά, τα οποία επικεντρώνονται σε δύο διαφορετικές απόψεις: στη μία άποψη ή «γραμμή» που ουσιαστικά εμφανίζει τη διεύρυνση περίπου ως αυτοσκοπό και τη δεύτερη που εκφράζει σειρά ενστάσεων για τον τρόπο που αυτή θα λάβει σάρκα και οστά.

Το βασικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι και οι δύο γραμμές ξεκινούν από μια κοινή αφετηρία: την παραδοχή ότι η διεύρυνση είναι αναγκαία και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λειτουργεί πλέον -έχοντας και την κυβερνητική εμπειρία ως παρακαταθήκη- με όρους κόμματος εξουσίας.

Τα προβλήματα αρχίζουν από την ώρα που η μία πλευρά προτάσσει την αριστερή ιδεολογία ως βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί το νέο πολιτικό σχήμα που θα προκύψει, ενώ η έτερη φαίνεται πως δεν συμμερίζεται και τόσο αυτή τη... δικλίδα ασφαλείας.

Τις τελευταίες μέρες ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κοινωνός μιας άγαρμπης και χοντροκομμένης στοχοποίησης από μερίδα των ΜΜΕ (ηλεκτρονικών και έντυπων) του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνου Σκουρλέτη. Υπήρξαν αρθρογράφοι που τον παρομοίασαν με «βαρίδι», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως δεύτερο Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ στον Τύπο του Σαββατοκύριακου (εφημερίδα «Παραπολιτικά») διαβάσαμε ρεπορτάζ που του καταλόγιζαν όλα τα κακά του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντάς τον σχεδόν σαν τον μοναδικό υπεύθυνο για την ήττα του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Διακοσμητικός»

Το ίδιο δημοσίευμα τον ήθελε να μη χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, να έχει ρόλο καθαρά «διακοσμητικό» στο κόμμα ενώ παρουσίαζε το δίδυμο των Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη ως εκείνους που έχουν αναλάβει την ευθύνη να περάσουν την «κεντρική γραμμή» στις κατά τόπους οργανώσεις, η οποία δεν είναι άλλη από τη διεύρυνση άνευ όρων.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη στοχοποίηση, από τη στιγμή που ο γραμματέας του κόμματος δεν είναι ο μοναδικός που έχει εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η διεύρυνση, χωρίς να είναι αντίθετος σ’ αυτήν.

Ενδεχομένως κάποιοι να θέλουν να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσυνεδριακές διαδικασίες και στο ίδιο το συνέδριο χωρίς τον Πάνο Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα. Το γεγονός βέβαια ότι στη συνάντηση που είχε πριν από λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας με τα στελέχη της «Γέφυρας» είχε στο πλευρό του τον γραμματέα του κόμματος, μάλλον δεν υπολογίστηκε από εκείνους που καλλιεργούν σενάρια απομάκρυνσής του.

Την ίδια ώρα, ένα από τα παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» και ειδικότερα για το θέμα της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πάψουμε να φτωχαίνουµε αυτήν την πλούσια και δηµιουργική συζήτηση, που αφορά προφανώς και το µέλλον µιας µαζικής, ανοικτής και ισχυρής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης, µε ρηχές αναλύσεις περί πασοκοποίησης και περί “δανεικών ψήφων”».

Τέλος, αίσθηση έχει προκαλέσει σε διάφορους κύκλους του κόμματος η απουσία από τη δημόσια συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα έπεσαν οι τόνοι και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος. Εκλεισαν έτσι τα στόματα των «καλοθελητών» της Πειραιώς και του φίλιου Τύπου...
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στη σκιά των επιθέσεων στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έστειλε ήδη μήνυμα προς «συντρόφους» κάνοντας λόγο για «σταλινικής έμπνευσης»...
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τη «μελαγχολία»
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση. Από τη διακυβέρνηση της χώρας, την «πρώτη φορά Αριστερά», βρέθηκε στη θέση μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και η κάλπη τον ανέδειξε ως έναν...
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τη «μελαγχολία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας ρίχνει τους τόνους
Νέα συνάντηση είχε χθες στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Μιχάλης Καλογήρου και ο εκπρόσωπος Τύπου...
Ο Τσίπρας ρίχνει τους τόνους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα Σκουρλέτη σε «καλοθελητές»
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη στοχοποίησή του από μερίδα του Τύπου, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Τι θα γίνει με τα δημοσιεύματα που «αιωρούνται»...
Μήνυμα Σκουρλέτη σε «καλοθελητές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας