Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυτόνομη πορεία επιλέγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτόνομη πορεία επιλέγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

  • A-
  • A+

Τα πρώτα μετεκλογικά δείγματα γραφής για το Κίνημα Αλλαγής έρχονται μέχρι στιγμής να διαψεύσουν όσους στοιχημάτιζαν υπέρ μιας συναινετικής-χλιαρής στάσης έναντι της Ν.Δ. Στο διάστημα του περίπου ενός μήνα μετά τις κάλπες, αν και υπήρξαν πεδία και αφορμές σύγκλισης με την κυβέρνηση, όπως το θέμα της κατάργησης του ασύλου, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά επέλεξε να κινηθεί με γνώμονα την κεντρική απόφαση της αυτόνομης πορείας και της άσκησης προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Η επιλογή αυτή φάνηκε να δυσαρεστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιβάλλον του, που επένδυε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη διαμόρφωση μιας εικόνας ευρείας πλειοψηφίας και συνεννόησης για κάποια από τα μέτρα που πέρασαν από τη Βουλή. Εν τούτοις κατάφερε να πετύχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, να εμφανιστεί δηλαδή με το «καλημέρα» η κυβέρνησή του απομονωμένη και η αντιπολίτευση –έστω και πρόσκαιρα– συσπειρωμένη.

Παρόμοια ενόχληση δημιουργήθηκε και σε ορισμένους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη ή πέριξ αυτής που επιθυμούσαν από την αρχή μια θέση δορυφόρου της Ν.Δ. για το κόμμα τους και διάβασαν τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εξελίξεις ως αφετηρία κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν, μια τέτοια ερμηνεία απέχει από την πραγματικότητα και περισσότερο πρέπει να αποδίδεται στην κατάρριψη των προσδοκιών που διατηρούσε η δεξιά πτέρυγα του κεντροαριστερού φορέα. Κι αυτό διότι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βασικός αντίπαλος και ανταγωνιστής και όχι μια όμορη δύναμη με την οποία θα μπορούσε να ανοίξει ένας οργανωμένος διάλογος.

Τα ορόσημα του επόμενου εξαμήνου, η συνδιάσκεψη για τη σοσιαλδημοκρατία, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη στελεχών από τη νέα γενιά σε θέσεις ευθύνης

Ενδεικτικά είναι τα όσα δηλώνει στην «Εφ.Συν.» (βλέπε διπλανή σελίδα) ο Μανώλης Οθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και «όσο και αν μεταμφιέζεται παραμένει στον πυρήνα του DNA του ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα που τρέφεται και αναπαράγεται από ξεπερασμένες ιδεοληψίες και διχαστικές λογικές που δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις».

Ο εκλογικός νόμος

Πάντως, από την άλλη πλευρά, μια νέα «ευκαιρία» επιμέρους κοινοβουλευτικής σύμπραξης με τη Ν.Δ. θα δοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα με επίκεντρο την κατάργηση της απλής αναλογικής. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι γνωστό ότι τάσσεται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως όμως έχει διαμηνύσει η κ. Γεννηματά, απαντώντας στα διάφορα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια με τους θεσμούς ούτε να δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν.

Την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπενθυμίζει εξάλλου στην ίδια συνέντευξη ο κ. Οθωνας σημειώνοντας ότι στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν την κυβερνητική πρόταση, την οποία θα αξιολογήσουν με βάση τη δική τους, για κλιμακούμενο μικρό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Τα επόμενα βήματα

Στην παρούσα περίοδο όλο σχεδόν το προσωπικό του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται σε φάση διακοπών, ξεκούρασης και περισυλλογής, γεμίζοντας τις μπαταρίες για το (διαχρονικά) θερμό πολιτικό φθινόπωρο που αναμένεται στη χώρα. Μια απαραίτητη εξαίρεση έγινε μέσα στην εβδομάδα από τη Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να βρεθεί στην Εύβοια που βρισκόταν στις φλόγες και να συμπαρασταθεί στους κατοίκους, τους πυροσβέστες και τις τοπικές αρχές στον αγώνα που έδιναν.

Από εκεί και πέρα, ο οδικός χάρτης των πρωτοβουλιών για τους επόμενους μήνες (μέχρι την άνοιξη του 2020), όπως τον περιέγραψε η επικεφαλής του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο, περιλαμβάνει τα εξής:

►Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί προγραμματική συνδιάσκεψη με θέμα «Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Πρόκειται για μια συνδιάσκεψη στην οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα η Χαριλάου Τρικούπη, σε μια προσπάθεια -εκτός των άλλων- να αποδείξει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ο αυθεντικός και μοναδικός εκφραστής του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, χώρο που διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.

►Οπως αποφάσισε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου τον Μάιο, το αργότερο ώς το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γεννηματά, τον Απρίλιο του 2017, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είχε προκηρύξει έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ.

Εκτοτε, δεν πραγματοποιήθηκε συνέδριο ΠΑΣΟΚ και η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι προτεραιότητα δίνεται στην οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής και στην απόκτηση κοινής συλλογικής έκφρασης.

► Για το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα προκηρυχθεί Συνέδριο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. Θα προηγηθεί εντός του 2019 Συνδιάσκεψη Νεολαίας για τα πολιτικά θέματα που αφορούν τη νέα γενιά.

► Προγραμματίζεται συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση, με ευθύνη για την προετοιμασία της δράσης των εκλεγμένων του χώρου με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

► Ιδρύεται Ακαδημία Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Στελεχών και δημιουργία Μητρώου Στελεχών, επικεφαλής της οποίας τίθεται ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

► Παράλληλα, στο πλαίσιο της ένταξης στον κομματικό μηχανισμό προσώπων από τη νέα γένια τοποθετούνται οι Στέφανος Παραστατίδης, Χρήστος Ασπιώτης, Αποστόλης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Μάντζος στις θέσεις του οργανωτικού, των οργανώσεων χώρου δουλειάς, στους τομείς πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στη διεύθυνση της Κ.Ο. Επίσης, γραμματέας Επικοινωνίας πρόκειται να αναλάβει σε μερικές μέρες ο Κυριάκος Κυριάκος, πρώην διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης.

► Τέλος, με βάση τις Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα, συγκροτούνται οι Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα οδηγήσουν τις οργανώσεις ανά νομό στην εκλογή νέων οργάνων (Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικές Γραμματείες Τοπικών Οργανώσεων).

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, οι διχογνωμίες παραμένουν
Τις απόψεις του υπέρ του διαλόγου μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητώντας συνέδριο ΠΑΣΟΚ με εκλεγμένους συνέδρους και εκλογή αρχηγού από τη βάση. «Αυτές είναι οι θέσεις μου, δεν...
Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, οι διχογνωμίες παραμένουν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
Σήκωσε το γάντι εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα για την αρχηγία της η Φώφη Γεννηματά και από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα κάλεσε όποιον θέλει να βάλει θέμα ηγεσίας να το πράξει μέσω των...
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απέτυχε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ
Λίγο πριν από την 45η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, ο Νίκος Παπανδρέου επιλέγει να ταράξει τα νερά στη Χαριλάου Τρικούπη, επαναφέροντας το αίτημα της επιστροφής στο...
Απέτυχε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παίρνει πρωτοβουλίες το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σειρά δράσεων πολιτικού και προγραμματικού χαρακτήρα θέτει σε εφαρμογή η Χαριλάου Τρικούπη, με σημείο αφετηρίας την εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη στη Λάρισα και τη διοργάνωση συνδιάσκεψης για τη...
Παίρνει πρωτοβουλίες το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ωρα αποτίμησης
Τα συλλογικά όργανα συγκαλεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά με αντικείμενο το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νέα μετεκλογική πορεία. Στο στόχαστρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που...
Ωρα αποτίμησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η λογική επιστρέφει»
Στους προοδευτικούς πολίτες που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε εκείνους που επιθυμούν σιγουριά και σταθερότητα την επόμενη ημέρα στη χώρα, θα απευθυνθεί το βράδυ η Φώφη Γεννηματά από την κεντρική...
«Η λογική επιστρέφει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας