Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπουρλότο στα εργασιακά...

Βουλή

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπουρλότο στα εργασιακά...

  • A-
  • A+
Ορίζεται πλαφόν στις καταβαλλόμενες συντάξεις και καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και η ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους, αλλά και το «πάγωμα» των προθεσμιών κατάθεσης αγωγής κατά απόλυσης εάν βρίσκεται σε εξέλιξη μια συμφιλιωτική διαδικασία.

Κι ενώ όλα κυλούσαν σχετικά ήρεμα στη Βουλή χθες το απόγευμα και η διαδικασία βρισκόταν λίγο πριν από την ψηφοφορία, τέσσερις τροπολογίες που έφερε ξαφνικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τις οποίες άλλαζε άρδην το τοπίο των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων, προκάλεσαν έναν μεγάλο χαμό.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποχώρησαν από την αίθουσα, καταγγέλλοντας με βαρείς χαρακτηρισμούς την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τέτοιου είδους τροπολογίες χωρίς καν να έχει προηγηθεί συζήτηση, τη στιγμή μάλιστα που όλοι ήταν ενήμεροι πως από στιγμή σε στιγμή θα άρχιζε η ψηφοφορία. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές από τη Ν.Δ., αλλά και από την Ελληνική Λύση, οι οποίοι χωρίς να αποχωρήσουν, επίσης κατήγγειλαν τη διαδικασία.

Τον λόγο μετά από ώρα πήρε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος προσπάθησε, με επιθετικό τρόπο, να εξηγήσει για ποιο λόγο αποχώρησε η αντιπολίτευση και όχι για ποιους λόγους έφερε τελευταία στιγμή το κοινοβουλευτικό σώμα προ τετελεσμένων.

Συντάξεις

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η μία τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, μιας και είχε προαναγγελθεί θορυβωδώς: αφορά το περίφημο πλαφόν στις συντάξεις, για την υποτιθέμενη έλλειψη του οποίου ο κ. Βρούτσης επέκρινε με δριμύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση, με αφορμή ελάχιστο αριθμό «πολλαπλών» συνταξιούχων των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων, οι οποίοι διεκδικούσαν, χωρίς όμως να έχουν πάρει, εξωφρενικές συντάξεις.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Βρούτσης -αν και η επίλυση του θέματος ήταν υπόθεση υπουργικής απόφασης ή εγκυκλίου- ουσιαστικά παραβιάζει ανοικτές θύρες, αφού και ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 (ο νόμος Κατρούγκαλου) περιέγραφε ανώτατο όριο συντάξιμων αποδοχών. Η διάταξη που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας τροποποιεί δύο άρθρα του ασφαλιστικού νόμου και ορίζει για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, θανάτου που υπολογίζονται ή επανυπολογίζονται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα στα 4.608 ευρώ.

Οπισθοδρόμηση

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, «φωνάζει» από μακριά ότι είναι υπαγορευμένη από τον ΣΕΒ και άλλες ομάδες εργοδοτών, αφού καταργεί τρεις σημαντικές υπέρ των εργαζομένων διατάξεις που θεσπίστηκαν το 2018 και το 2019 - εναντίον άλλωστε ο ΣΕΒ είχε ήδη προσφύγει δικαστικά. Συγκεκριμένα:

■ Καταργείται το άρθρο 9 του Ν. 4554/2018, με το οποίο θεσπίστηκε η κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «έχει προκαλέσει εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής». Η καταργούμενη διάταξη έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν απλήρωτες αμοιβές και άλλες αξιώσεις τους όχι μόνο από τον εμφανιζόμενο ως άμεσο εργοδότη τους -εργολάβο ή υπεργολάβο- αλλά και από αυτόν που στην πραγματικότητα δέχεται τις υπηρεσίες τους, δηλαδή τον κύριο του έργου. Η καταργούμενη διάταξη φιλοδοξούσε να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ασυδοσίας εις βάρος των εργολαβικών εργαζόμενων στην καθαριότητα, τη φύλαξη και άλλους τομείς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

■ Καταργείται το άρθρο 48 του Ν. 4611/2019, σύμφωνα με το οποίο μια καταγγελία εργασιακής σχέσης, δηλαδή απόλυση, θεωρείται έγκυρη μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (άρθρο 24), τον οποίο ο εργοδότης οφείλει όχι μόνο να επικαλείται, αλλά και να τον αποδεικνύει. Εκτός από τον βάσιμο λόγο, φυσικά, σύμφωνα με την καταργούμενη διάταξη ο εργοδότης όφειλε να έχει κάνει εγγράφως την καταγγελία της σύμβασης και να έχει καταβάλει αποζημίωση.

■ Καταργείται το άρθρο 58 του Ν. 4611/2019, το οποίο όριζε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συμφιλιωτική διαδικασία ή διαδικασία επίλυσης διαφοράς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ανάκληση μιας απόλυσης, «παγώνουν» οι προθεσμίες που έχει ο εργαζόμενος για την κατάθεση αγωγής κατά της απόλυσής του. Κι αυτό, γιατί συχνά οι εργοδότες εξαντλούσαν προσχηματικά τον χρόνο της συμφιλιωτικής διαδικασίας για να χάσει ο εργαζόμενος την ευκαιρία προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Η αντίδραση Τσίπρα

«Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΣΕΒ», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, την οποία συνοδεύει με μια φωτογραφία που απεικονίζει την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με άδεια έδρανα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη της διαδικασίας, που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση». Προσθέτει ότι «καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους». «Και νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια» σχολιάζει για την κυβέρνηση, για να συμπληρώσει πως «ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΣΕΒ» κατέληγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εκτός διαδικασίας και πέντε λεπτά πριν κλείσει η συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης επιχείρησε να καταργήσει κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το αιτιολογημένο των απολύσεων, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ. Εκτελώντας προφανώς συμβόλαιο με τον ΣΕΒ», ήταν η αντίδραση της τέως υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβερνητική ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία κρούει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο στόχαστρο του τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
«Γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας»
Δύο μέρες πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας και ειδικότερα με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης...
«Να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ηταν επιλογή τους να εξαπατήσουν τον λαό κι όχι αυταπάτη»
Με μακροσκελές μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας «τίμησε» τη χθεσινή μέρα, την επέτειο για τον ένα χρόνο από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
«Ηταν επιλογή τους να εξαπατήσουν τον λαό κι όχι αυταπάτη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παπανδρέου κατά Μητσοτάκη
Στο στόχαστρο και του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών βρέθηκε η αναφορά του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά.
Παπανδρέου κατά Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αγωνιώδης προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα
Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του για επταήμερη εργασία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία επανέρχεται με...
Αγωνιώδης προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωφελημένοι 880 χιλιάδες εργαζόμενοι
Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση των επιδομάτων θα ευνοήσουν 614.000 υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και άλλους 266.000, συνολικά...
Ωφελημένοι 880 χιλιάδες εργαζόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας