• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.2°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.2°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  53%

Βουλή

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπουρλότο στα εργασιακά...

 • A-
 • A+
Ορίζεται πλαφόν στις καταβαλλόμενες συντάξεις και καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και η ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους, αλλά και το «πάγωμα» των προθεσμιών κατάθεσης αγωγής κατά απόλυσης εάν βρίσκεται σε εξέλιξη μια συμφιλιωτική διαδικασία.

Κι ενώ όλα κυλούσαν σχετικά ήρεμα στη Βουλή χθες το απόγευμα και η διαδικασία βρισκόταν λίγο πριν από την ψηφοφορία, τέσσερις τροπολογίες που έφερε ξαφνικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τις οποίες άλλαζε άρδην το τοπίο των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων, προκάλεσαν έναν μεγάλο χαμό.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποχώρησαν από την αίθουσα, καταγγέλλοντας με βαρείς χαρακτηρισμούς την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τέτοιου είδους τροπολογίες χωρίς καν να έχει προηγηθεί συζήτηση, τη στιγμή μάλιστα που όλοι ήταν ενήμεροι πως από στιγμή σε στιγμή θα άρχιζε η ψηφοφορία. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές από τη Ν.Δ., αλλά και από την Ελληνική Λύση, οι οποίοι χωρίς να αποχωρήσουν, επίσης κατήγγειλαν τη διαδικασία.

Τον λόγο μετά από ώρα πήρε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος προσπάθησε, με επιθετικό τρόπο, να εξηγήσει για ποιο λόγο αποχώρησε η αντιπολίτευση και όχι για ποιους λόγους έφερε τελευταία στιγμή το κοινοβουλευτικό σώμα προ τετελεσμένων.

Συντάξεις

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η μία τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, μιας και είχε προαναγγελθεί θορυβωδώς: αφορά το περίφημο πλαφόν στις συντάξεις, για την υποτιθέμενη έλλειψη του οποίου ο κ. Βρούτσης επέκρινε με δριμύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση, με αφορμή ελάχιστο αριθμό «πολλαπλών» συνταξιούχων των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων, οι οποίοι διεκδικούσαν, χωρίς όμως να έχουν πάρει, εξωφρενικές συντάξεις.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Βρούτσης -αν και η επίλυση του θέματος ήταν υπόθεση υπουργικής απόφασης ή εγκυκλίου- ουσιαστικά παραβιάζει ανοικτές θύρες, αφού και ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 (ο νόμος Κατρούγκαλου) περιέγραφε ανώτατο όριο συντάξιμων αποδοχών. Η διάταξη που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας τροποποιεί δύο άρθρα του ασφαλιστικού νόμου και ορίζει για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, θανάτου που υπολογίζονται ή επανυπολογίζονται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα στα 4.608 ευρώ.

Οπισθοδρόμηση

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, «φωνάζει» από μακριά ότι είναι υπαγορευμένη από τον ΣΕΒ και άλλες ομάδες εργοδοτών, αφού καταργεί τρεις σημαντικές υπέρ των εργαζομένων διατάξεις που θεσπίστηκαν το 2018 και το 2019 - εναντίον άλλωστε ο ΣΕΒ είχε ήδη προσφύγει δικαστικά. Συγκεκριμένα:

■ Καταργείται το άρθρο 9 του Ν. 4554/2018, με το οποίο θεσπίστηκε η κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «έχει προκαλέσει εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής». Η καταργούμενη διάταξη έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν απλήρωτες αμοιβές και άλλες αξιώσεις τους όχι μόνο από τον εμφανιζόμενο ως άμεσο εργοδότη τους -εργολάβο ή υπεργολάβο- αλλά και από αυτόν που στην πραγματικότητα δέχεται τις υπηρεσίες τους, δηλαδή τον κύριο του έργου. Η καταργούμενη διάταξη φιλοδοξούσε να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ασυδοσίας εις βάρος των εργολαβικών εργαζόμενων στην καθαριότητα, τη φύλαξη και άλλους τομείς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

■ Καταργείται το άρθρο 48 του Ν. 4611/2019, σύμφωνα με το οποίο μια καταγγελία εργασιακής σχέσης, δηλαδή απόλυση, θεωρείται έγκυρη μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (άρθρο 24), τον οποίο ο εργοδότης οφείλει όχι μόνο να επικαλείται, αλλά και να τον αποδεικνύει. Εκτός από τον βάσιμο λόγο, φυσικά, σύμφωνα με την καταργούμενη διάταξη ο εργοδότης όφειλε να έχει κάνει εγγράφως την καταγγελία της σύμβασης και να έχει καταβάλει αποζημίωση.

■ Καταργείται το άρθρο 58 του Ν. 4611/2019, το οποίο όριζε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συμφιλιωτική διαδικασία ή διαδικασία επίλυσης διαφοράς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ανάκληση μιας απόλυσης, «παγώνουν» οι προθεσμίες που έχει ο εργαζόμενος για την κατάθεση αγωγής κατά της απόλυσής του. Κι αυτό, γιατί συχνά οι εργοδότες εξαντλούσαν προσχηματικά τον χρόνο της συμφιλιωτικής διαδικασίας για να χάσει ο εργαζόμενος την ευκαιρία προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Η αντίδραση Τσίπρα

«Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΣΕΒ», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, την οποία συνοδεύει με μια φωτογραφία που απεικονίζει την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με άδεια έδρανα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη της διαδικασίας, που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση». Προσθέτει ότι «καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους». «Και νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια» σχολιάζει για την κυβέρνηση, για να συμπληρώσει πως «ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΣΕΒ» κατέληγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εκτός διαδικασίας και πέντε λεπτά πριν κλείσει η συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης επιχείρησε να καταργήσει κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το αιτιολογημένο των απολύσεων, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ. Εκτελώντας προφανώς συμβόλαιο με τον ΣΕΒ», ήταν η αντίδραση της τέως υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνάντηση Τσίπρα με εργαζομένους ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ
Η συζήτηση αφορούσε την ενεργειακή κρίση και το χάος που επικρατεί στην αγορά ενέργειας αυτή τη στιγμή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κάνει λόγο για νέο κύμα αισχροκέρδειας.
Συνάντηση Τσίπρα με εργαζομένους ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το «Μητσοτάκης effect» και οι αρνητικές πρωτιές
Η συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και ειδικά το κομμάτι εκείνο που άφηνε «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές (όσο και αν ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία) δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στην...
Το «Μητσοτάκης effect» και οι αρνητικές πρωτιές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να δώσουμε τη μάχη για να προστατευθεί η εργασία»
Για «τη χειρότερη κυβέρνηση στο χειρότερο τάιμινγκ» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ επικεντρώθηκε στις διαλυμένες -με τον νόμο Χατζηδάκη- εργασιακές σχέσεις και στην ιδεοληπτική εμμονή σε...
«Να δώσουμε τη μάχη για να προστατευθεί η εργασία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη και κρίση
Ακρίβεια και αντεργατικές πρακτικές ενισχύονται με τη βούλα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους εργαζομένων τεσσάρων ομοσπονδιών...
Τσίπρας: Η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη και κρίση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νέο οικονομικό μοντέλο για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα»
Πρόσκληση σε διάλογο για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο απηύθυνε στα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας.
«Νέο οικονομικό μοντέλο για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Χρειάζεται νέα οικονομική πολιτική για μείωση ανισοτήτων
Οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Τσίπρας: Χρειάζεται νέα οικονομική πολιτική για μείωση ανισοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας