Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπολιτευτικά πυρά για το πολυνομοσχέδιο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιπολιτευτικά πυρά για το πολυνομοσχέδιο

  • A-
  • A+
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γεγονός που στηλιτεύτηκε από την αντιπολίτευση, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που φέρνει «βίαιες» αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, επιφέρει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενώ περιλαμβάνει και τη φωτογραφική διάταξη για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα πυρά στελεχών της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες η κυβέρνηση για τις αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο που αφορά τους ΟΤΑ, το πανεπιστημιακό άσυλο, επιφέρει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενώ περιλαμβάνει και τη φωτογραφική διάταξη για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στις επιτροπές, θα μείνει και σήμερα σε αυτές, καθώς έχουν κληθεί να τοποθετηθούν επ’ αυτού διάφοροι φορείς -μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού- και αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια αύριο, με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση έφερε το εν λόγω νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γεγονός που επίσης στηλιτεύτηκε από την αντιπολίτευση, καθώς ένας σημαντικός αριθμός άρθρων του (τα 33 από τα εν συνόλω 107) δεν μπήκε καν στην πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπεραμύνθηκε αυτής της επιλογής λέγοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει έτσι, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η θητεία των νέων δημοτικών αρχών που προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διευκρινίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Για «εκτροχιασμό της διαδικασίας» έκανε λόγο ο βασικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, καθώς όπως είπε η «κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του “Κλεισθένη” που δεν έχει καν εφαρμοστεί». Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού. Παράλληλα, ανέφερε ότι με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση επιχειρείται «βίαιη αλλαγή του “Κλεισθένη” μέσω της μεταφοράς εξουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμαρχο».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ., βουλευτίνα Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η όλη διαδικασία του κατεπείγοντος θυμίζει κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή και όχι κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας.

Ασυλο

«Η πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική. Να καταργήσουμε τη στρέβλωση του ασύλου και τη μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας. Προβλέπουμε ότι εντός των χώρων ΑΕΙ η αστυνομία, πυροσβεστική και εισαγγελία ασκούν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους. Με αυτή τη διάταξη παύει ο χώρος όπου ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερία να αποτελεί πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών και δραστών που κάνουν έκνομες πράξεις εκτός και έρχονται εντός για προστασία», ήταν το βασικό επιχείρημα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, όταν η συζήτηση στράφηκε στην επιχειρούμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Οι ιδέες δεν νικιούνται με νόμους. Το άσυλο το σεβάστηκαν ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές και είναι συνδεδεμένο ιστορικά με το Πανεπιστήμιο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ο χώρος όπου επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό ακριβώς φοβάστε εσείς. Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα ούτε η παραβατικότητα στα ΑΕΙ», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης σημειώνοντας ότι «και με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να παρέμβει η αστυνομία σε κακουργηματικές πράξεις».

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή» και επιχείρηση «ιδεολογικής αποστείρωσης των Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της τεχνοκρατικής δήθεν αριστείας».

Η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ευαγγελία Λιακούλη υποστήριξε από την πλευρά της ότι η Ν.Δ. θα επιβάλει την απόλυτη αστυνομοκρατία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα με την προωθούμενη διάταξη και πρότεινε να υιοθετηθεί η θέση του κόμματός της για το θέμα, που αναφέρει ότι οι αρμόδιες αρχές παρεμβαίνουν μόνο όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις ώστε να αποτραπεί η προληπτική παρουσία της αστυνομίας.

Για τη Β. Θάνου

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στο θέμα της Βασιλικής Θάνου. Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι «φωτογραφικό» το «ξήλωμά» της, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την Επιτροπή Ανταγωνισμού». Χαρακτήρισε μάλιστα «μαύρη μέρα για το Κοινοβούλιο» την εκλογή της Β. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπενθυμίζοντας τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση εκείνων των ημερών αλλά και το ότι η υποψηφιότητά της υπερψηφίστηκε και από τη Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον κ. Γεωργιάδη ζητώντας την απόσυρση της αντισυνταγματικής ρύθμισης που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Είναι καταφανώς αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, παραβιάζει απόλυτα την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής», τόνισε ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δημιουργείται νομικό κενό σε ό,τι αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Οπως είπε, σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου «αναστέλλεται το άρθρο 13 παράγραφος Α του Ποινικού Κώδικα που ορίζει τι είναι ο υπάλληλος Δημοσίου και στο οποίο βασίζεται ο νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών» και πρόσθεσε ότι «ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μη αξιόποινο για όλα τα αδικήματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα από τον υπουργό».

Λοιπές αντιδράσεις

Αστήρικτη χαρακτήρισε την αιτιολογία της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει την ίδια fast track διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση».

«Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να γίνει γόνιμος διάλογος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα τόνισε την ανάγκη «μιας διεξοδικής και ουσιαστικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για τόσο σοβαρές αλλαγές και όχι να ακυρώνεται ο θεσμός της διαβούλευσης».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Παραβιάζεται η αρχή της ανεξαρτησίας»
Με μια 4σέλιδη απόφαση που έφτασε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία η Επιτροπή Ανταγωνισμού τοποθετήθηκε επί της ουσίας στο θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες και που αφορά την απομάκρυνση της προέδρου...
«Παραβιάζεται η αρχή της ανεξαρτησίας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το άρθρο 101 με στόχο τη Β. Θάνου
Στην Ευρ. Επιτροπή προσέφυγε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, με ερώτημά του για το φωτογραφικό άρθρο 101 στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση με το οποίο παύονται στελέχη της Επ. Ανταγωνισμού που είχαν...
Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το άρθρο 101 με στόχο τη Β. Θάνου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικός ο διασυρμός για την επιτροπή Ανταγωνισμού
Με νέα σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που εκθέτει ακόμη περισσότερο την...
ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικός ο διασυρμός για την επιτροπή Ανταγωνισμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Βασιλική Θάνου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σήμερα συνάντηση με την αποπεμφθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατόπιν σχετικής επιστολής που είχε στείλει η ίδια σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Βασιλική Θάνου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Καταρρέει η ρητορεία της κυβέρνησης περί δήθεν αποκομματικοποίησης της Ε.Α.»
Με τη στήριξη μόνο της Νέας Δημοκρατίας προχωρά ο διορισμός των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γεγονός που σχολιάστηκε από την ΣΥΡΙΖΑ.
«Καταρρέει η ρητορεία της κυβέρνησης περί δήθεν αποκομματικοποίησης της Ε.Α.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέα ερώτηση στην Κομισιόν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Με νέα ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την κυβερνητική ρύθμιση, που οδήγησε στην πρόσφατη απομάκρυνση από τη θέση τους των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επανέρχεται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού...
Νέα ερώτηση στην Κομισιόν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας