Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει το ποσοστό του για να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει το ποσοστό του για να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα»

  • A-
  • A+

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

«Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη και το ποσοστό που του έδωσε ο ελληνικός λαός, με τους 15 εκλεγμένους βουλευτές του, για να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. Η Κ.Ο. Ομάδα του ΚΚΕ θα αποτελεί το συνεπές και μαχητικό στήριγμα των εργαζομένων, τόσο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, όσο και στην κάλπικη αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην προεκλογική προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι «η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής» προσθέτοντας «η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέα πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του. Θα ακολουθήσει κατά συνέπεια, την ίδια πολιτική στους βασικούς άξονες: Τόσο στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής όσο και σε αυτά της εξωτερικής».

Μιλώντας για τους υπουργούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. έκανε λόγο για «γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών, τα οποία σήμερα επανέρχονται βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις απ΄ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ άλλοι διετέλεσαν στελέχη του ΣΕΒ και άλλων μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων».

«Το νέο -πιο τεχνοκρατικό- μοντέλο διακυβέρνησης, που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση του κ Τσίπρα» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας. Ως ενδεικτικά της αντιστοίχισης του μοντέλου διακυβέρνησης και της υπηρέτησης αυτής της πολιτικής ανέφερε, με συγκεκριμένη επισήμανση των συνεπειών, την υπαγωγή του τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την προώθηση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου «που πάει χέρι χέρι με ένα πανεπιστήμιο- επιχείρηση, και την υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό, προκειμένου η ΕΡΤ και τα άλλα κρατικά ΜΜΕ, να συνεχίσουν πιο αποτελεσματικά να αποτελούν φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης».
Αναφέρθηκε ακόμα στην πρώτη πράξη του ΥΠΕΞ να αναγνωρίσει «τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Την επόμενη ημέρα, είναι εδώ, πρώτα από όλα ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση, δηλαδή όλα αυτά από τα οποία απορρέουν και τα μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία τον λαό. Αυτή τη στρατηγική έχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25» υποστήριξε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Προτεραιότητες του ΚΚΕ

Άμεση προτεραιότητα για το ΚΚΕ είναι η προστασία των ανέργων και η αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού, η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων και άλλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Επίσης, η προστασία των αυτοαποσχολουμένων και η επιβίωση των αγροτών. Το ΚΚΕ ιεραρχεί ως ξεχωριστό ζήτημα τη διεκδίκηση δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι ανασφάλιστος.

Ομοίως το ΚΚΕ θα καταθέσει προτάσεις για την κατάργηση της «άγριας φορολογίας που έχει γονατίσει τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά» για την απαγόρευση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας με τη θέση του για δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας.

Στο χώρο της Παιδείας οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ συμπυκνώνονται στη βασική θέση «ολοκληρωμένη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σε σχολεία και σχολές χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κρατική χρηματοδότηση που καλύπτει όλες τις ανάγκες».

Το ζήτημα της προστασίας της ζωής του λαού με τα αναγκαία μέτρα και υποδομές για την έλλειψη των οποίων «δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι η κλιματική αλλαγή».
Το ΚΚΕ «θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεύρυνσή τους». «Ταυτόχρονα θα συνεχίζει με όλους τους τρόπους να αντιπαλεύει το ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες, τους μετανάστες σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους» πρόσθεσε.

Ενόψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα το ΚΚΕ ζητά «να επανέλθει το προηγούμενο αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που σχετίζεται και με τη δίκη της ΧΑ και τη μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η ζημιά ήδη έγινε και οι ναζιστές εγκληματίες θα κριθούν με απαράδεκτα ευνοϊκότερους όρους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΚΟ του ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις «που προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, διευρύνουν τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα» καθώς και υπερώριμα αιτήματα όπως ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 και ο μη διορισμός της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τόνισε ότι «η κομμουνιστική εργατική- λαϊκή αντιπολίτευση ... είναι η μόνη στάση που μπορεί ν΄ ασκήσει πίεση με θετικά μέτρα για το λαό» και επισήμανε ότι τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «θα καλλιεργούν τις γνωστές αυταπάτες, ότι δήθεν για τα λαϊκά προβλήματα φταίει το "μείγμα" διαχείρισης, η "συνταγή"» και «θα ακρωτηριάζουν το όποιο ριζοσπαστισμό πάει να αναπτυχθεί σε σημαντικές εργατικές λαϊκές δυνάμεις».

«Η δική μας αντιπολίτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης για την αντιμετώπιση οξυμμένων προβλημάτων αλλά και της συγκέντρωσης δυνάμεων με λαϊκή επιλογή την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων» υπογράμμισε. «Την επόμενη ημέρα, είναι εδώ, πρώτα από όλα ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση, δηλαδή όλα αυτά από τα οποία απορρέουν και τα μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία τον λαό. Αυτή τη στρατηγική έχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25» υποστήριξε.

Ο καταμερισμός των μελών της Κ.Ο. του ΚΚΕ

1. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι: Θανάσης Παφίλης, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β' Αθηνών και Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας.
2. Για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας.

3. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ, πρώην βουλευτής Τρικάλων.

4. Μέλη της 5μελούς Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει την ευθύνη της όλης παρακολούθησης της δουλειάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι, εκτός από τον Γραμματέα της Αχιλλέα Κανταρτζή και οι 2 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης και ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί
«Ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους»,...
Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Ο λαός ξέρει τη βρόμικη δουλειά που αναλάβατε
Την ήδη γνωστή θέση του κατά της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών...
Κουτσούμπας: Ο λαός ξέρει τη βρόμικη δουλειά που αναλάβατε
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να ψηφιστεί η τροπολογία του ΚΚΕ για να μη μειωθούν οι συντάξεις»
Ως μόνη λύση για να μη μειωθούν οι συντάξεις είναι να ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, σύμφωνα με τον γ.γ. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η τροπολογία προβλέπει ουσιαστικά αναίρεση των...
«Να ψηφιστεί η τροπολογία του ΚΚΕ για να μη μειωθούν οι συντάξεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αντιπολίτευση αποδοκίμασε το νομοσχέδιο
Με βολές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι «προτροπές» προς...
Η αντιπολίτευση αποδοκίμασε το νομοσχέδιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας
Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης επιφύλαξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. «Η...
Για πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Casus belli το Ασφαλιστικό»
Αιτία πολέμου χαρακτήρισε την επικείμενη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας μιλώντας χθες εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το σχετικό...
«Casus belli το Ασφαλιστικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας