Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δρόμος στρωμένος με αγκάθια και γκρίνιες
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια και γκρίνιες

  • A-
  • A+

Χρήσιμα συμπεράσματα για το εσωκομματικό τοπίο του Κινήματος Αλλαγής προέκυψαν από τις πρόσφατες διήμερες συνεδριάσεις των οργάνων του αλλά και από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, το 8,1% που απέσπασε στην κάλπη το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποδεικνύεται ένα ποσοστό οριακό που δεν ικανοποιεί ούτε την ηγεσία του, η οποία εξάλλου παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια επίδοση που δεν προσφέρεται για θριαμβολογία. «Αποτελεί» όμως –όπως είπε η Φώφη Γεννηματά– «στέρεη βάση για τον νέο κύκλο που ανοίγει».

Την ίδια στιγμή, παρά τον προβληματισμό για την προοπτική του χώρου που πλέον δεν κρύβεται, είναι μια εκλογική καταγραφή που, λόγω της συγκράτησης των δυνάμεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν δίνει λαβή σε καμία από τις αντιπολιτευόμενες ομάδες του φορέα να αμφισβητήσει ευθέως και ανοιχτά την επικεφαλής του.

Ως εκ τούτου, οι αντιδρώντες, οι οποίοι άλλωστε δεν μετείχαν ούτε μετέχουν στον σχεδιασμό της στρατηγικής του κόμματος, περιορίζονται στη διατύπωση των έντονων διαφωνιών τους για τις επιλογές της ηγετικής ομάδας, κρούοντας ανησυχητικά καμπανάκια για την περαιτέρω πορεία.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, στην Κεντρική Επιτροπή της Παρασκευής, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε η Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι «Δούρειοι ίπποι υπήρχαν», αλλά η μομφή αυτή δεν τον αφορά, καθώς, όπως σημείωσε, «εσείς δώσατε ρόλο στον κ. Μπίστη, τον κ. Ραγκούση και τον κ. Μωραΐτη, όπως και στον κ. Θεοχαρόπουλο που μπήκαν σε αυτή την προσπάθεια μόνο για να ανέβουν οι μετοχές τους και να τις πουλήσουν στους αντιπάλους μας».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε επίσης ότι κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν περίμενε ότι θα λάμβανε ποσοστό 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31% και κατέληξε ζητώντας η σύγκριση να γίνεται όχι με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά με τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πολύ πιο αιχμηρός ήταν ο πρώην υπουργός, προερχόμενος από το ΚΙΔΗΣΟ, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%», ενώ καταλόγισε λανθασμένη πολιτική γραμμή, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος πίστευε πως το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι’ αυτό και επέλεξε να πάει είτε προς Ν.Δ. είτε προς ΣΥΡΙΖΑ.

«Δώσαμε λάθος στίγμα. Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε τον Σαμαρά και όχι το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε, ενώ ξεχώρισε η αποστροφή του ότι «ο Αλέξης Τσίπρας σε λίγο θα φωνάζει “Ανδρέα, ζεις, εσύ μας οδηγείς” και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έχει μείνει με τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαντωνίου».

Στρατηγικό τέλμα καταλόγισε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ενώ, απευθυνόμενος προς την ηγεσία, εξαπέλυσε βολές περί παρασκηνιακών συναλλαγών, προσωπικών διευθετήσεων, αποκλεισμών και έλλειψης δημοκρατικής λειτουργίας. «Νομοτελειακά το κόμμα οδηγείται σε πολιτικό κώμα. Γι’ αυτό τώρα απαιτείται ριζοσπαστική αλλαγή, για να κάνει η παράταξη καινούργια αρχή» ήταν το μήνυμα του τελευταίου εκλεγμένου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Εντονος διάλογος

Στα πυρά που εκτοξεύτηκαν για λογαριασμό της προεδρικής πτέρυγας και της Φώφης Γεννηματά, η οποία μίλησε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ανέλαβε να απαντήσει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, κάνοντας λόγο για κριτική χωρίς περιεχόμενο, τονίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έστω αυτό το μη ικανοποιητικό, αλλά ανοδικό σε σχέση με το 2015, δεν θα μιλάγαμε τώρα».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα αποτελέσει μια δυναμική αντιπολίτευση και θα διατυπώνει τις δικές του τεκμηριωμένες προτάσεις βασισμένες στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Η ΑΝ.ΑΡ. για το αποτέλεσμα

Στο μεταξύ, τη δική της αποτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε η πολιτική κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά» που μετέχει στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σταθεροποιείται ως τρίτος πόλος στην πολιτική ζωή, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αντιπάλων του ότι θα βρεθεί σε αρνητική διαδρομή.

Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Οπως τονίζεται, «είναι ανάγκη το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να καταγράφεται ως ένας νέος πολιτικός φορέας, που εκφράζει τη δημοκρατική παράταξη και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» και «η εμμονή στο παρελθόν και στην ιστορική δικαίωση του χώρου δεν αποτελούν από μόνα τους αποτελεσματικά εργαλεία πολιτικής».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εθνική γραμμή απέναντι στις προκλήσεις
Σταθερά υπέρ της χάραξης μιας εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά και διαμόρφωσης ενός κοινά συμφωνημένου εθνικού πλαισίου, ώστε να απαντηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιθετικότητα της Τουρκίας, τάσσεται...
Εθνική γραμμή απέναντι στις προκλήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ακονίζουν τα μαχαίρια ενόψει συνεδρίου
Απάντηση Γεννηματά σε Γερουλάνο από την Αχαΐα: Το μήνυμά μας είναι το ΠΑΣΟΚ δυνατό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής ● Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και στους «προσωπικούς διαξιφισμούς» ζητούν από τους διαφωνούντες...
Ακονίζουν τα μαχαίρια ενόψει συνεδρίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ρουσφέτια α λα 1993 στη ΔΕΗ προβλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων υποσχέθηκε η Φώφη Γεννηματά, καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. για το νομοσχέδιο που προωθεί. Στη δημοσιότητα και η πρόταση του κόμματος για την Πολιτική Προστασία.
Ρουσφέτια α λα 1993 στη ΔΕΗ προβλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
Οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, που τελικά θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου, και ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντηρούν ένα προβληματικό σκηνικό.
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας