Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επανίδρυση τώρα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επανίδρυση τώρα

  • A-
  • A+
«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει το δέντρο που τα κλαδιά του θα καλύπτουν όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του για το μέλλον του κόμματος ● Αναγνώρισε τις ενστάσεις που έχουν ακουστεί από φωνές οι οποίες φοβούνται ιδεολογική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστερής ιδεολογίας του.

Το πράσινο φως για την έναρξη του διαλόγου για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την επανίδρυσή του, ουσιαστικά σε ένα νέο κόμμα, το οποίο όμως επιθυμεί να διατηρήσει τις αριστερές αρχές του και τα οράματά του, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποκαλυφθεί από το βράδυ των εκλογών όταν έκανε λόγο για την ανάγκη διεύρυνσης και ότι το 31,5% που απέσπασε, τον υποχρεώνει να αλλάξει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

«Πρέπει να τολμήσουμε, να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή, να μη φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα, να κάνουμε restart, να κρατήσουμε τις ρίζες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας αλλά με στόχο να γίνουμε δέντρο και να μη μείνουμε θάμνος». Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει το δέντρο που τα κλαδιά του θα καλύπτουν όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Πριν μπει στη διαδικασία να εξηγήσει πώς εννοεί ο ίδιος τον μετασχηματισμό, αναγνώρισε τις ενστάσεις που έχουν ακουστεί στο κόμμα από φωνές οι οποίες φοβούνται ιδεολογική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστερής ιδεολογίας του. «Εχουμε έναν αυθόρμητο, πηγαίο φόβο ότι μπορεί να αλλάξουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος κυρίως σε όσους εκφράζουν επιφυλάξεις.

«Ωστόσο, στη νέα εποχή οι σημαίες μας αν θέλουμε να είναι μαχητικές δεν πρέπει να είναι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες», είπε και πρόσθεσε: «Και όταν λέω πράσινες, δεν εννοώ να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν θέλει σήμερα να είναι ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ», εισπράττοντας χειροκροτήματα. «Θέλουμε το πράσινο της οικολογίας και της ανάπτυξης με συνείδηση», συνέχισε, κι αμέσως μετά προχώρησε στη σκιαγράφηση του περιγράμματος του μετασχηματισμού.

Οπως είπε χαρακτηριστικά:

● Πρέπει να θέλουμε ένα κόμμα μαζικό, με μέλη τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων (αυτό μεταφράζεται σε περίπου 180.000 μέλη).

● Θέλουμε ένα κόμμα νεανικό (στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος και με διαφορά από τη Ν.Δ. στις ηλικίες 17-34).

● Θέλουμε ένα κόμμα λαϊκό, είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές, στη Δυτική Αθήνα, στη Β΄ Πειραιά.

● Θέλουμε ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο.

● Θέλουμε ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα, με όραμα και στόχο τη δημοκρατία και την ελευθερία.

● Ενα κόμμα αριστερό όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

● Ενα κόμμα πράσινο με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα, ένα κόμμα κύριο εκφραστή της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας (αριστεροί, οικολόγοι, ριζοσπάστες αριστεροί, σοδιαλδημοκράτες...).

● Θέλουμε ένα κόμμα με ισχυρούς κανόνες δεοντολογίας και συμπεριφοράς που θα ισχύουν για όλους.

Προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε ότι «οι αποφάσεις δεν θα παρθούν σήμερα». Γι’ αυτό και κάλεσε άπαντες σε έναν γόνιμο διάλογο έως τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να ξεκινήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Εκεί λοιπόν σημείωσε: «Το μεγάλο ερώτημα όταν καταλήξουμε στο τι θέλουμε είναι πώς το οικοδομούμε. Δεν θα πάρουμε σήμερα τις αποφάσεις, σας καλώ όμως να μη φοβηθούμε, να τολμήσουμε, να μην κρυφτούμε πίσω από παλιές οχυρώσεις, ώστε να αποφύγουμε τις νέες προκλήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του με αναφορές στο επικείμενο συνέδριο, από όπου στόχος είναι να προκύψει ένας επανιδρυμένος πολιτικός σχηματισμός. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε την ταυτότητα, το οργανωτικό μοντέλο, το πρόγραμμα, ακόμα και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρεμβάσεις

Οσον αφορά τη διεύρυνση του κόμματος, κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαφωνεί για την αναγκαιότητά της. Οσες ανησυχίες καταγράφονται έχουν να κάνουν με την «ψυχή» του κόμματος, την ιδεολογία του, την Αριστερά που πρεσβεύει και κατά πόσον αυτή απειλείται.

Χθες, σε συνέντευξή του στη «Real News» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως «το κόμμα μας χρειάζεται να αλλάξει γρήγορα, να ωριμάσει, οργανωτικά και προγραμματικά, για να γίνει το όχημα κάθε δημοκρατικού πολίτη που θέλει να μπει η χώρα σε προοδευτική τροχιά. Αυτό δεν σημαίνει κεντροαριστερή μετάλλαξη, όπως πολλοί σπεύδουν να προδικάσουν. Αντίθετα, τόσο η ελληνική εμπειρία όσο και η ευρωπαϊκή δείχνουν ότι είναι η σοσιαλδημοκρατία αυτή που καλείται να στραφεί προς την Αριστερά αν θέλει να ανακτήσει τη χαμένη κοινωνική της δυναμική».

Πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο ΑΠΕ: «Να γίνει το κόμμα, το όχημα κάθε δημοκρατικού πολίτη που θέλει να μπει η χώρα σε προοδευτική τροχιά. Αυτό δεν σημαίνει κεντροαριστερή μετάλλαξη, όπως πολλοί σπεύδουν να προδικάσουν έχοντας στο μυαλό τους παρωχημένα σχήματα ανάλυσης».

■ Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αύριο, συνεδριάζει στη Βουλή η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται μεταξύ άλλων να γίνουν γνωστοί και οι τομεάρχες του κόμματος και να αναλάβουν τους τομείς ευθύνης τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατανοώντας την αξία του κράτους
Για αλλαγή μοντέλου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας μίλησε ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του «Economist» ● Κάλεσε άπαντες να κατανοήσουν την αξία του κράτους ως ρυθμιστή και καθοδηγητή της οικονομικής...
Κατανοώντας την αξία του κράτους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
Οι αλλαγές απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού. Μουρμούρες και παράπονα για τις επιλογές υπήρξαν, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση...
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
Με τις χθεσινές εξελίξεις ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος αλλαγών σε πρόσωπα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, όταν ανέλαβε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος...
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Παναγιά να βάλει το χέρι της...
Οι διακοπές τελειώνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην εβδομάδα η Κουμουνδούρου αναμένεται να αποκτήσει και πάλι ζωή μετά το διάλειμμα της θερινής ραστώνης.
Η Παναγιά να βάλει το χέρι της...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ο δεύτερος Αύγουστος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη του αντιμετωπίζουν με πιο χαλαρούς ρυθμούς την πολιτική επικαιρότητα.
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας