Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μπορεί να συνομιλεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ»
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μπορεί να συνομιλεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ»

  • A-
  • A+
Δήλωση-έκπληξη από τη Φώφη Γεννηματά στα κομματικά όργανα. Διατηρεί και μετεκλογικά τη θέση για τον αυτόνομο ρόλο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ωστόσο δείχνει να εγκαταλείπει οριστικά το «βενιζελικό» αφήγημα της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ  

Σε φάση περισυλλογής και ανασύνταξης δυνάμεων περνά πλέον το Κίνημα Αλλαγής, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η επόμενη μέρα για το κόμμα της Φώφης Γεννηματά περιλαμβάνει νέες αβεβαιότητες και νέες προκλήσεις, τις οποίες από τη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν να διαχειριστούν, κατ’ αρχάς με ομαλότητα στο εσωκομματικό πεδίο (αν και καταγράφονται κιόλας μετεκλογικές μίνι αναταράξεις) και δεύτερον, προτάσσοντας ένα καθαρό στίγμα μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής πρότασης.

Οπως μάλιστα αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές της προέδρου, προτεραιότητα από εδώ και στο εξής θα πάψει να είναι η συζήτηση για τις ευθύνες και τα λάθη του παρελθόντος και το επίκεντρο θα μεταφερθεί στη μάχη για να κερδηθεί το αύριο της παράταξης και ευρύτερα του προοδευτικού χώρου.

Τα βήματα και οι στοχεύσεις στη νέα πολιτική περίοδο

Προφανώς, όσοι εκπονούν αυτό το σχέδιο δεν πετούν στα σύννεφα. Γνωρίζουν καλά και έχουν συνειδητοποιήσει, έστω κι αν δυσκολεύονται να το παραδεχτούν δημοσίως, ότι ακόμη μια πορεία προς το μέλλον δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ειδικά όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν ανατράπηκαν, όπως προέβλεπαν (λανθασμένα), ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Απεναντίας, συγκράτησε δυνάμεις και με σχεδόν τετραπλάσια ισχύ σε σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (31,5% έναντι 8,1%) προχωρά στον δικό του μετασχηματισμό από ηγεμονική θέση.

Αυτόνομος ρόλος

Η απάντηση του κεντροαριστερού φορέα σε αυτά τα δεδομένα είναι ότι επιμένει στον αυτόνομο ρόλο του, με βασικό πλεονέκτημα «το αξιακό φορτίο της δημοκρατικής παράταξης και τις ιδέες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας». Κατά συνέπεια, όπως εξήγησε η Φώφη Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, το Κίνημα Αλλαγής έχει μια σαφή ταυτότητα, δεν ψαρεύει σε θολά νερά, δεν αναζητά σημαία ευκαιρίας, δεν δίνει «ραντεβού στα τυφλά», ούτε προσαρμόζει τον χαρακτήρα του σε λογικές κόμματος σούπερ μάρκετ.

Οι βολές αυτές είχαν προφανώς ως αποδέκτη την Κουμουνδούρου, από όπου διατηρούν και τώρα αναλλοίωτη την αντίληψη για έναν προγραμματικό διάλογο με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντί των σχέσεων πολεμικής της προηγούμενης περιόδου, σύμφωνα και με όσα υποστήριξε προ μερικών ημερών ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Πάντως, ορισμένα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Κρεμαστινός και εσχάτως ο Σταμάτης Μαλέλης, έχουν διαφορετική οπτική από εκείνη της ηγεσίας. Ο μεν πρώτος επανέλαβε ανοιχτά την πάγια θέση του υπέρ της συνεργασίας δύο όμορων χώρων, ο δε δεύτερος, στον απόηχο της απομάκρυνσής του από το αξίωμα του γραμματέα Επικοινωνίας, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά την ηγεμονία στην προοδευτική παράταξη και αποτελεί ανάγκη η δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Η κ. Γεννηματά δεν έδειξε να πείθεται και εμμέσως πλην σαφώς τους προειδοποίησε λέγοντας: «Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις».

Εντύπωση έκανε ωστόσο το γεγονός ότι στην ίδια συνεδρίαση, έστω κι αν διατυπώθηκε πολύ προσεκτικά και στο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για τη δυνατότητα να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. «Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Ασκεί κριτική στον λαϊκισμό, στη στασιμότητα, στον συντηρητισμό, από θέσεις ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας. Στη βάση αυτή ασκεί την κριτική του και στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, μπορεί να συνομιλεί και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, δημιουργώντας μια μάλλον σαφή πλέον αίσθηση για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του «βενιζελικής» έμπνευσης αφηγήματος περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό δεν σημαίνει συμπόρευση ή αλλαγή της ανταγωνιστικής σχέσης με τη νυν αξιωματική αντιπολίτευση», σπεύδουν να διευκρινίσουν οι καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά της Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να αποφύγουν τις παρερμηνείες και τις παρεξηγήσεις.

Τα επόμενα βήματα

Σε κάθε περίπτωση, ο οδικός χάρτης των πρωτοβουλιών, με σκοπό την ανασυγκρότηση στη νέα πολιτική εποχή μετά τις εθνικές κάλπες, περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

● Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί προγραμματική συνδιάσκεψη (με την προβλεπόμενη από το άρθρο 24 του καταστατικού σύνθεση) με θέμα «Η Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

● Για το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα προκηρυχθεί Συνέδριο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. Θα προηγηθεί εντός του 2019 Συνδιάσκεψη Νεολαίας για τα πολιτικά θέματα που αφορούν τη νέα γενιά.

● Προγραμματίζεται συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση, με ευθύνη για την προετοιμασία της δράσης των εκλεγμένων του χώρου με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πρώτος σταθμός θα είναι την επόμενη εβδομάδα η διεξαγωγή σύσκεψης για τον «Κλεισθένη».

● Ιδρύεται (και πάλι όπως προβλέπει το καταστατικό) Ακαδημία Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Στελεχών και δημιουργία Μητρώου Στελεχών, επικεφαλής της οποίας τίθεται ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

● Παράλληλα, στο πλαίσιο της ένταξης στον κομματικό μηχανισμό και νέων προσώπων ανακοινώθηκε η τοποθέτηση τεσσάρων στελεχών από τη νέα γενιά (Στέφανος Παραστατίδης, Χρήστος Ασπιώτης, Αποστόλης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Μάντζος) στις θέσεις του οργανωτικού, των οργανώσεων χώρου δουλειάς, στους τομείς πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στη διεύθυνση της Κ.Ο.

● Τέλος, για την ολοκλήρωση της οργάνωσης, έγινε γνωστό ότι με βάση τις Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα, συγκροτούνται οι Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα οδηγήσουν τις οργανώσεις ανά νομό στην εκλογή νέων οργάνων (Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικές Γραμματείες Τοπικών Οργανώσεων).

Εξυπακούεται ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα κινηθεί στη λογική της «μαχητικής, δυναμικής, υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης, όμως για τα μεγάλα θέματα (εθνικά, επαναδιαπραγμάτευση πλεονασμάτων, Υπερταμείο, συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου), θα ακολουθήσει γραμμή εθνικής συνεννόησης.

«Δεν έχουμε καμία “συγγένεια”, είμαστε καθαρά απέναντι στη συντηρητική πολιτική που πρεσβεύει η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης», έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει η επικεφαλής του φορέα, δίνοντας ραντεβού με τους πιο δύσπιστους στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι επιθέσεις στη Ν.Δ. και η «χολή» κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Πώς ερμηνεύεται η εχθρική στάση διάφορων φιλοκυβερνητικών κέντρων έναντι της Χαριλάου Τρικούπη και πώς συνδέεται με την υποχώρηση της αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμής και την υιοθέτηση μιας σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας.
Οι επιθέσεις στη Ν.Δ. και η «χολή» κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
Σε εγρήγορση έχουν τεθεί στο Κίνημα Αλλαγής για την επιτυχία της πολιτικοϊδεολογικής εκδήλωσης του προσεχούς Μαρτίου ● Στόχος, να αποκρυσταλλωθεί το κεντροαριστερό στίγμα του φορέα.
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πορεία προς την κανονικότητα;
Προς μια νέα περίοδο φυσιολογικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω τις έχθρες και την αντιπαλότητα του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται πως οδεύουν τα δυο κόμματα που εκφράζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των...
Πορεία προς την κανονικότητα;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Γεννηματά περί προοδευτικών λύσεων στις εκλογές, ο στενός συνεργάτης της Χρήστος Πρωτόπαπας δεν αποκλείει οι πρώτες κάλπες να βγάλουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, «καίγοντας» τα...
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ούτε αριστερά ούτε δεξιά, μόνο αυτόνομα…
Tην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε εκ νέου χθες η Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την απόφαση που έχει λάβει το συνέδριο και έχουν επικυρώσει στη συνέχεια τα κομματικά όργανα.
Ούτε αριστερά ούτε δεξιά, μόνο αυτόνομα…
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεντροαριστερά σε Δύση και Βορρά
Μαζί με τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου, που προς το παρόν αναμένονται, έρχεται και η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά. Εναν χώρο -έτσι κι αλλιώς- σε αέναη κίνηση, ο οποίος στο παρελθόν συνήθιζε μέσα από τις...
Κεντροαριστερά σε Δύση και Βορρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας