Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδύνη, συμπαράσταση και δράσεις για το μέλλον

Ολοκληρωτική η καταστροφή στο νεκροταφείο Σωζόπολης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οδύνη, συμπαράσταση και δράσεις για το μέλλον

  • A-
  • A+
Τα κόμματα για την καταστροφική καταιγίδα.

Θέση απέναντι στα τραγικά γεγονότα της Χαλκιδικής πήραν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να συνεχίσει: «Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση.

Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω πότε. Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού. Οσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια. Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας. Οσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπ’ όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα».

Υπονοούμενα ΣΥΡΙΖΑ

Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο και, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα, ανακοίνωσε: «Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν το δύσκολο έργο της.

Αλέξης Τσίπρας
Οσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια. Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας...

Το χθεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης και την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπισή της. Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές».

Το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε τη λύπη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του κόμματος για τους πληγέντες και ανακοίνωσε πως ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Απόστολος Πάνας, συμμετέχοντας στην έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών των κομμάτων και εκπροσώπων των φορέων, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των πληγέντων περιοχών, την καταγραφή των ζημιών και την οικονομική αποζημίωση των πληγέντων με ταχεία άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας από το υπουργείο Εσωτερικών και να μελετηθεί άμεσα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τουριστικών περιοχών για φυσικές καταστροφές.

ΚΚΕ: Και ακραίες ελλείψεις

Το ΚΚΕ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ανακοίνωσε πως οι τεράστιες αυτές καταστροφές «έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές, γιατί πέρα από τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν και “ακραίες” ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών», χαρακτηρίζοντας τη Χαλκιδική «ανοχύρωτη πόλη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Ταυτόχρονα, σημείωσαν πως «από τις πρώτες ώρες της καταστροφής μέλη και φίλοι του Κόμματος βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές, ενώ κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και τον Βασίλη Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη ΛΑΕ περιοδεύει στην περιοχή και ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση: Αμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας, άμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών στις πληγείσες περιοχές, ενίσχυση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων καιρικών φαινομένων και λήψη ανάλογων μέτρων, να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές. Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά πάντων

Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφήνοντας την ίδια στιγμή αιχμές και για τον Αλέξη Τσίπρα: «Για τους επτά νεκρούς στη Χαλκιδική υπάρχουν οι ένοχοι: κυβέρνηση Μητσοτάκη και κεφάλαιο. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των αδικοχαμένων στη Χαλκιδική. Σοβαρά δεν υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους επτά νεκρούς στη Χαλκιδική;

Εκαναν ό,τι μπορούσαν ή ανακάλυψαν ότι υπάρχουν νεκροί ώρες μετά την καταστροφή; Προειδοποίηση στους κατοίκους για μέτρα εν όψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων υπήρξε; Ο Χρυσοχοΐδης, πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκε στον τόπο του εγκλήματος την επομένη για να κάνει τι; Να παραστήσει τον καταγραφέα “επικίνδυνων καιρικών φαινομένων”, θυμίζοντας το αμίμητο “στρατηγός άνεμος” του Πολύδωρα, όταν κάηκαν ζωντανοί άνθρωποι στην Ηλεία;».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συλλυπητήρια και προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη θεομηνία στη Χαλκιδική
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ ζητούν σε ανακοινώσεις τους τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, αλλά και πρόληψης ανάλογων καταστάσεων. Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συλλυπητήρια και προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη θεομηνία στη Χαλκιδική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ούτε με το ΚΚΕ ούτε με τη ΛΑ.Ε, ενάντια πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έπειτα από το ανοιχτό κάλεσμα που τους απηύθυναν τόσο το ΜεΡΑ25 όσο και η ΛΑ.Ε. και μετά την απόφασή τους να κατέβουν στις εθνικές εκλογές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσω του Πανελλήνιου...
Ούτε με το ΚΚΕ ούτε με τη ΛΑ.Ε, ενάντια πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ετοιμάζονται για τις εθνικές κάλπες τα κόμματα της Αριστεράς
Τόσο η πανευρωπαϊκή όσο και η εθνική εικόνα όσον αφορά την Αριστερά μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στην Ελλάδα το ΚΚΕ διατήρησε σχεδόν τα ποσοστά του σε σχέση...
Ετοιμάζονται για τις εθνικές κάλπες τα κόμματα της Αριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Περίεργη σιωπή από το ΚΚΕ στο αντικομμουνιστικό κρεσέντο
​Πολύ ελαστικό έως και άφωνο απέναντι στον αντικομμουνισμό εμφανίζεται το ΚΚΕ, το οποίο πάντοτε είχε ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Μια εξήγηση για την τωρινή αφωνία του αποδίδει το...
Περίεργη σιωπή από το ΚΚΕ στο αντικομμουνιστικό κρεσέντο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μακριά από λογικές ΛΑ.Ε., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Τις θέσεις για το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ παρουσίασαν χθες βράδυ στελέχη της οργάνωσης σε εκδήλωση στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου. Το «παρών» έδωσαν οργανώσεις της Αττικής, καθώς και αγωνιστές του εργατικού και...
Μακριά από λογικές ΛΑ.Ε., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για ένα... τρύπιο ευρώ
Η θέση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα έπληττε τον λαό εξανεμίζοντας το λαϊκό εισόδημα, προκάλεσε την μήνιν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑ.Ε., οι οποίες επιτέθηκαν πολιτικά στο ΚΚΕ, ενώ σε δεύτερο...
Για ένα... τρύπιο ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας