Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασυγκρότηση και στο βάθος συνέδριο
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανασυγκρότηση και στο βάθος συνέδριο

  • A-
  • A+
ΣΥΡΙΖΑ Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη μετεξέλιξη του κόμματος ● Δρομολογείται οργανωτική καμπάνια από τον Σεπτέμβριο με στόχο την εγγραφή νέων μελών ● Θα ασκηθεί δομική και ουσιαστική αντιπολίτευση ● Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του 2019

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετεξέλιξή του έγινε χθες, κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν πεντάωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνέχεια αυτής της πρώτης συζήτησης θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής.

Στη συνεδρίαση, όπως αναμενόταν, έγινε μια αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών και ειπώθηκαν παρατηρήσεις επ’ αυτού, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως το 31,53% αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητου εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων και διασφαλίζει μια ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της διεύρυνσης σημειώνοντας ότι το ποσοστό που πήρε το κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση, αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότησή του και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση.

Η νέα γενιά

Για αυτόν τον λόγο υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι μια πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές με ποσοστό 38% στις ηλικίες ώς 24 ετών.

Βασικός στόχος είναι μέχρι το συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φτάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης όλοι φαίνεται πως αποδέχονται την πρόταση που έγινε για διεύρυνση των μελών του κόμματος, με την υποσημείωση ότι αυτή η διεύρυνση πρέπει να είναι ουσιαστική και να μη μείνει απλώς στη λογική των αριθμών.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εγγράψει πραγματικά ενεργά μέλη που θα δρουν στις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους, στους δρόμους, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη ενεργή βάση προς όφελος του κόμματος. Κάποιοι λένε πως σε αυτό το πλαίσιο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Εργατικών στην Αγγλία, που έχει άμεση σχέση με τα συνδικάτα και τους παραγωγικούς φορείς.

Αλλο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση είναι το είδος της αντιπολίτευσης που προτίθεται να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι πλέον γνωρίζουν καλά πως το 2019 δεν είναι 2012-2013, οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και η κοινωνία έχει άλλες απαιτήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα η γραμμή που θα επικρατήσει θα έχει να κάνει με δομική και ουσιαστική αντιπολίτευση, χωρίς εξάρσεις λαϊκισμού, όπου θα βρεθεί μεν στο δρόμο όπου κι αν χρειαστεί, αλλά συντεταγμένα και με σχέδιο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι τομεάρχες του κόμματος που θα αποτελέσουν τη λεγόμενη «σκιώδη» κυβέρνηση.

Η διεύρυνση

Οπως γράφαμε και χθες, το μεγάλο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τη διεύρυνση στην Κεντροαριστερά και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Αυτό που φοβούνται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι είναι μια ενδεχόμενη «πασοκοποίηση» του κόμματος, γνωρίζοντας πως αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Επιθυμούν μεν να καλύψουν τον πολιτικό χώρο που κάλυπτε μαζικά το ΠΑΣΟΚ στο ένδοξο παρελθόν του, αλλά χωρίς τις παθογένειες και τα μειονεκτήματα που παρουσίαζε το πάλαι ποτέ κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας.

Μοιραία η συζήτηση που θα γίνει από εδώ και στο εξής θα αφορά το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στο συνέδριο που θα γίνει στο τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2020. Αυτό που μοιάζει σίγουρο στην προκειμένη χρονική συγκυρία είναι ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα του οποίου θα αλλάξει η ονομασία του κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ως έχει και αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα συμβεί με την Προοδευτική Συμμαχία που απαρτίζεται από πρώην στελέχη της Κεντροαριστεράς, τα οποία προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος αναφορικά με τις δικές τους προθέσεις.

Ενδιαφέρον σίγουρα υπάρχει και μάλιστα έντονο, καθώς είναι έκδηλη η ανάγκη να ισχυροποιηθεί όσο το δυνατόν ο φορέας έκφρασης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρίνουμε από δημόσιες τοποθετήσεις τους στο παρελθόν, ούτε αυτοί επιθυμούν μια «πασοκοποίηση», μιας και γνωρίζουν καλά το αρνητικό φορτίο που αυτή φέρει. Κατά συνέπεια αυτό που μένει να αναζητηθεί και να βρεθεί είναι η χρυσή τομή της σύγκλισης.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η Ν.Δ. θέλει πίσω τα ...κλειδιά του ταμείου»
Ο πρωθυπουργός μάς θύμισε πως αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και λεηλάτησαν τα οικονομικά, θέλουν να τα ελέγξουν πάλι για να δώσουν στις τράπεζες τα 37 δισ. από το «μαξιλαράκι» τα οποία προήλθαν από τις...
«Η Ν.Δ. θέλει πίσω τα ...κλειδιά του ταμείου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Προχωράμε μαζί για το νέο κόμμα»
Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ● Τι ειπώθηκε για το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από τη βάση και για τα βήματα που πρέπει...
«Προχωράμε μαζί για το νέο κόμμα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επανίδρυση τώρα
Το πράσινο φως για την έναρξη του διαλόγου για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την επανίδρυσή του, ουσιαστικά σε ένα νέο κόμμα, το οποίο...
Επανίδρυση τώρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το στίγμα για τη νέα εποχή
Την ανάγκη της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή και το πολιτικό σκηνικό που αναδύθηκε από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου αναμένεται να τονίσει σήμερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του...
Το στίγμα για τη νέα εποχή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα σχέδια για την επόμενη μέρα
Τα κεφάλια μέσα από σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στον αντιπολιτευτικό ρόλο του και στον σχεδιασμό για το πώς θα τον...
Τα σχέδια για την επόμενη μέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας