Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εσπασε τη σιωπή και την υστερική εθνοκαπηλία
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσπασε τη σιωπή και την υστερική εθνοκαπηλία

  • A-
  • A+
Μετά δέκα χρόνια και σαφώς συναισθηματικά φορτισμένος, ο Κωστας Καραμανλής μίλησε για τη Ν.Δ., τη Συμφωνία των Πρεσπών, την Τουρκία, ενώ αποφεύγοντας την αυτοκριτική για τις όποιες ευθύνες των κυβερνήσεών του έκανε αξιοπρόσεκτες αναφορές στις οδυνηρές συνέπειες που είχαν για τη χώρα και τους πολίτες τα μνημόνια.

Πάγο στα εθνικιστικά προτάγματα και την υστερική εθνοκαπηλία για το Μακεδονικό έβαλε χθες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Βελλίδειο με την οποία έσπασε τη δεκαετή σιωπή του, ορίζοντας επιπλέον ως μοναδική κατεύθυνση για τη χώρα τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Μιλώντας ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου -υπολογίζονται σε 3 χιλιάδες- και απευθύνοντας κάλεσμα για ενότητα της παράταξης και υποστήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση, ζήτησε επιστροφή στις παραδοσιακές, ιδρυτικές αξίες της Ν.Δ., κάνοντας ειδικές αναφορές σε στιγμές που το κόμμα έβαλε το κομματικό συμφέρον κάτω από το εθνικό και μάλιστα με χαρακτηριστική αναφορά στη στάση που κράτησε η Ν.Δ. το 2015 με πρόεδρο τότε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στάση που είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ακραίους του κόμματος «ενδοτική» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το σημείο που οι περισσότεροι στο κοινό της ομιλίας -και όχι μόνο- ανέμεναν. Ηταν λιτή και τόσο σαφής που δεν χωρούν παρερμηνείες. Ο ίδιος είπε εξάλλου ότι «δεν χρειάζονται πολλά πολλά», ότι «σωστά η Ν.Δ. επέκρινε και καταψήφισε τη συμφωνία», πως «δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που το πετύχαμε με βαρύ κόστος πολιτικό, παραταξιακό και προσωπικό», αλλά από εκεί και πέρα αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν «να απαιτήσουμε περισσότερα».

Ούτε κορόνες ούτε αποδοκιμασίες ούτε κραυγές περί «προδοτών», καμιά εθνικιστική νύξη, καμιά κουβέντα περί ακυρώσεως ή άλλων τινών ακροτήτων που εκστομίστηκαν επί έναν χρόνο και από επιφανή σήμερα στελέχη του κόμματος και για τα οποία τόσοι και τόσοι επώνυμοι εξακολουθούν ακόμη να αρθρογραφούν.

Οι γείτονες

Εξίσου μετρημένη και η επόμενη αναφορά που έδειχνε προς την πλευρά της Τουρκίας: «Μακεδόνες συμπατριώτες μου, θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες, πιστεύουμε στον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ομως απειλές, εκβιασμοί και εκφοβισμοί δεν γίνονται αποδεκτά. Επιστρέφονται στον αποστολέα. Ούτε φυσικά οι πιέσεις από συμμάχους και εταίρους. Εμείς μία φανέλα φοράμε. Τη φανέλα της Ελλάδας. Τα συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπιζόμαστε. Τελεία και παύλα...».

Οπως ήταν αναμενόμενο, μιλώντας ύστερα από τόσα χρόνια, ο κ. Καραμανλής ήταν σαφώς συναισθηματικά φορτισμένος, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να μιλήσει από στήθους κάνοντας προσωπικές αναφορές με συγκίνηση που δύσκολα κρύφτηκε, «σας είπα πάντα την αλήθεια», αποφεύγοντας βέβαια την αυτοκριτική για τις όποιες ευθύνες των κυβερνήσεών του για την κατάσταση της χώρας, κάνοντας όμως αξιοπρόσεκτες αναφορές στις οδυνηρές συνέπειες που είχαν για τη χώρα και τους πολίτες τα μνημόνια.

Παρόντων των υποψήφιων βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκαν νωρίτερα, του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, πανεπιστημιακών και σύσσωμου του κομματικού μηχανισμού της πόλης, ο κ. Καραμανλής έπιασε το νήμα από την ίδρυση του κόμματος το 1974 θυμίζοντας ότι «άλλαξαν πολλά στον δημόσιο βίο, κόμματα, ιδεολογίες και πρόσωπα, αλλά η παράταξή μας είναι ο πυλώνας της δημόσιας ζωής», παραδέχθηκε λάθη, αλλά κυρίως υπογράμμιζε με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για ευρωπαϊκή προσήλωση της Ν.Δ. και της χώρας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες κριτικάροντας τους «τυχοδιωκτισμούς» ορισμένων στα χρόνια των μνημονίων.

Ο Β. Μεϊμαράκης

Η αναφορά του κ. Καραμανλή σε όσα συνέβησαν το 2015 μετά το «καταστροφικό», όπως το χαρακτήρισε, πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συζητηθεί πολύ και όχι μόνο στο εσωτερικό της Ν.Δ., εκτός και αν ήταν μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες η ανεπιφύλακτη και καθαρή στήριξή του των επιλογών τής τότε ηγεσίας του κόμματος υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς με τις αποφάσεις εκείνες «η Ν.Δ. κράτησε όρθια τη χώρα σε βάρος του κομματικού συμφέροντος γιατί ήταν ηθικό μας καθήκον…».

Χωρίς αστερίσκους και η στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας υπερψήφισή του για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να προχωρήσει «σε εθνική ανασυγκρότηση» καθώς στα χρόνια των μνημονίων χάθηκαν περιουσίες, επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας, το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος «και πάνω απ’ όλα η πίστη και η ελπίδα». Κυρίως και πάνω απ’ όλα μένοντας στην Ευρώπη, η οποία «μπορεί να έχει αδυναμίες και κάποιες φορές να αισθανθήκαμε αδικημένοι», αλλά παρά ταύτα «η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ο καλύτερος, ο μοναδικός χώρος για την ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής σήμερα το πρωί θα βρίσκεται στον Αγιο Παντελεήμονα Αμπελοκήπων και στην πλατεία Επταλόφου, πραγματοποιώντας επίσκεψή στις δυτικές συνοικίες (ακολουθούν Εύοσμος και Σταυρούπολη), ενώ στις 19.30 θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Για αύριο έχει προγραμματίσει να μεταβεί στον Λαγκαδά κι από εκεί στον Δήμο Βόλβης.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
Νέα εποχή, άλλες προτεραιότητες, διαφορετικές και προσεγμένες διατυπώσεις με ευρύτερες κοινωνικές στοχεύσεις. Είναι ο νέος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποκρυσταλλώθηκε στο σύνολο των απαντήσεων του προέδρου του...
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρέμβαση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρώην πρωθυπουργός συντάχθηκε με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας με προμετωπίδα όλα όσα είχε επισημάνει η Ντ. Μπακογιάννη και άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που έδρασε «υπό όρους αδικαιολόγητης...
Παρέμβαση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να ακούσουν όσοι δημαγωγούσαν στη Ν.Δ. τις δηλώσεις Δένδια στα Σκόπια»
Την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Κάλεσε τα στελέχη της Ν.Δ., που «δημαγωγούσαν για...
«Να ακούσουν όσοι δημαγωγούσαν στη Ν.Δ. τις δηλώσεις Δένδια στα Σκόπια»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Καραμανλής… ξαναμίλησε
Από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για προσφυγικό, ελληνοτουρκικά και Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι αιχμηρές αναφορές του σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
Ο Καραμανλής… ξαναμίλησε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καραμανλής για προσφυγικό, Πρέσπες και Τουρκία
Στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών εστίασε ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη.
Καραμανλής για προσφυγικό, Πρέσπες και Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας