Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούν δήλωση εθνικοφροσύνης από τον Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν δήλωση εθνικοφροσύνης από τον Μητσοτάκη

  • A-
  • A+
Μέσω της «Καθημερινής» με μια «ανοιχτή επιστολή» δεξιοί και ακροδεξιοί πολίτες στέλνουν τελεσίγραφο στον αρχηγό της Ν.Δ. και του ζητούν να προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε δημόσια δήλωση ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε προχτές η «Καθημερινή». Δημοσίευσε με πρωτοσέλιδο «χτύπημα» μια «ανοιχτή επιστολή» προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία του ζητείται να προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε δημόσια δήλωση ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι ώστε «ο ελληνικός λαός να ανταμείψει με την ψήφο του αυτή την πράξη και η Ιστορία θα σας εντάξει σε περίοπτη θέση μέσα στο Πάνθεον των εθνικά δρώντων πολιτικών».

Τα ονόματα των υπογραφών δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα, κάτι απολύτως αντιδεοντολογικό για ένα υποτίθεται σοβαρό έντυπο που φιλοξενεί μια ασυνήθιστη επιθετική επιστολή και μάλιστα με παρόμοια πρωτοσέλιδη προβολή. Προστέθηκαν αργότερα στη διαδικτυακή έκδοση της «Καθημερινής».

Τα «επιχειρήματα» που καταγράφονται στο κείμενο είναι απλή επανάληψη όλων όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό από τους συντονιστές και τους ομιλητές των συλλαλητηρίων. Αναφέρονται οι «παρανομίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες», καταγγέλλεται ότι δεν έγινε δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ότι η συμφωνία είναι άκυρη επειδή «στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη FYROM συμμετείχε μόνο το 36,8% των πολιτών», καθώς και ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της FYROM Γκιόργκι Ιβανόφ ουδέποτε υπέγραψε αυτή τη συμφωνία, η οποία και εξ αυτού του λόγου είναι άκυρη».

Κανείς δεν θα έδινε την παραμικρή σημασία στην επανάληψη των ίδιων χιλιοειπωμένων (και φυσικά εξαντλητικά απαντημένων) κοινοτοπιών, αν δεν είχε περιβάλει τη δήλωση με το δικό της κύρος μια μεγάλη εφημερίδα του συντηρητικού χώρου, όπως η «Καθημερινή», που ανήκει στο επιχειρηματικό συγκρότημα το οποίο σεμνύνεται ότι έχει αναλάβει τη σταυροφορία επανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία.

Αλλά ποιοι είναι αυτοί που τα ονόματά τους έπεισαν την εφημερίδα να υιοθετήσει το πολιτικό τους τελεσίγραφο προς τον κ. Μητσοτάκη και για ποιο λόγο απουσίαζαν αυτά τα ονόματα από το έντυπο; Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για «δεκάδες πανεπιστημιακούς, νομικούς, στρατηγούς (!), διπλωμάτες και επιχειρηματίες». Οι ίδιοι στην επιστολή αυτοσυστήνονται ως «έγκριτοι επιστήμονες (sic), καθηγητές, συνταγματολόγοι, νομικοί, στρατηγοί, διπλωμάτες, πολιτειολόγοι, ιστορικοί, επιχειρηματίες».

Η Χρυσή Αυγή, που ενθουσιάστηκε με την επιστολή, τους παρουσιάζει ως «δεκάδες επιφανείς συμπολίτες μας, έγκριτους επιστήμονες» κ.λπ. Γεγονός είναι ότι οι υπογράφοντες παρουσιάζονται ως νεοδημοκράτες, αλλιώς δεν θα είχε νόημα η κατακλείδα του κειμένου τους, στην οποία ο αρχηγός της Ν.Δ. καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη του το τελεσίγραφο και να προβεί στην απαραίτητη «δήλωση» για το καλό όχι μόνο του έθνους, αλλά και του κόμματος: «Τα παραπάνω εκτεθέντα συμφέρουν πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και τη μεγάλη παράταξη της οποίας επαξίως ηγείστε».

Το εθνικόφρων σωματείο

Αν διατρέξει κανείς τον κατάλογο των υπογραφών, θα διαπιστώσει ότι ο πυρήνας τους αποτελείται από τη συμπαγή ομάδα του «Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης». Πρόκειται για ακόμα ένα εθνικόφρον σωματείο που ιδρύθηκε στις 8.12.2018 και φιλοδοξεί να παίξει ρόλο συντονιστή της εθνικοφροσύνης, σε συνεργασία με τις γνωστές υπερατλαντικές ανώνυμες εταιρείες που παρουσιάζονται ως παμμακεδονικές (κυρίως την Pan-Macedonian Association Inc.), λες και δεν μας έφταναν και οι εγχώριες ομάδες σαν την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» κ.λπ.

Από τα 21 ιδρυτικά στελέχη του νεότευκτου «Συνδέσμου», τα 19 υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή στην «Καθημερινή». Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του «Συνδέσμου» Δημήτριος Καραμήτσος, ο Νικόλαος Ρούσσης (πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Θεσσαλονίκης), ο Αντώνιος Δασκαλόπουλος (επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος της ομάδας 21 Μακεδονίας-Θράκης), ο Βασίλειος Θεοχάρης (συνταξιούχος ταξίαρχος Χωροφυλακής) κ.ά.

Στους υπογράφοντες την επιστολή προς Μητσοτάκη ξεχωρίζει πάντως μια άλλη υπογραφή. Εκείνη του Ιωάννη Κουριαννίδη, συνταξιούχου τραπεζικού και εκδότη, ο οποίος μόλις εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι κι αυτός βέβαια ιδρυτικό μέλος του «Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης», αλλά το ενδιαφέρον είναι άλλο. Ο κ. Κουριαννίδης, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται να μιλά για τη «μεγάλη παράταξη» και να υποδεικνύει στον αρχηγό της Ν.Δ. τι πρέπει να κάνει, προέρχειται από το λεπενικό Ελληνικό Μέτωπον του Βορίδη και είναι ο μοναδικός που έχει διαγράψει από τον ΛΑΟΣ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ως… ακροδεξιό!

Η αιτία ήταν ότι στις αρχές του 2010 ο Κουριαννίδης, ο οποίος τότε ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ, επρόκειτο να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη κάποιο νέο βιβλίο του εθνικοσοσιαλιστή Κώστα Πλεύρη, μαζί με τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο (πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής) και τον Δημήτρη Καψάλα (παλιό στέλεχος της οργάνωσης Κόμμα 4ης Αυγούστου, τον οποίο είχε χρίσει διάδοχό του ο Πλεύρης).

Ο Καρατζαφέρης, που τότε επιχειρούσε να εμφανίσει ένα πιο ήπιο κομματικό προφίλ, ζήτησε από τον Κουριαννίδη να μην προχωρήσει στην παρουσίαση, αλλά εκείνος δεν υπάκουσε, με αποτέλεσμα να τον στείλουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΛΑΟΣ ο Αδ. Γεωργιάδης (ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής) και ο Μάκης Βορίδης (ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας)!

Υπάρχουν μεταξύ των υπογραφών και άλλοι γνωστοί εθναμύντορες, όπως ο Γεώργιος Κασιμάτης της Σπίθας και των άλλων πρωτοβουλιών Θεοδωράκη, αλλά και ο Ανδρέας Σταλίδης, διαχειριστής του δικτυακού τόπου «Αντίβαρο». Ως γνωστόν, το «Αντίβαρο» είναι εκείνο που συντόνισε την καμπάνια ενάντια στο βιβλίο της Στ' Δημοτικού το 2006-2007 που στρεφόταν όχι μόνο κατά της καθηγήτριας Μαρίας Ρεπούση, αλλά και της υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία σήμερα είναι δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Ολα αυτά δεν θα είχαν καμιά ιδιαίτερη σημασία, αν δεν σήμαιναν ταυτόχρονα ότι η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό πολιτική ομηρία. Το τελεσιγραφικό μήνυμα της επιστολής και κυρίως το γεγονός ότι το συγκρότημα Αλαφούζου δέχτηκε να γίνει το όχημα προβολής του, μας προϊδεάζει για τα όσα σχεδιάζονται στην περίπτωση που αναδειχτεί πρώτο κόμμα η Ν.Δ.

Κάποιοι θεωρούν ότι με την αναζωπύρωση του Μακεδονικού έπαιξαν ρόλο στην ενίσχυση της Ν.Δ. και τώρα είναι έτοιμοι να ανταμειφθούν για τους κόπους τους, επιβάλλοντας τη δική τους γραμμή στο κόμμα. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί προσωπική επιτυχία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά στη γωνία τον περιμένουν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Βορίδης αλλά και ο κ.... Κουριαννίδης!

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διπλή ονομασία και διπλή γλώσσα από τη Ν.Δ.
Η αλήθεια είναι ότι με την αποκάλυψη αυτή καταρρέει ο μύθος του νέου «μακεδονικού αγώνα» που έπλασε για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης, παρασυρόμενος από τη γραμμή Σαμαρά και με μοναδικό κίνητρο τα προσδοκώμενα...
Διπλή ονομασία και διπλή γλώσσα από τη Ν.Δ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Εις το όνομα του πατρός
Μπορεί ο ίδιος να διαμαρτύρεται πως άδικα κατηγορείται ως ακροδεξιός επειδή είναι γιος παλαίμαχου ναζιστή, όμως ανέκαθεν υποστήριζε τις ακραίες θέσεις του πατέρα του.
Εις το όνομα του πατρός
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στην αρχή αφαίρεσαν τον ΑΜΚΑ, αργότερα μίλησαν για εισβολείς, σήμερα πώς θα αντιδράσουν;»
Το γάντι στον Κυρ. Μητσοτάκη ρίχνει ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή την προσφυγική κρίση καλώντας τον να καταδικάσει τα ακραία στοιχεία.
«Στην αρχή αφαίρεσαν τον ΑΜΚΑ, αργότερα μίλησαν για εισβολείς, σήμερα πώς θα αντιδράσουν;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για «κυβίστηση» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις τού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ένταξη βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για «κυβίστηση» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Τι... μάθαμε από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Σφοδρή κριτική σε τρία σημεία ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό σημειώνοντας δηκτικά πως «όλα τα προεκλογικά επιχειρήματα ήταν προσχήματα και μικροκομματικά οφέλη».
ΣΥΡΙΖΑ: Τι... μάθαμε από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σαμαράς άνευ χαρτοφυλακίου!
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» τον πρώην πρωθυπουργό για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου. ● Το εσωκομματικό παρασκήνιο που οδήγησε τον πρωθυπουργό να διαλέξει για αυτή τη θέση τον Μαργαρίτη Σχοινά ● Η...
Σαμαράς άνευ χαρτοφυλακίου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας