Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για την οικονομία

Ο συντονιστής Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Χριστοδουλάκης

Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για την οικονομία

  • A-
  • A+
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρουσιάζει την πρότασή του για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, στοχεύοντας σε «ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή». «Η ευημερία των πολλών δεν πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια όσων πλουτίζουν αλλά και όταν παράγεται ο νέος πλούτος πρέπει να συμμετέχουν όλοι με νέες θέσεις εργασίας και σταδιακή αποκατάσταση των εισοδημάτων τους», δηλώνει ο συντονιστής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ενα αυτοτελές, ολοκληρωμένο σχέδιο, βασισμένο στις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, εναρμονισμένο με τις ανάγκες τού σήμερα, είναι το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική, το οποίο παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση στις 18.30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει η Φώφη Γεννηματά, ενώ την προγραμματική εξειδίκευση θα κάνει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε συντονιστής του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και φορέων, πολλοί εκ των οποίων μετείχαν στη διαβούλευση που προηγήθηκε της εκπόνησης του επίμαχου σχεδίου.

«Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή» είναι ο βασικός στόχος και, όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη που ασχολήθηκαν με την κατάρτιση της πρότασης, «είναι η μόνη που εγγυάται την οικονομική ανάπτυξη με ευημερία για τους πολλούς και εξασφάλιση σταθερών ισχυρών αναδιανεμητικών πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής».

Σύμφωνα με τους ίδιους, πρώτη και διαρκής μέριμνα είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων, της παραγωγής και της απασχόλησης, παράλληλα με την εφαρμογή ενός προγράμματος σταδιακής βελτίωσης των χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων, αναστήλωσης του κοινωνικού κράτους, με άνοδο της απασχόλησης με σταθερές θέσεις εργασίας.

«Η δική μας πολιτική αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και την παρατεταμένη ανισότητα που θα φέρουν οι πολιτικές της Ν.Δ. και την παρατεταμένη στασιμότητα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύνοψη του «Σχεδίου Ελλάδα».

Την οικονομική πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε περιγράψει πριν από μερικές ημέρες ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει: «Βασίζεται στη διαρκή κινητοποίηση των δυνάμεων της παραγωγής με νέες επενδύσεις, την ανύψωση και επέκταση της παιδείας για να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις γνώσεων, τη φροντίδα του περιβάλλοντος για να μην καταστραφεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα όμως ενισχύεται το κοινωνικό κράτος και η συνοχή, ώστε οι πολλοί να εργαστούν και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη, ενώ όσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση να στηριχθούν για να μη μεγαλώσει το χάσμα».

Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, «η ευημερία των πολλών δεν πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια όσων πλουτίζουν αλλά και όταν παράγεται ο νέος πλούτος πρέπει να συμμετέχουν όλοι με νέες θέσεις εργασίας και σταδιακή αποκατάσταση των εισοδημάτων τους».

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της μείωσης της φορολογίας, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει σταδιακά για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα, «όπως έγινε το 2006 πάλι από τη Ν.Δ.». Στη Χαριλάου Τρικούπη τάσσονται υπέρ μιας προοδευτικής κλίμακας μείωσης των φόρων και υπέρ της κατάργησης κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου για τις επενδύσεις με fast track διαδικασίες, ενώ απευθυνόμενοι στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις και μια γενικότερη αναδιάταξη του φορολογικού συστήματος μπορεί απλώς να αυξηθούν τα κέρδη χωρίς να προκύψουν νέες επενδύσεις.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προοδευτική διεύρυνση και στο Οικονομικό Επιμελητήριο
Για ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου αποτελούσε και αποτελεί ζητούμενο. Σε αρκετές περιπτώσεις και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και σε μικροκλίμακα...
Προοδευτική διεύρυνση και στο Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετεκλογικές δονήσεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Αντιμέτωπη με τις πρώτες μετεκλογικές αναταράξεις βρίσκεται η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τη στιγμή που σήμερα συνεδριάζουν το Πολιτικό Συμβούλιο (16.00 - Χαριλάου Τρικούπη) και αύριο η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου...
Μετεκλογικές δονήσεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί»
Αν η ερμηνεία της χθεσινής βραδιάς για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. γινόταν με ένα τραγούδι αυτό θα ήταν «Το χειροκρότημα» σε μουσική Δήμητρας Γαλάνη και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά στον...
«Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν θα γίνουμε κυβερνητικό συμπλήρωμα
Κατά της συμμετοχής σε κυβέρνηση «για να βγουν οι αριθμοί» τάχθηκε η πρόεδρός του από την κεντρική συγκέντρωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο Θησείο ● Επανέλαβε ότι θα μείνουν στην «υπεύθυνη αντιπολίτευση» ως προοδευτικό...
Δεν θα γίνουμε κυβερνητικό συμπλήρωμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρή κριτική κατά Μητσοτάκη
Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε, από την Κρήτη, πυρά εναντίον του προέδρου της Ν.Δ., εκλαμβάνοντας ως απειλή για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τη φράση του περί αυτοδυναμίας ή επαναληπτικών εκλογών τον Αύγουστο.
Σκληρή κριτική κατά Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψήφο ανοχής επιλέγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Παίζοντας εκ νέου το χαρτί της δύναμης σταθερότητας η Φώφη Γεννηματά έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα κατά της ακυβερνησίας, σε ενδεχόμενο έλλειψης αυτοδυναμίας, αν και χαρακτηρίζει «εκβιασμό» τις δηλώσεις...
Ψήφο ανοχής επιλέγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας