• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 9.6°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.5°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.4°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 6.5°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.3°C / 1.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 7.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 11.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.8°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.1°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.9°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 7.6°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  51%

Ενα ακόμη κορυφαίο ζήτημα που προκαλεί τριβές είναι το ενδεχόμενο το συνέδριο να εκλέξει τα νέα κομματικά όργανα και συγκεκριμένα την Κεντρική Επιτροπή

Το συνέδριο, οι διαφωνίες και οι δελφίνοι

 • A-
 • A+

Ιδιαίτερα κρίσιμη για τον χαρακτήρα και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάιο, θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση της Οργανωτικής του Επιτροπής (11 το πρωί, ξενοδοχείο «Κάραβελ»).

Με αρκετές βασικές λεπτομέρειες επί της διαδικασίας να χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης και –έως τώρα– να μην έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ηγεσίας και των προαλειφόμενων διαδόχων του Ευάγγελου Βενιζέλου (και ειδικότερα με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία προβάλλει τις μεγαλύτερες ενστάσεις), η συνεδρίαση του Σαββάτου είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει εντάσεις, κάτι που όλοι απεύχονται αλλά δεν αποκλείουν.

«Αν δεν μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια στοιχειώδη ομοφωνία, η σύγκρουση θα είναι σκληρή και οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης συνολικά οδυνηρές για το ΠΑΣΟΚ», λένε στην «Εφ.Συν.» έμπειρα κομματικά στελέχη. Πεδίο αντιπαράθεσης, όπως αποτυπώθηκε πριν από μία εβδομάδα στο κοινό σώμα Πολιτικού Συμβουλίου-Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποτελεί η φυσιογνωμία του συνεδρίου αλλά και η προσυνεδριακή πορεία (μητρώο μελών, ανακήρυξη υποψηφίων, επιτάχυνση βηματισμού).

Σημειώνεται ότι το συνέδριο, κατά το οποίο ολοκληρώνεται αμετάκλητα η θητεία του κ. Βενιζέλου στην προεδρία (ακόμη κι αν προκύψουν έκτακτες εξελίξεις στη χώρα, υπογραμμίζουν συνεργάτες του), έχει χαρακτηριστεί έκτακτο, πολιτικό και προγραμματικό, ενώ θα ακολουθήσει το αργότερο ένα μήνα μετά η εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.

Σύμφωνα με κάποια σενάρια που διαψεύδονται ως «επιστημονικής φαντασίας» από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει η λύση της «ήπιας διαρχίας» ή της μεταβατικής ηγεσίας.

Στην πρώτη εκδοχή, ο κ. Βενιζέλος θα διατηρούσε τα ηνία της Κ.Ο., καθώς ο νέος αρχηγός θα αποτελούσε εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Στο σενάριο αυτό «φωτογραφίζονται» ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης και με λιγότερες πιθανότητες η Εύα Καϊλή. Σε ό,τι αφορά τον κ. Ανδρουλάκη, εμφανίζεται σκεπτικός για την τελική του απόφαση, κλίνοντας μέχρι στιγμής προς το όχι, ξεκαθαρίζει δε ότι το συνέδριο δεν μπορεί να αποτελέσει «πασαρέλα υποψηφίων», καθώς προέχει η συζήτηση για την προοπτική του χώρου.

Στη δεύτερη εκδοχή, του μεταβατικού προέδρου, ως φαβορί εμφανίζεται ο Κ. Σκανδαλίδης, λόγω της μεγάλης πολιτικής εμπειρίας και της ενωτικής στάσης που έχει τηρήσει σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν. Οι παραπάνω λύσεις απορρίπτονται διαρρήδην από τους εν δυνάμει δελφίνους, Φώφη Γεννηματά και Α. Λοβέρδο. Ετερο κορυφαίο ζήτημα που προκαλεί τριβές είναι το ενδεχόμενο το συνέδριο να εκλέξει τα νέα κομματικά όργανα και συγκεκριμένα την Κεντρική Επιτροπή.

Φώφη - Λοβέρδος

Με την προοπτική αυτή διαφωνεί κατηγορηματικά η Φώφη Γεννηματά που εκτιμά ότι το περιεχόμενο των συνεδριακών αποφάσεων δεν μπορεί να είναι δεσμευτικό για τη νέα ηγεσία και άρα η εκλογή οργάνων πρέπει να γίνει σε μεταγενέστερο διάστημα. Ορισμένοι συνομιλητές της διακρίνουν προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να «ελέγξει» την κατάσταση και να θέσει τον επόμενο πρόεδρο σε ομηρία.

Η ίδια πρόκειται αύριο να σηκώσει τους τόνους κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του «οδικού χάρτη» που προκρίνει, ζητώντας οι διαδικασίες να μην είναι «ομιχλώδεις» και το συνέδριο να μην καταλήξει σε «ελεγχόμενο», διότι θα πρόκειται για επιλογές ενός «μικρού και περίκλειστου ΠΑΣΟΚ».

Θα ταχθεί επίσης υπέρ «ανοιχτών διαδικασιών» τόσο σε ό,τι αφορά το μητρώο ανάδειξης των συνέδρων όσο και για το σώμα που θα ψηφίσει αργότερα για τον νέο πρόεδρο του κόμματος, ενώ θα εισηγηθεί τη ρητή ανακήρυξη των υποψηφίων αρχηγών πριν από το συνέδριο.

Αλλες πηγές, με μεγαλύτερη καχυποψία, δεν αποκλείουν –αν παραμείνει το θολό τοπίο– το συνέδριο να εκλέξει ακόμη και τον νέο αρχηγό, αν και θα πρόκειται για ακραία περίπτωση, που θα παραβιάζει το κατασταστικό.

Αντίθετος με την εκλογή οργάνων από το συνέδριο και την προσυνεδριακή αβεβαιότητα παρουσιάζεται ο Α. Λοβέρδος, που δηλώνει «παρών», όμως θα αποφύγει και αυτή τη φορά τη συγκρουσιακή τροχιά και το διχασμό.

«Δεν θα “κολλήσουμε” στα διαδικαστικά, προτάσσουμε τη συντεταγμένη πορεία και την ενότητα, αλλά με “καθαρές” λύσεις», επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, προσθέτοντας ως εξόχως σημαντική παράμετρο για την «επόμενη ημέρα» το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στον κατακερματισμένο σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα στις 6 (ξενοδοχείο «Τιτάνια»), με σκοπό μέσα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να μπουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας, πραγματοποιείται εκδήλωση με ομιλητές τους Ν. Μπίστη, Π. Καψή και Γ. Τούντα.

Από άλλη αφετηρία, αλλά με το ίδιο κίνητρο, ανακοινώθηκε χθες η πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη με αποδέκτες τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων.

Στον αντίποδα, σαφή θέση για την εκλογή οργάνων από το συνέδριο έχει διατυπώσει ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει φτάσει η ώρα το ΠΑΣΟΚ να κάνει πράξη το μοντέλο της «συλλογικής ηγεσίας» και ο διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου να εφαρμόζει τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

«Τα μεγέθη του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν περαιτέρω αντιλήψεις για “ενός ανδρός αρχή”», εξηγούν πηγές από το περιβάλλον του, προκειμένου να ενισχύσουν το επιχείρημα της ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο του Μαΐου και να αντιστρέψουν τον ισχυρισμό της κ. Γεννηματά περί «δεσμεύσεων» της απερχόμενης έναντι της νέας ηγεσίας. Μάλιστα, ορισμένοι περισσότερο επικριτικοί κομματικοί παράγοντες χρέωναν στην πρώην υπουργό «αδικαιολόγητη ανασφάλεια» και προσκόλληση σε δεδομένα εποχών παντοδυναμίας του Κινήματος που πλέον δεν υφίστανται.

Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της αρχηγίας φέρεται να εκφράζουν ο βουλευτής Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ενώ κλειστά χαρτιά εξακολουθεί να κρατά ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ειδικό κεφάλαιο συνιστά το τι μέλλει γενέσθαι με τα στελέχη που αποχώρησαν για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. «Επιστροφές» ίσως υπάρξουν, αλλά «κατά μόνας» και σίγουρα όχι για πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη διάσπαση προ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, λένε ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρεις πρώην πρόεδροι για την... Προεδρία
Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο ή Γιώργο Παπανδρέου προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά, η οποία απέκλεισε τον εαυτό της από τη σχετική λίστα.
Τρεις πρώην πρόεδροι για την... Προεδρία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
Εισηγήσεις δέχεται η Φώφη Γεννηματά για να τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τον Γιώργο Παπανδρέου σε νομό όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εκλέξει σίγουρα...
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εσωκομματικοί τριγμοί
Αντιδράσεις κατά της Φώφης Γεννηματά προκαλεί η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης στελεχών που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τον Γιώργο Παπανδρέου. Αιχμές μέσω της συνέντευξής του στην «Εφ.Συν.» και από...
Εσωκομματικοί τριγμοί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εννιά συνέδρια γεμάτα Ιστορία
Σαράντα ένα χρόνια, εννέα συνέδρια, τέσσερις αρχηγοί, εκατοντάδες αναμετρήσεις μεταξύ δελφίνων, άπειρες ίντριγκες και πολιτικές μάχες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί το δέκατο συνέδριό...
Εννιά συνέδρια γεμάτα Ιστορία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δε θα επιτρέψω να φέρετε τον Παπανδρέου από την πίσω πόρτα
Σαφές μήνυμα προς όσους επιθυμούν να φέρουν τον Γιώργο Παπανδρέου πίσω στο ΠΑΣΟΚ -όπως συζητείται σε ορισμένους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη που πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά- έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος...
Δε θα επιτρέψω να φέρετε τον Παπανδρέου από την πίσω πόρτα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΠΑΣΟΚ: συνέδριο στη σκιά της διαπραγμάτευσης
Ζητούμενο των περίπου 2.000 συνέδρων θα αποτελέσει η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, με την πλειονότητα των στελεχών να συμφωνεί στη γενική κατεύθυνση της μετεξέλιξης του κόμματος και της διεύρυνσης μέσω διαλόγου και...
ΠΑΣΟΚ: συνέδριο στη σκιά της διαπραγμάτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας