Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εύθραυστες ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής
EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Εύθραυστες ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής

  • A-
  • A+

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η Χαριλάου Τρικούπη μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην τοποθετήσει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά τον Γιώργο Καμίνη. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη ρήξη με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την ένταση των τελευταίων ημερών να μεταφέρεται στη προγραμματισμένη για την Τρίτη (04/06) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση των οργάνων θα γίνει μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας που βρίσκει τα στελέχη του κόμματος διχασμένα και έντονα προβληματισμένα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε γνωστό πως δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση ενώ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στη Φώφη Γεννηματά. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως δεν τον θέλουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και διέψευσε τις πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που ήθελαν να θέτει όρο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και μίλησε για διαφορές στρατηγικής που τον απομακρύνουν από την παράταξη.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη «γραμμή» που χαράζει η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορώντας τη Φώφη Γεννηματά πως δημιουργεί το «ΚΚΕ του Κέντρου» βάζοντας τον εαυτό του στην αντίπερα όχθη που θέλει ένα κόμμα «που θα παίζει καθοριστικό ρόλο για τη χώρα».

Το Σάββατο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έλαβε μια δύσκολη και τολμηρή απόφαση που επί της ουσίας ανοίγει την πόρτα της εξόδου στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμφανώς ενοχλημένος, απέσυρε τη στήριξη του στο κόμμα και δήλωσε πως πλέον θα έχει τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστεί δυναμικά τις θέσεις του για το μέλλον της πατρίδας.

Πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις προηγήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Χ. Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία στην κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, «η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν “πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή τίποτα”» κλείνοντας την πόρτα σε ένα πιθανό συμβιβασμό.

Δυσφορία και αποχωρήσεις 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κρίση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έλαβε γρήγορα διαστάσεις και είχε σοβαρό εσωκομματικό αντίκτυπο. Τη δυσφορία του εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, δηλώνοντας, μέσω ανθρώπων από το περιβάλλον του, «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος». Για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης Στο ίδιο πνεύμα παρενέβη και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας όμως ότι θα παλέψει για τη συντεταγμένη πορεία της παράταξης. Επιστολή υπέρ της ενότητας απέστειλε προς όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός. Τη βεβαιότητα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα οδηγηθεί σε πλήρη αποδιοργάνωση και αποσύνθεση αν δεν βρεθεί λύση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Καμίνης, επιλεχθείς για επικεφαλής στο Επικρατείας, σχολίασε ότι «δεν κρίνονται όλα από την παραμονή ή την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου». Την άποψη της Φώφης Γεννηματά υπερασπίστηκαν σε τηλεοπτικές παρεμβάσεις τους οι Παύλος Χρηστίδης, Σταμάτης Μαλέλης και Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Την ίδια στιγμή, άνοιξε ο χορός των αποχωρήσεων στελεχών και υποψηφίων, που συνοδεύτηκαν από βαριές επικρίσεις κατά της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Από τους πρώτους που το έπραξαν ήταν ο πρώην βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στη Β' Πειραιά, Δημήτρης Λιντζέρης, o Μάνος Επιτροπάκης, υποψήφιος στην Α Αθηνών, οι Γιώργος Τόλιος, Γιώτα Μπουμπούλη (Αιτωλοακαρνανίας) και Σοφία Θεολογίτου (Κυκλάδες), ο Γιάννης Οικονομίδης, γραμματέας Τομέα Πολιτικής Υποδομών - Μεταφορών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κ.α.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μια πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου από τη Φώφη Γεννηματά
Απολύτως αιφνιδιαστική, ιδιαίτερα μεγάλου ρίσκου και υψηλού συμβολισμού αλλά και προπομπός εξελίξεων στο μετεκλογικό εσωκομματικό τοπίο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να μην τοποθετήσει ως...
Μια πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου από τη Φώφη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τι σηματοδοτεί η απόφαση Γεννηματά για τον επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Τριγμούς προκαλεί στο Κίνημα Αλλαγής η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γ. Καμίνη
Τι σηματοδοτεί η απόφαση Γεννηματά για τον επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα άκρα η σύγκρουση Βενιζέλου - Γεννηματά
Σε βαριά ατμόσφαιρα και εν μέσω βαθύτατου διχασμού και εσωστρέφειας που έχει προκληθεί λόγω της ρήξης με τον Ευ. Βενιζέλο συνεδριάζουν στις 16.00 από κοινού η Κ.Ο. και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος...
Στα άκρα η σύγκρουση Βενιζέλου - Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποχωρεί από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Δημ. Λιντζέρης
Στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου στέκεται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Β’ περιφέρεια Πειραιά και εξαπολύοντας σφοδρή...
Αποχωρεί από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Δημ. Λιντζέρης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τεντώνει το σχοινί ο Βενιζέλος
«Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις» δήλωσε ξανά χθες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά επαναλάμβανε τη στρατηγική αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθαρίζοντας στην Κεντρική Επιτροπή...
Τεντώνει το σχοινί ο Βενιζέλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας