Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτα οι περιφερειακές μετά οι εθνικές εκλογές
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα οι περιφερειακές μετά οι εθνικές εκλογές

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στα σκαριά πρόταση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για θέση αντιπροέδρου για τον Β. Μεϊμαράκη, είτε στο Ευρωκοινοβούλιο είτε στο ΕΛΚ.

Iκανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς για την ευρεία νίκη στις ευρωεκλογές, ενώ πλέον στρέφουν το βλέμμα στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Ωστόσο μέχρι την Κυριακή αναμένεται να ρίξουν το βάρος στις περιφερειακές εκλογές, όπου η Ν.Δ. έχει κερδίσει πέντε Περιφέρειες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ηπειρο) και διεκδικεί στον δεύτερο γύρο άλλες εφτά Περιφέρειες, έχοντας ως στόχο να πάρει τις 12 από τις 13 Περιφέρειες συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, στη Ν.Δ. θέλουν να στηρίξουν τους υποψηφίους τους και ειδικά τους νεότερους Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτική Ελλάδα) και Φάνη Σπανό (Στερεά Ελλάδα), καθώς και τον Παναγιώτη Νίκα στο ντέρμπι που διεξάγεται στην Πελοπόννησο με τον Πέτρο Τατούλη.

Παράλληλα χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε κοινή γραμμή για ήπιους τόνους και εστίαση στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Αποφασίστηκε δηλαδή η συνέχιση της τακτικής που υιοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κατάλαβε ότι η πρωτοφανής εμφάνισή του κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και η ακραία πόλωση δεν τον ωφέλησαν και άλλαξε στάση, επιχειρώντας να εμφανιστεί ενωτικός, προκειμένου να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο. Στη Ν.Δ. έχουν αξιολογήσει ότι κατάφεραν να προσελκύσουν ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους και επιδιώκουν το περαιτέρω άνοιγμα σε αυτούς.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση ότι «η στρατηγική επιλογή της ανανέωσης, της μετριοπάθειας αλλά και της ειλικρίνειας απέναντι στους πολίτες απεδείχθη όχι μόνον ορθή, αλλά και αποτελεσματική», υποστηρίζοντας ότι «κατορθώσαμε και να περιθωριοποιήσουμε την Ακροδεξιά και να διευρύνουμε την απήχησή μας προς το Κέντρο».

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναφέροντας ότι «η Ν.Δ. είναι το πιο ενισχυμένο κεντροδεξιό κόμμα σε όλη την Ε.Ε. και το ΕΛΚ -και με τη δική μας συνδρομή- θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη διεκδίκηση της θέσης της προεδρίας της Κομισιόν για την οποία υποψήφιος είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ».

Επίσης, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται αναφορικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι νοικοκυρές, και επιχειρώντας να αποκρούσει την κατηγορία του Αλ. Τσίπρα ότι είναι με τις ελίτ ανέφερε πως από την ανάλυση των exit polls προκύπτει ότι η Ν.Δ. προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εστιάζοντας στην ομάδα 17-24, και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυρές.

Δήλωσε ακόμα ότι «δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε υποσχέσεις, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική. Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες για όσα έχουμε υποσχεθεί και μπορούμε να υλοποιήσουμε, διότι γι’ αυτό ακριβώς μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».

Ενώ αναφορικά με το αν η Ν.Δ. στοχεύει στην αυτοδυναμία για τις εθνικές εκλογές, είπε: «Δεν θέλω να βάζετε ποσοτικούς στόχους. Μένουμε σε αυτό που έχουμε πει. Οτι, ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις», καταλήγοντας ότι «το διακύβευμα των εθνικών εκλογών θα το προσδιορίσω ο ίδιος, με μια τοποθέτησή μου εντός της εβδομάδας».

Θέση για το θέμα πήρε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «στις εθνικές εκλογές περιμένουμε μια καθαρή εντολή της ελληνικής κοινωνίας για το πρόταγμα της Ν.Δ., όσο πιο καθαρή γίνεται. Η δική μου εισήγηση είναι να θέσουμε ξεκάθαρα το θέμα της αυτοδυναμίας, αλλά θα το αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Στις Βρυξέλλες

Σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την άτυπη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ με βασικό θέμα την αποτίμηση των ευρωεκλογών.

Χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου συζήτησαν τη στάση του κόμματος ενόψει της εκλογής οργάνων στο ΕΛΚ. Προσερχόμενος ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μια καθαρή νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και σ’ αυτό συμβάλαμε όλοι ενωμένοι, κι εγώ προσωπικά, με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πολίτες με την εντολή τους ανάγκασαν τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές. Τώρα είναι η ώρα της μάχης των εθνικών εκλογών», καταλήγοντας ότι «η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα μέσα στο ΕΛΚ που κατέγραψε άνοδο και ως εκ τούτου θα έχει σημαντική παρουσία και παρέμβαση. Αύριο μαζί με τον πρόεδρο αναχωρούμε για τις Βρυξέλλες στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΛΚ μετά τις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στα σκαριά πρόταση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για θέση αντιπροέδρου για τον Β. Μεϊμαράκη, είτε για το Ευρωκοινοβούλιο είτε για το ΕΛΚ.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
Τις προεκλογικές περιοδείες του συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μετά τη Σάμο, επισκέφτηκε χθες τη Μαγνησία και την πόλη του Βόλου. Αύριο Πέμπτη θα...
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
Επιχειρώντας να ασκήσει πίεση στους ψηφοφόρους, προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία που διακαώς επιθυμεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για νέες κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο.
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υποσχέσεις για ισχυρή ανάπτυξη
Τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο».
Υποσχέσεις για ισχυρή ανάπτυξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζει να ρίχνει τα δίχτυα του στο Κέντρο
Συνεχίζει τις προεκλογικές του περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την Αχαΐα επισκέφθηκε χθες την Ηλεία. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε αρχικά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ξεναγήθηκε...
Συνεχίζει να ρίχνει τα δίχτυα του στο Κέντρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω
Δεν θα συμμετάσχει το κόμμα του στη διαδικασία ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης παρότι, όπως του επισημάνθηκε, στο παρελθόν είχε δηλώσει σύμφωνος με πολλά άρθρα του.
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με δύο πρόσωπα η Νέα Δημοκρατία
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας καταλάβει ότι η ακραία πόλωση δεν τον ωφελεί, επιχειρεί να εμφανιστεί ενωτικός προκειμένου να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, τους οποίους θέλει να...
Με δύο πρόσωπα η Νέα Δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας