Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανεβοκατεβαίνει ο πήχης στη Ν.Δ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεβοκατεβαίνει ο πήχης στη Ν.Δ.

  • A-
  • A+
Στις πέντε μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει κατεβάσει την… «καθαρή νίκη» η Νέα Δημοκρατία. Τι λένε τα σενάρια για το ενδεχόμενο η διαφορά να είναι μικρότερη των 4 μονάδων ή ακόμη και της ανατροπής με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασισμένος να μην αναλάβει επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. αν δεν είναι πρώτος σε σταυρούς φαίνεται ο Β. Μεϊμαράκης, την ώρα που πολιτικοί του φίλοι θεωρούν ότι η ηγεσία και οι σαμαρικοί προωθούν για την πρώτη θέση τον Στ. Κυμπουρόπουλο με στόχο να «κοντύνουν» τον πρώην πρόεδρο

Με τα μάτια καρφωμένα στα αποκλίνοντα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ηγεσία της Ν.Δ. λίγο πριν από την ετυμηγορία της κάλπης, λόγω της στρατηγικής με την οποία επέλεξε να αντιμετωπίσει τις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις χαρακτήρισε «δημοψήφισμα», καλλιεργώντας μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμά τους, σε συνδυασμό και με τις δημοσκοπήσεις που παλιότερα έδιναν ακόμα και διψήφιο προβάδισμα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου το στοίχημα τώρα για τη Ν.Δ. είναι αν θα περάσει πάνω από τον περίφημο πήχη της «καθαρής νίκης» που έχει θέσει, για τον προσδιορισμό του οποίου πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.

Πριν από κάποιο καιρό ακουγόταν ότι ο πήχης αυτός προσδιοριζόταν στις 7 μονάδες διαφορά υπέρ της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα φαίνεται ότι έχει πέσει στις 5 μονάδες.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να υποστηρίξει ότι εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ηττηθεί πρέπει να παραιτηθεί, επικαλείται πλέον τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, επιχειρώντας έτσι να σχετικοποιήσει το αποτέλεσμά τους, αποδίδοντας εκ των υστέρων τον «διλημματικό» τους χαρακτήρα στον πολιτικό του αντίπαλο.

Τα σενάρια

Στο επιτελείο της Πειραιώς εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη της «καθαρής νίκης» που επιδιώκει η Ν.Δ. και την οποία ερμηνεύει ως μήνυμα για «πολιτική αλλαγή».

Ωστόσο άλλα στελέχη του κόμματος περιγράφουν κλίμα ανησυχίας η οποία ενισχύεται από τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν λίγο πριν από την εκλογική μάχη από τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. για την επταήμερη εργασία και για το θέμα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη διοίκηση των νοσοκομείων, οι οποίες έφεραν τις προηγούμενες μέρες την Πειραιώς σε θέση άμυνας και με την πλάτη στον τοίχο.

Το σενάριο λοιπόν που η ηγεσία της Ν.Δ. θα θεωρήσει επιτυχία και «καθαρή νίκη» είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η νίκη με πάνω από 5 μονάδες. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί με πανηγυρική διάθεση και η Ν.Δ. αναμένεται να αρχίσει να ασκεί καθημερινά πίεση στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας την πολιτική της νομιμοποίηση και υποστηρίζοντας ότι η αναμονή για τις εθνικές εκλογές θα προκαλεί αστάθεια και ότι δεν θα μπορεί να δημιουργήσει όρους ανάπτυξης για τη χώρα.

Το δεύτερο σενάριο, δηλαδή τη νίκη με διαφορά κάτω από 5 μονάδες, στο επιτελείο της Πειραιώς δεν το βλέπουν. Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να προκαλέσει μούδιασμα στην ηγεσία της Ν.Δ. Εκεί θα υποχρεωθεί σε αλλαγή προσέγγισης που μπορεί να αφορά τον τόνο ή τη στρατηγική. Ενδεχομένως θα κινητοποιήσει στελέχη ή θα ανακοινώσει νέα πρόσωπα και θα επιχειρήσει να ισχυροποιήσει το μήνυμά της προς το εκλογικό ακροατήριο.

Ωστόσο εκτιμάται ότι αν η διαφορά είναι από 4 μονάδες και κάτω, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για την ηγεσία της Ν.Δ. θα είναι μεγάλο. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πόσω μάλλον πριν από εθνικές εκλογές, γεγονός που θα χρέωνε ενδεχόμενη ήττα της Ν.Δ. σε αυτές σε όποιον επιχειρούσε να αμφισβητήσει τον αρχηγό.

Αλλά από την άλλη ένα τέτοιο αποτέλεσμα αναμένεται να καταγραφεί εσωκομματικά ως προσωπική αποτυχία του προέδρου της Ν.Δ. Και ακόμα περισσότερο βέβαια στην περίπτωση που υπάρξει το τρίτο και τελευταίο σενάριο, αυτό δηλαδή της ανατροπής και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενισχύσει τα εκλογικά ποσοστά του και να διευρύνει το ακροατήριό του, επιδιώκει να αποσπάσει ψηφοφόρους από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το Ποτάμι, τους οποίους καλεί ευθέως να στηρίξουν το δικό του κόμμα. Και προκειμένου να το πετύχει αυτό, αλλά και θέλοντας να ανακόψει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, επιχειρεί, παρ’ ότι αρχηγός της συντηρητικής παράταξης, να εμφανιστεί ο ίδιος ως «προοδευτικός», κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα για «οπισθοδρόμηση».

Την ίδια ώρα επέλεξε να πραγματοποιήσει τις τελευταίες του συγκεντρώσεις στη Μακεδονία, προκειμένου να δρέψει τους εκλογικούς καρπούς της προσχώρησής του στη γραμμή της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματός του. Σε αυτό το πλαίσιο τις προηγούμενες μέρες μετέβη στην Εδεσσα και τη Φλώρινα, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «θλιβερή, επαίσχυντη», ενώ χθες το βράδυ πραγματοποίησε κεντρική ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στην πόλη, όπου προσέφερε στήριξη και στον υποψήφιο της Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο δήλωνε ότι «σε 48 ώρες δεν θα υπάρχει καμία Ελληνίδα και κανένας Ελληνας που να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», φωτογραφίζοντας έτσι τον πήχη του για τις ευρωεκλογές.

Ο πόλεμος στον Μεϊμαράκη

Παράλληλα τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς υπάρχει έκδηλη στενοχώρια από πλευράς πολιτικών φίλων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που βλέπουν ότι δέχεται πόλεμο από τη σαμαρική πτέρυγα, ενώ θεωρούν ότι η ηγεσία του κόμματος και οι σαμαρικοί προωθούν για την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο με στόχο να «κοντύνουν» τον κ. Μεϊμαράκη.

Την ώρα που η υποψηφιότητά του ως επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ήταν πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, την οποία ο κ. Μεϊμαράκης αποδέχτηκε όντας ο μόνος πρώην πρόεδρος κόμματος που κατεβαίνει με σταυρό, εγκαταλείποντας την ασφάλεια της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Και ο Β. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται αποφασισμένος να μην αναλάβει επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος εάν δεν είναι πρώτος σε σταυρούς πιστεύοντας ότι τη θέση αυτή θα πρέπει να αναλάβει αυτός που θα έρθει πρώτος. Διότι θεωρεί ότι, διαφορετικά, θα είναι αντιδημοκρατικό να παρακαμφθεί η βούληση του ελληνικού λαού και ότι θα είναι υποβάθμιση γι’ αυτόν που θα έρθει πρώτος.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
Τις προεκλογικές περιοδείες του συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μετά τη Σάμο, επισκέφτηκε χθες τη Μαγνησία και την πόλη του Βόλου. Αύριο Πέμπτη θα...
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
Επιχειρώντας να ασκήσει πίεση στους ψηφοφόρους, προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία που διακαώς επιθυμεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για νέες κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο.
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υποσχέσεις για ισχυρή ανάπτυξη
Τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο».
Υποσχέσεις για ισχυρή ανάπτυξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζει να ρίχνει τα δίχτυα του στο Κέντρο
Συνεχίζει τις προεκλογικές του περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την Αχαΐα επισκέφθηκε χθες την Ηλεία. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε αρχικά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ξεναγήθηκε...
Συνεχίζει να ρίχνει τα δίχτυα του στο Κέντρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω
Δεν θα συμμετάσχει το κόμμα του στη διαδικασία ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης παρότι, όπως του επισημάνθηκε, στο παρελθόν είχε δηλώσει σύμφωνος με πολλά άρθρα του.
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με δύο πρόσωπα η Νέα Δημοκρατία
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας καταλάβει ότι η ακραία πόλωση δεν τον ωφελεί, επιχειρεί να εμφανιστεί ενωτικός προκειμένου να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, τους οποίους θέλει να...
Με δύο πρόσωπα η Νέα Δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας