Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θυμήθηκαν το συνέδριο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θυμήθηκαν το συνέδριο

  • A-
  • A+
Προτείνεται διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ώς το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου του 2019, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Ερωτήματα και προβληματισμοί σε κομματικούς κύκλους για αυτή την ενέργεια, ελάχιστες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε μια κίνηση που αφενός μεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως προς την επικοινωνιακή της σκοπιμότητα, ελάχιστες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, αφετέρου δε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μέχρι στιγμής λεγόμενα της Φώφης Γεννηματά υπέρ της ενιαίας δομής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έναντι των υπόλοιπων συνιστωσών του κεντροαριστερού εγχειρήματος -και άρα δημιουργεί εύλογους συνειρμούς περί ενός περίεργου πισωγυρίσματος- προέβη χθες η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (ΚΟΕΣ).

Επειτα από συνεδρίαση και κατόπιν εισήγησης του συντονιστή του οργάνου, Βασίλη Κεγκέρογλου, προτάθηκε αίφνης η διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το αργότερο έως το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γεννηματά, τον Απρίλιο του 2017, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που διεκόπη με επεισοδιακό τρόπο και οδήγησε στην κατάργηση -εν μία νυκτί- όλων των εκλεγμένων κομματικών οργάνων αλλά και του γραμματέα, είχε προκηρύξει έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Εκτοτε, συνέδριο ΠΑΣΟΚ ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, απεναντίας η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι προτεραιότητα δίνεται στην οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής και στην απόκτηση κοινής συλλογικής έκφρασης.

Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η προτροπή προς το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και προς τις άλλες δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «να κάνουν μερικά βήματα πίσω, όπως έπραξε το ΠΑΣΟΚ», το οποίο διατηρεί μεν την υπόστασή του, όμως προς το συμφέρον της ενότητας του νέου φορέα έχει αφήσει τα όργανά του ανενεργά. Στο αντίποδα αυτής της συλλογιστικής, ο κ. Κεγκέρογλου χθες, κατ’ εντολήν της ηγεσίας, έθεσε το νέο πλαίσιο ενώπιον των παρόντων μελών της ΚΟΕΣ, τα οποία ήταν σαφώς πολύ λιγότερα από το συνολικό αριθμό των μετεχόντων.

Η θητεία

Επισήμως, από τη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η επιλογή αυτή, στο παρά πέντε των ευρωεκλογών, έχει να κάνει με επικοινωνιακούς λόγους, δηλαδή να σηματοδοτηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η «ψυχή» της προσπάθειας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και διατηρείται ενεργό και έτοιμο να συμβάλει στη μάχη. Δεύτερον, παρέπεμπαν σε γραφειοκρατικούς λόγους που σχετίζονται με την τυπική ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κ. Γεννηματά στη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ (είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2015) και η οποία θέση, για να μπορεί να έχει ισχύ έναντι διαφόρων νομικών θεμάτων, πρέπει να λάβει μια εξουσιοδότηση παράτασης ώς το συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Προκύπτουν ωστόσο και ορισμένα πολιτικά ερωτήματα, τα οποία από χθες συζητιούνται με προβληματισμό σε διάφορους κομματικούς κύκλους. Σύμφωνα με αυτά, η ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου γίνεται με σκοπιμότητα, φανερώνοντας αγωνία ή και φόβο για το αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι με την προκήρυξη συνεδρίου για τα τέλη του 2019, η κ. Γεννηματά προλαμβάνει τυχόν μετεκλογική αμφισβήτηση, στο ενδεχόμενο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να λάβει ένα ποσοστό μακριά από το αναμενόμενο.

Και, κάπως έτσι, μεταθέτει μια εσωκομματική αναμέτρηση για μετά τις εθνικές εκλογές, ενώ παράλληλα, αν το εγχείρημα του ενιαίου φορέα ναυαγήσει οριστικά, θα μπορεί να κρατήσει την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας συσχετισμούς που θα το επιτρέπουν. Τέλος, άγνωστη είναι προς το παρόν η αντίδραση των μικρότερων -εκτός ΠΑΣΟΚ- εταίρων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. που έχουν διαφωνήσει με την εκ νέου πασοκοποίηση του κεντροαριστερού σχήματος.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
KΙΝ.ΑΛΛ. Αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο
Ραντεβού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δίνουν το Σαββατοκύριακο οι 4.000 σύνεδροι. Θα εκλεγεί Κεντρική Επιτροπή. Συμβιβασμός με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ σε περίοπτη θέση στα ψηφοδέλτια, ενδεχόμενο κατάθεσης...
KΙΝ.ΑΛΛ. Αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επαρχία δίνει ελπίδα στη Φώφη
Περίπου δέκα ημέρες απομένουν ώς το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία εξελίσσεται σχετικά αθόρυβα και μάλλον...
Η επαρχία δίνει ελπίδα στη Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ»
Τη θέση ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας και στην εσωκομματική κριτική που έχει δεχθεί, λέγοντας ότι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «νιώθουμε...
«Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, οι διχογνωμίες παραμένουν
Τις απόψεις του υπέρ του διαλόγου μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητώντας συνέδριο ΠΑΣΟΚ με εκλεγμένους συνέδρους και εκλογή αρχηγού από τη βάση. «Αυτές είναι οι θέσεις μου, δεν...
Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, οι διχογνωμίες παραμένουν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
Σήκωσε το γάντι εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα για την αρχηγία της η Φώφη Γεννηματά και από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα κάλεσε όποιον θέλει να βάλει θέμα ηγεσίας να το πράξει μέσω των...
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απέτυχε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ
Λίγο πριν από την 45η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, ο Νίκος Παπανδρέου επιλέγει να ταράξει τα νερά στη Χαριλάου Τρικούπη, επαναφέροντας το αίτημα της επιστροφής στο...
Απέτυχε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας