Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέλει ιδιώτες διοικητές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ο Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης στο στούντιο του ραδιοσταθμού Σκάι με τους δημοσιογράφους Π. Τσίμα και Α. Πρωτοσάλτε

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέλει ιδιώτες διοικητές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ο Μητσοτάκης

  • A-
  • A+
Το αμόκ νεοφιλελευθερισμού του αρχηγού της Ν.Δ. χτύπησε και τον χώρο της υγείας. Προπαγανδίζει τις αδυναμίες του ΕΣΥ, ελαχιστοποιεί τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους πολίτες και προτείνει μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην περίθαλψη.

Δεν θα κουραστεί να μιλάει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των υποχρεώσεων του κράτους -εν προκειμένω της συνταγματικά επιβεβλημένης υποχρέωσής του για την προστασία της δημόσιας υγείας- που συνοψίζουν το πρόγραμμα για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό, μέσω της μεγαλύτερης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με τη μορφή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οπως ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, «...δεν με νοιάζει το νοσοκομείο να είναι κρατικό, με νοιάζει η Υγεία να είναι δημόσια, αυτό με ενδιαφέρει, το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό».

Τεχνογνωσία

Τα ίδια έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ειδική εκδήλωση του κόμματός του στις 23 Φεβρουαρίου, όταν παρουσίασε το πρόγραμμα για την Υγεία: «...δεν θα κουραστώ να το λέω, το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το κρατικό συμφέρον. Δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κρατική πολιτική».

Ενα πρόγραμμα που ορίζεται από την αρχή «καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος», δηλαδή μεταφορά της λογικής κόστους-οφέλους της ελεύθερης αγοράς και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Οπως είπε χθες, «αν υπάρχει τεχνογνωσία στον ιδιωτικό τομέα για τη σχέση κόστους-οφέλους στον τρόπο με τον οποίο διοικείται ένα νοσοκομείο, εμένα με ενδιαφέρει τελικά το παρεχόμενο αποτέλεσμα».

«Ο κ. Μητσοτάκης, ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τον εαυτό του, ομολόγησε χωρίς περιστροφές πως θέλει την κατάργηση της δημόσιας Υγείας», απάντησε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε απλώς για την παραχώρηση δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες! Εφτασε στο σημείο να πει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται για υπηρεσίες που θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μην έχουν κόστος. Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε κρίση ειλικρίνειας, σε νεοφιλελεύθερο αμόκ ή σε εντεταλμένη υπηρεσία συμφερόντων. Μάλλον είναι και τα τρία μαζί...».

Ανταπαντώντας η Ν.Δ. χρησιμοποίησε και πάλι ως επιχείρημα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, αλλά αυτή τη φορά συμπεριέλαβε και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη. Κατά τα άλλα, επανέλαβε τα λεγόμενα του αρχηγού της.

Επανερχόμενο το Μαξίμου ξεκαθαρίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να γίνει αναδιανομή του δημοσίου προϋπολογισμού για την Υγεία υπέρ του ιδιωτικού τομέα και σε βάρος του ΕΣΥ. Εφθασε στο σημείο να προτείνει να εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας. Οσες αήθεις επιθέσεις και αν εξαπολύσουν, όσες χυδαίες προσβολές και αν εκστομίσουν, δεν μπορούν να κρύψουν αυτήν την ολοφάνερη αλήθεια».

Υπέρ των ΣΔΙΤ

Χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ των ΣΔΙΤ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί το νοσοκομείο αυτό σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Μια μακροχρόνια σύμβαση με ξεκάθαρα μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω ότι θα βγουν τώρα τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ -το λέω- και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την Υγεία και όλες αυτές τις σαχλαμάρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι άνθρωποι στη χώρα μας βιώνουν κάθε μέρα τις αρνητικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών υγείας που αυτοδιαφημίστηκαν ως μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πραγματικότητα σήμαιναν υποβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και δεν είναι τρολ. Τώρα η Ν.Δ. υπόσχεται ξανά, αν εκλεγεί, φαρμακερές συμμετοχές των πολιτών και επιβαρύνσεις την ώρα της ανάγκης.

Εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρη Πορτοσάλτε και στον Παύλο Τσίμα: «Κι αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παρέχει μια υπηρεσία με καλύτερη ποιότητα και σε χαμηλότερο κόστος από ό,τι το κράτος, δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί αυτό να μη γίνει». Και πρόσθεσε: «Τι μας ενοχλεί, παραδείγματος χάριν, αν αντί να αγοράζουμε εμείς ως κράτος μαγνητικούς τομογράφους, συνεργαζόμαστε με μια εταιρεία και αγοράζουμε, όχι μαγνητικούς τομογράφους, αλλά τις υπηρεσίες; Σε αυτή τη δομή θα εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Και είπε και κάτι ακόμα: «Η ιδιωτική εταιρεία θα μπορεί να έχει και τη δυνατότητα, αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, να δώσει και ένα πρόσθετο μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα εργάζονται εντός του ακτινοθεραπευτικού κέντρου μέσα σε ένα νοσοκομείο. Γιατί το κράτος δεν θα αγοράζει πια μηχανήματα, θα αγοράζει υπηρεσίες, θα αγοράζει αριθμό εξετάσεων».

Με το πρόγραμμα για την Υγεία που περιχαρής διαφημίζει ο Κ. Μητσοτάκης, η Ν.Δ. ελαχιστοποιεί τις υποχρεώσεις του κράτους ως προς τη χρηματοδότηση, την οργάνωση και την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ιατροτεχνικού εξοπλισμού, ακόμα και για την αντικατάσταση ενός μηχανήματος όταν αυτό χαλάσει.

Ολες αυτές τις υποχρεώσεις, ακόμα και την ελάσσονα, θέτει υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα της Ν.Δ., με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διερωτάται στη διάρκεια της παρουσίασής του τον Φεβρουάριο ανοιχτά: «Γιατί πρέπει το κράτος να επενδύσει και να αγοράσει καινούργιους μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να παρέχει ένας ιδιώτης – σίγουρα σε καλύτερη τιμή και σίγουρα με μεγαλύτερη ταχύτητα;».

Δυσφήμηση του ΕΣΥ

Η προπαγάνδα της Ν.Δ. στηρίζεται διαχρονικά στην ανάδειξη των αδυναμιών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην περαιτέρω δυσφήμηση του δημόσιου τομέα, που ορισμένες στιγμές γίνεται μέχρι και μακάβρια: «Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 συμπολίτες μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με ράντζα στους διαδρόμους –είχα την ευκαιρία να τα δω στην τελευταία μου επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο–, καθυστερήσεις στα χειρουργεία, λίγες μονάδες εντατικής. Με ταλαιπωρία, με παράπονα, αλλά και με έξοδα», τόνιζε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η πιο έντονη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην υγειονομική περίθαλψη σημαίνει ότι θα υποκατασταθούν ακόμα και αυτές οι κουτσουρεμένες υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα. Και για τον πολίτη σημαίνει ότι αν δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση, δεν έχει τίποτα.

Οπως περιέγραψε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, που είχε το κύριο βάρος της παρουσίασης του προγράμματος της Ν.Δ., «ο ΕΟΠΥΥ θα ανταγωνιστεί με τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τον ΕΟΠΥΥ».

Και τα δημόσια νοσοκομεία θα προετοιμαστούν να λειτουργήσουν και αυτά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αυξάνοντας τα έσοδά τους και καθιστώντας στην ουσία την υγεία ακριβή και δυσπρόσιτη. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για συγκεκριμένο σχέδιο συνολικής αναδιάταξης του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να αξιολογούνται και υπάρχουν μετρήσιμοι δείκτες απόδοσης. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αξιολογούνται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με το κόστος με το οποίο επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό». Με αυτήν την προσδοκία ως οδηγό τόνιζε τον Φεβρουάριο: «Θα υπογράψουμε με τους κλαδικούς φορείς συμφωνία που θα προβλέπει τη σταθερότητα στην αγορά για 5 χρόνια».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζητούν παραίτηση του Κουρουμπλή
Με ηλεκτρονικό μήνυμα η οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας κοινοποίησε άμεσα με την έκδοσή της (Τρίτη 22 Απριλίου) την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της...
Ζητούν παραίτηση του Κουρουμπλή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τίποτα δεν θα πέφτει κάτω
Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, ενώ η απουσία απαντήσεων από τον πρωθυπουργό, σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα της Κουμουνδούρου, αφήνει μεγάλο πεδίο...
Τίποτα δεν θα πέφτει κάτω
ΥΓΕΙΑ
Το «γαλάζιο» σχέδιο για την Υγεία: Φροντίστε... να μην αρρωστήσετε
Ενα βασικό, ενιαίο για όλους, πακέτο παροχών υγείας θα έχει το ΕΣΥ επί Νέας Δημοκρατίας και πέραν τούτου... καλύτερα να μη χρειαστεί ο πολίτης πρόσθετες παροχές, καθώς την ώρα της ανάγκης οι επιβαρύνσεις θα...
Το «γαλάζιο» σχέδιο για την Υγεία: Φροντίστε... να μην αρρωστήσετε
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
Τις προεκλογικές περιοδείες του συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μετά τη Σάμο, επισκέφτηκε χθες τη Μαγνησία και την πόλη του Βόλου. Αύριο Πέμπτη θα...
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορα
Ούτε ρωτήθηκε ούτε και σχολίασε το παραμικρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, για το βασικό θέμα της ημέρας. Και αυτό δεν ήταν βέβαια άλλο από την επιστολή Καραμανλή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ...
Η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας