Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΔΕΗ στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Αφωνο άφησαν το ακροατήριο της διακαναλικής πολλές αποστροφές του Κυρ. Μητσοτάκη

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΔΕΗ στο στόχαστρο Μητσοτάκη

  • A-
  • A+
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως και τα αρμόδια στελέχη της, προτιμούν τις ανέξοδες επιθέσεις στη μεγαλύτερη επιχείρηση του τόπου, γιατί δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα σχέδια για την πώληση του βασικότερου πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας.

Η ΔΕΗ βρέθηκε στο στόχαστρο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Ν.Δ. Σε χαμηλότερους τόνους, σε σχέση με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των αρμόδιων στελεχών της τους τελευταίους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ηθελημένα ασαφής, προφανώς για να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους. Εχει όμως ενδιαφέρον ότι η αρχική τοποθέτησή του έγινε χωρίς καν να ρωτηθεί! Περιέλαβε τη ΔΕΗ στις «βραδυφλεγείς βόμβες» που θα επωμιστεί η μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι «η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σήμερα είναι πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας».

Λίγο αργότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι «δεν έχουν κάνει πρακτικά τίποτα» και μόνο τότε... θυμήθηκε ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, που κατά 51% ανήκει στους Ελληνες φορολογούμενους! Συνέχισε ωστόσο την κριτική στη σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «σφυρίζει αδιάφορα», αλλά φαίνεται ότι βρίσκει... σοβαρές και εποικοδομητικές τις συνεχείς επιθέσεις στελεχών της αντιπολίτευσης που «γκριζάρουν» την οικονομική εικόνα της επιχείρησης, ενώ δημιουργούν ερωτήματα ακόμη και σε τεχνοκράτες του δυναμικού τομέα της ενέργειας.

Η πιο αμφιλεγόμενη πάντως ήταν η αποστροφή του αντιπροέδρου της Ν.Δ., του συνήθως μετριοπαθή Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα άφησε άφωνο το ακροατήριο στο συνέδριο της Εθνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) λέγοντας ότι «η ΔΕΗ πάει να γίνει ‘‘Ολυμπιακή’’»! Πρόκειται για τον εθνικό αερομεταφορέα, που είχαν φορτώσει με υπέρογκα ελλείμματα οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος είχε πουλήσει στον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο έναντι ενός ευρώ! Η «διάσωσή» της είχε κοστίσει δισ. ευρώ στους φορολογούμενους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επανέλαβε το «επιχείρημα», αλλά δεν το έχει αποδοκιμάσει αποκαλύπτοντας τα σχέδια της Ν.Δ. για πώληση της ΔΕΗ. Η ρύθμιση για τη «μικρή ΔΕΗ», που είχαν ψηφίσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στην ουσία ήταν ιδιωτικοποίηση ολόκληρης της επιχείρησης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης (8/5) και εξήγησε ότι τα μέτρα προέβλεπαν τη συρρίκνωσή της από το 51 στο 34% της αγοράς, με την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ολόκληρης της «μικρής ΔΕΗ» μαζί με υδροηλεκτρικά, που αποτελούν το πιο επικερδές τμήμα της επιχείρησης, καθώς και το 17% της υπόλοιπης ΔΕΗ, που μόνο «μεγάλη» δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αναφέρθηκε σε αυτό το πρόγραμμα που ο ίδιος είχε ψηφίσει το 2014, αλλά λίγο αργότερα απαντώντας σε ερώτηση για τη ΔΕΗ μίλησε αόριστα για «σχέδιο τολμηρής επιχειρησιακής ανασυγκρότησης της επιχείρησης» που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και τα αρμόδια στελέχη της Ν.Δ., προτιμούν τις ανέξοδες επιθέσεις στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, γιατί δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα σχέδια για την πώληση του βασικότερου πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και δεν έχουν προτάσεις για τη θέσπιση κανόνων για το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. «Ξέχασε» επίσης ότι, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2008-2013 και μέσα στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης οι τότε κυβερνήσεις Ν.Δ. και Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ επέβαλαν αυξήσεις της τάξης του 60% στα τιμολόγια ρεύματος. Η Ελλάδα είχε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στο οικιακό τιμολόγιο και τη δεύτερη στο βιομηχανικό.

Από το 2015 οι καταναλωτές είδαν μεσοσταθμική μείωση στους λογαριασμούς τους κατά 12% και έρχεται νέα από την 1η Ιουνίου με την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στο 6% από το σημερινό 13%. Η «χρεοκοπημένη» ΔΕΗ αποπλήρωσε πριν από λίγες μέρες το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ του 2013. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στον οποίο το Δημόσιο κατέχει το 51%, υλοποιεί πρόγραμμα διασύνδεσης των νησιών που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από χρόνια, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των τιμολογίων με 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Αποκαθίστανται οι ανεξήγητες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Περσινά ξινά σταφύλια το πρόγραμμα Ν.Δ.
Αναμάσημα γνωστών έργων και πρωταγωνιστικός ρόλος των... ιδιωτών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος υποδομών που παρουσίασε χθες η Ν.Δ., στο πλαίσιο του κυβερνητικού αφηγήματος για βασικούς τομείς...
Περσινά ξινά σταφύλια το πρόγραμμα Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Ν.Δ. διατηρεί στην επικαιρότητα την υπόθεση ELFE-ΔΕΠΑ
Με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από 37 βουλευτές της, η Ν.Δ. επιχειρεί να διατηρήσει στην επικαιρότητα τα γνωστά από την άνοιξη του 2017 υπέρογκα χρέη προς τη ΔΕΠΑ από την εταιρεία Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα...
Η Ν.Δ. διατηρεί στην επικαιρότητα την υπόθεση ELFE-ΔΕΠΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υλοποιείται η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Με «προίκα» 215.000 ευρώ από δωρεές στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ένα ισόποσο κονδύλι που θα διαθέσει η Π. Κρήτης ξεκινά η υλοποίηση των οικολογικών παρεμβάσεων στα Λευκά Ορη. Περιλαμβάνουν...
Υλοποιείται η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις αλλά και... κινδυνολογία
Στους βασικούς άξονες της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη ΔΕΗ περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου του κόμματος της Πειραιώς, η Δημόσια...
Με προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις αλλά και... κινδυνολογία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε
Ανταλλαγή προβληματισμών και κατ' ουσίαν ταύτιση απόψεων ως προς τα θέματα της οικονομίας, αν κρίνει κάποιος από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κεντρικού τραπεζίτη το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σημειώθηκε στη...
Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το διάγγελμα Μητσοτάκη
Έντονα επικριτική προς την κυβέρνηση είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία, αναφερόμενη στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, κάνει λόγο για ψέματα όσον αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα εργασιακά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το διάγγελμα Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας