Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μητσοτάκης ποντάρει... τα ρέστα του στον Βέμπερ

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στη «Le Soir»

EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μητσοτάκης ποντάρει... τα ρέστα του στον Βέμπερ

  • A-
  • A+
«Κλειδί» για την πολιτική που θα εφαρμόσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές αποτελεί η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς τον θεωρεί άξιο σύμμαχο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελεί βασικό του στόχο.

Ο καθένας με τις ψευδαισθήσεις του... Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στη βελγική «Le Soir» και δημοσιεύθηκε χθες, επιμένει ότι σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός θα επαναδιαπραγματευθεί το εξοντωτικό για την οικονομία της χώρας ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) που έχουν επιβάλει οι εταίροι της Ελλάδας στην Ε.Ε. με επικεφαλής τη Γερμανία.

Και ποντάρει στην ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Βέβαια, παρά την κριτική που ασκεί κατά της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι θα συνεχίσει τις «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις επί των οποίων έχει δεσμευτεί η τελευταία...

«Θα επαναδιαπραγματευθώ τους όρους του μεταμνημονιακού σχεδίου», εξήγησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σκοπεύει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και αναμένει να διεξαχθεί μια ειλικρινής συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, το τίμημα της πολιτικής Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτές είναι σημαντικές για τη χώρα και όχι γιατί κάποιος άλλος τις επιβάλλει, και να κάνει την Ελλάδα ένα success story, χαρακτηρίζοντας την εμπιστοσύνη σημαντικό παράγοντα στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Σε ποιον στηρίζεται για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και να μετριάσει την αυστηρότητα του σχεδίου διάσωσης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα; Στον Μάνφρεντ Βέμπερ...

Τι δήλωσε στη συνέντευξή του στη βελγική «Le Soir»

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει στη συνέντευξη ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Μ. Βέμπερ, διότι προέρχεται από μια νέα γενιά πολιτικών, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας έτσι εμπειρία στη δημιουργία συνασπισμών, ενώ δεν κρύβει το γεγονός ότι διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Γερμανό, το οποίο –όπως υπογραμμίζει– δεν είναι άνευ σημασίας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Για το ότι στηρίζει έναν Γερμανό υποψήφιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που κατηγόρησε τον Βαυαρό ότι δεν είναι φίλος της Ελλάδας, ενώ στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του ΕΛΚ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έκανε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, φέρνοντας τη χώρα κοντά στην ολοκληρωτική καταστροφή. Αλλωστε, ο ίδιος έχει μιλήσει με τον Βέμπερ για τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και θεωρεί ότι μοιράζονται τις ίδιες απόψεις.

Πιστεύει μάλιστα ότι στην επόμενη Επιτροπή θα υπάρχει κάποιος που κατανοεί τις ελληνικές θέσεις, ότι δηλαδή η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και ότι δεν μπορεί αυτή να ανέρχεται στο 2%, όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει χαθεί το 25% της οικονομίας της.

Πρόβλημα... αρμοδιοτήτων

Ο Κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, στηρίζεται στον Μ. Βέμπερ για μια επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων όταν και αν ο υποψήφιος του ΕΛΚ (προς το παρόν, γιατί ακούγεται το όνομα του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ) πάρει τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πηδάλιο της Κομισιόν. Η απόφαση, όμως, για τα πρωτογενή πλεονάσματα ελήφθη από το Συμβούλιο της ευρωζώνης, το οποίο ελέγχει η Γερμανία.

Η Κομισιόν συμμετέχει στις συνόδους των 19, αλλά δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις. Οπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, όταν τα βρίσκει σκούρα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η Ευρωπαίκή Επιτροπή παίζει συμβουλευτικό ρόλο διότι δεν ήταν δανειστής της Ελλάδας. Συνεπώς, για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μεσολαβήσει. Αποτελεί απόφαση της ευρωζώνης.

Σχετικά με το κατά πόσο μπορεί ο Μ. Βέμπερ να επηρεάσει την πολιτική του Βερολίνου, κανείς στις Βρυξέλλες δεν στοιχηματίζει ούτε ένα ευρώ. Τον θεωρούν άπειρο πολιτικό και επιρρεπή στις γκάφες (η δήλωσή του ότι πρέπει να βρεθεί μια «τελική λύση» για το μεταναστευτικό έκανε τον γύρο της υφηλίου). Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζει τη διαφωνία του σε σχέση με την υπόσχεση Βέμπερ να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να διεξαχθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος μια συζήτηση πιο λεπτή...

Οσον αφορά την κατηγορία για λαϊκισμό που απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα και το κατά πόσο εξακολουθεί να το πιστεύει αυτό ύστερα από τέσσερα χρόνια της συγκεκριμένης διακυβέρνησης, κατά την οποία εφαρμόστηκε ένα σχέδιο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων εξαιρετικά βαρύ και αντιλαϊκό, ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το τρίτο πρόγραμμα δεν ήταν αναγκαίο και ότι ήταν αποτέλεσμα της περιόδου Βαρουφάκη, ενώ σημειώνει ότι η χώρα εμφανίζει σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα πιο υψηλά από αυτά που ζητά η Ευρώπη επειδή, όπως έχει εξάλλου υποστηρίξει ανοιχτά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση θέλει να επιτεθεί στη μεσαία τάξη, προκειμένου να επιτύχει μια αναδιανομή, με καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη.

Ο λαϊκισμός για τον πρόεδρο της Ν.Δ. έγκειται στο ότι η εξουσία επιτίθεται στη Δικαιοσύνη και επιχειρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ, καθώς και στο ότι καταφεύγει σε ψέματα, όπως, για παράδειγμα, όταν τον κατηγορεί ότι ανήκει στην άκρα Δεξιά, ενώ είναι ο Αλ. Τσίπρας αυτός που κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια με την Ακροδεξιά...

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή η στήριξη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε το γεγονός ότι όταν ως κυβέρνηση επέλεξε την κα Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του ΣτΕ, η ΝΔ την καταψήφισε.
Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή η στήριξη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ατζέντα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ψήφο των αποδήμων
Τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή της με τον Κ. Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο των επαφών για την ψήφο των αποδήμων, έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα...
Η ατζέντα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ψήφο των αποδήμων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
Τις προεκλογικές περιοδείες του συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μετά τη Σάμο, επισκέφτηκε χθες τη Μαγνησία και την πόλη του Βόλου. Αύριο Πέμπτη θα...
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση
Το αίτημα της αυτοδυναμίας του κόμματός του εξακολουθεί να προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, οι αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η «απειλή» του για κάλπες στις 15 Αυγούστου, αν δεν εκλεγεί...
Ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
Επιχειρώντας να ασκήσει πίεση στους ψηφοφόρους, προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία που διακαώς επιθυμεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για νέες κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο.
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δέκα βουλευτές στην Κρήτη ο πήχης του Κυρ. Μητσοτάκη
Τι υποσχέθηκε στους αγρότες, γιατί αρνείται το debate με τον Αλ.Τσίπρα, ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια της επικείμενης κυβέρνησής του, τι θα κάνει με άσυλο, απλή αναλογική, μεταναστευτικό και προσλήψεις σε...
Δέκα βουλευτές στην Κρήτη ο πήχης του Κυρ. Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας