Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκλέγει γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλέγει γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο

  • A-
  • A+
Συνεδριάζει σήμερα η νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ο στόχος της Φώφης Γεννηματά για ενιαία πρόταση υποψηφίων, το αγκάθι της σταυροδοσίας και το παρασκήνιο να βρεθεί συμβιβαστική λύση

Πολιτικό Συμβούλιο και γραμματέα εκλέγει το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό αντικείμενο της σημερινής πρώτης συνεδρίασης της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής, κατά την οποία η επικεφαλής Φώφη Γεννηματά, πέραν των οργανωτικών διαδικασιών, θα ζητήσει από όλα τα στελέχη να διατηρήσουν το πνεύμα ενότητας που εξέπεμψε το πρόσφατο συνέδριο και παράλληλα να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη των ευρωεκλογών.

Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και η προσπάθεια διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ επέδρασαν ευεργετικά για τον δικό τους χώρο, συσπειρώνοντας την αδρανοποιημένη κομματική βάση. Η εκτίμηση αυτή ενισχύει την απόπειρα για ένα αυξημένο ποσοστό στις εκλογές της 26ης Μαΐου, το οποίο, αν και δεν διευκρινίζεται λεπτομερώς, θα κριθεί πετυχημένο εφόσον κινείται στη σφαίρα του διψήφιου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα λάβει σημαντική ώθηση και για τις εθνικές εκλογές όπου η πόλωση θα είναι ακόμη πιο έντονη και τα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. προς τους πολίτες ακόμη πιο μεγάλα. Αν, από την άλλη, η κάλπη των ευρωεκλογών δώσει ένα αποτέλεσμα μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί, αναμφίβολα η εσωστρέφεια θα επιστρέψει στη Χαριλάου Τρικούπη.

Μέχρι τότε όμως, προέχει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση αναφορικά με τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα εκλεγεί σήμερα. Ωστόσο, οι διεργασίες που προηγήθηκαν μέσα στην εβδομάδα ανέδειξαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις εσωκομματικές πτέρυγες, καθιστώντας ζητούμενο τη συμφωνία για μια συνθετική πρόταση προς το Σώμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Ποια στελέχη διεκδικούν τις 21 θέσεις του οργάνου

Επιδίωξη της Φώφης Γεννηματά είναι τα 21 μέλη που θα επιλεγούν στο κορυφαίο όργανο του κόμματος να είναι ευρείας αποδοχής, να υπάρχει εκπροσώπηση των τάσεων και πέραν του ΠΑΣΟΚ και να προκύψουν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Αγκάθι στεκόταν πάντως το μέτρο για τη σταυροδοσία, απειλώντας ώς την ύστατη στιγμή να δυναμιτίσει το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε εσχάτως. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να καταγραφούν οι διαθεσιμότητες των ενδιαφερομένων για το Πολιτικό Συμβούλιο, ώστε να γίνει και η αντίστοιχη διαχείριση, ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης ζήτησε να κατατεθούν οι υποψηφιότητες μέσω email.

Τα ονόματα που παίζουν

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τύχη της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας, τα ονόματα των στελεχών που έπαιζαν για το νέο όργανο ήταν τα εξής: Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Οθωνας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Τόνια Αντωνίου (οι σίγουροι υποψήφιοι από το προεδρικό μπλοκ), οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Ελενα Αναστασίου (φαβορί της πλευράς του ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), καθώς και ορισμένοι εκ των Σωτήρη Ζαρπαλά, Δημήτρη Καρύδη, Παναγιώτη Καρκατσούλη, Φωτεινής Αναστασίου και Γιώργου Φραγγίδη.

Μία θέση θα διεκδικήσει ο Γιώργος Καμίνης (εκτός αν επιλεγεί ο Στέφανος Παραστατίδης), από το ΚΙΔΗΣΟ θα μετέχουν δύο άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα) που πιθανόν να είναι οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Σαχινίδης ή Δημήτρης Ρέππας και Αφροδίτη Παπαθανάση. Τέλος, τη λίστα των υποψηφιοτήτων συμπληρώνουν οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Γιάννης Μεϊμάρογλου, ενδεχομένως και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Υποψήφιος γραμματέας θα είναι εκ νέου ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μάλλον χωρίς αντίπαλο, πλην των λευκών ψηφοδελτίων, τα οποία και θα καθορίσουν το ποσοστό της εκλογής του.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι επιθέσεις στη Ν.Δ. και η «χολή» κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Πώς ερμηνεύεται η εχθρική στάση διάφορων φιλοκυβερνητικών κέντρων έναντι της Χαριλάου Τρικούπη και πώς συνδέεται με την υποχώρηση της αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμής και την υιοθέτηση μιας σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας.
Οι επιθέσεις στη Ν.Δ. και η «χολή» κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
Σε εγρήγορση έχουν τεθεί στο Κίνημα Αλλαγής για την επιτυχία της πολιτικοϊδεολογικής εκδήλωσης του προσεχούς Μαρτίου ● Στόχος, να αποκρυσταλλωθεί το κεντροαριστερό στίγμα του φορέα.
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πορεία προς την κανονικότητα;
Προς μια νέα περίοδο φυσιολογικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω τις έχθρες και την αντιπαλότητα του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται πως οδεύουν τα δυο κόμματα που εκφράζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των...
Πορεία προς την κανονικότητα;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Γεννηματά περί προοδευτικών λύσεων στις εκλογές, ο στενός συνεργάτης της Χρήστος Πρωτόπαπας δεν αποκλείει οι πρώτες κάλπες να βγάλουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, «καίγοντας» τα...
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ούτε αριστερά ούτε δεξιά, μόνο αυτόνομα…
Tην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε εκ νέου χθες η Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την απόφαση που έχει λάβει το συνέδριο και έχουν επικυρώσει στη συνέχεια τα κομματικά όργανα.
Ούτε αριστερά ούτε δεξιά, μόνο αυτόνομα…
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεντροαριστερά σε Δύση και Βορρά
Μαζί με τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου, που προς το παρόν αναμένονται, έρχεται και η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά. Εναν χώρο -έτσι κι αλλιώς- σε αέναη κίνηση, ο οποίος στο παρελθόν συνήθιζε μέσα από τις...
Κεντροαριστερά σε Δύση και Βορρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας