Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψήφος αλλαγής για Ευρώπη και Ελλάδα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφος αλλαγής για Ευρώπη και Ελλάδα

  • A-
  • A+
Η διακήρυξη του Κινήματος Αλλαγής για τις ευρωεκλογές θέτει σαφή διαχωριστική γραμμή από την Προοδευτική Συμμαχία που συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ● Οι 8 πυλώνες του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου που προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φρανς Τίμερμανς.

Ψήφο διπλής στόχευσης ζητά στις ευρωεκλογές το Κίνημα Αλλαγής. Με κεντρικό σύνθημα «ψήφος αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα», στη διακήρυξη που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη καλεί τους πολίτες στις 26 Μαΐου να συνταχθούν με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, δίνοντας προοδευτική απάντηση στη συντήρηση και στον λαϊκισμό που ενισχύεται στην Ευρώπη και στέλνοντας προμήνυμα προοδευτικής ανατροπής στην Ελλάδα.

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές καλούμε τους πολίτες να πουν ένα “μεγάλο όχι” στην ευρωπαϊκή Δεξιά και ένα “μεγάλο όχι” απέναντι στον λαϊκισμό και τον καθεστωτισμό, που στην Ελλάδα εκφράζει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη όπου γίνεται σαφής η προσπάθεια να τεθεί διαχωριστική γραμμή από το ευρωψηφοδέλτιο της Προοδευτικής Συμμαχίας που συγκροτεί το κυβερνών κόμμα.

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζουν τίποτε το προοδευτικό», ενώ τους αποδίδεται ότι αποτελούν την πιο «πρόθυμη» κυβέρνηση στην προώθηση των συμφερόντων των ισχυρών της Ευρώπης, έχουν υπογράψει δεσμεύσεις που αποτελούν «θηλιά στον λαιμό της χώρας», υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υποκρίνονται, ζητώντας στο εξωτερικό «μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς» και στο εσωτερικό της χώρας συγκυβερνούν επί 4 χρόνια μαζί της «και ακόμη στηρίζονται στις ψήφους της».

«Λέμε όχι στην απέλπιδα προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποτελέσουν οι ευρωπαϊκές εκλογές «βοήθημα» για να παραμείνει μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία και να συνεχίσει το καταστροφικό έργο του», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποκηρύσσει την προσπάθεια της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει τις εκλογές σε εσωτερικό δημοψήφισμα, «για να κρύψει μέσω της πόλωσης και του διχασμού την ταύτισή της με τις ακραίες συντηρητικές πολιτικές της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Επιπλέον, από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι στέκονται απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές “που διαλύουν την Ευρώπη”, στη συνέχιση της λιτότητας, που φτωχοποιεί τους Ευρωπαίους, στην ανοχή απέναντι στην Ακροδεξιά και τους εκφραστές της, καθώς και στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ, που στάθηκε με σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης».

Κοινωνικό κράτος

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά πολιτική κατεύθυνση και ηγεσία, βασιζόμενη σε μια γνήσια προοδευτική ατζέντα και έχοντας ανοιχτό μέτωπο στις συντηρητικές πολιτικές της ευρωπαϊκής Δεξιάς, «που ανέχεται και υποθάλπει τους κάθε λογής Ορμπαν». Οπως υπογραμμίζεται πιο συγκεκριμένα, «η Ακροδεξιά, ο τυφλός εθνικισμός, ο λαϊκισμός ενισχύονται, απειλούν ευθέως την ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Θέλουν να μας γυρίσουν στους «δαίμονες του παρελθόντος», να μετατρέψουν την Ευρώπη σε «Σκοτεινή Ηπειρο»».

Το Κίνημα Αλλαγής και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φρανς Τίμερμανς βάζουν ως προτεραιότητες το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την πραγματική σύγκλιση.

Οι 8 βασικοί πυλώνες του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου που προτείνεται είναι σε τίτλους:

  1. Περισσότερη κοινωνική Ευρώπη, Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
  2. Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
  3. Βιώσιμη Ευρώπη που προστατεύει τον πλανήτη.
  4. Ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη.
  5. Ευρώπη ισότητας και δικαιωμάτων για όλους.
  6. Ευρώπη με δίκαιη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης.
  7. Μια προοδευτική Ευρώπη με πρόγραμμα για τους νέους.
  8. Μια ισχυρή και Ενωμένη Ευρώπη που προωθεί έναν καλύτερο κόσμο.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ. ευρωπαϊκών προδιαγραφών
Οι παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά που επέδρασαν ώστε να βελτιωθεί το κακό κλίμα των παλαιότερων ετών για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Ευρώπη και τα στελέχη που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο.
ΚΙΝ.ΑΛΛ. ευρωπαϊκών προδιαγραφών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θετική η πρόταση, αρκεί να μην πάει σε... ρουσφέτια
Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, όμως «δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των υπουργών»
Θετική η πρόταση, αρκεί να μην πάει σε... ρουσφέτια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων 
Στα Τίρανα βρέθηκε τις περασμένες ημέρες η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρός του Σεργκέι Στάνισεφ, καθώς και εκπρόσωποι από τα αδελφά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από τα...
Για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το στοίχημα της συνδιάσκεψης
Ως ευκαιρία αποκρυστάλλωσης του πολιτικού τους στίγματος και της ιδεολογικής τους ταυτότητας αντιμετωπίζουν στο Κίνημα Αλλαγής το φόρουμ για τη σοσιαλδημοκρατία που διοργανώνουν τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, η...
Το στοίχημα της συνδιάσκεψης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η κόντρα συνεχίζεται
Σε νέους λεκτικούς διαξιφισμούς επιδίδονται και πάλι από χθες τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της παρέμβασης του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν...
Η κόντρα συνεχίζεται
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλλού οι Ευρωσοσιαλιστές και αλλού το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Παγιώνεται το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας και το τέλος των μνημονιακών πολιτικών. Με θετικό και αισιόδοξο τρόπο επιμένει να...
Αλλού οι Ευρωσοσιαλιστές και αλλού το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας