Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν

Λήψη από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Reuters.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν

  • A-
  • A+
Ο αρχηγός της Ν.Δ. προσπάθησε για ακόμα μια φορά, μιλώντας στο Reuters, να ταυτίσει τον Ούγγρο με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Σε γεύμα εργασίας με Ευρωπαίους πρέσβεις, ακόμα, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι του για να αμβλύνει τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθεί να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον ακροδεξιό και αντιευρωπαίο Βίκτορ Ορμπαν, προσφέροντας έτσι στον Ούγγρο πρωθυπουργό την κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Αυτό έκανε και σε συνέντευξή του στο Reuters, όπου δήλωσε πως «όταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για τον Ορμπαν θα πρέπει να γνωρίζει ότι επί της ουσίας κάνει αυτοκριτική, γιατί πολλές από τις πρακτικές που βλέπουμε σε δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις ο κ. Τσίπρας τις έχει αντιγράψει στην Ελλάδα».

Παράλληλα, μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος θα επιστρέψει στους πολίτες «μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος» και ότι θα κάνει το ίδιο και με τις επιχειρήσεις.

Επανέλαβε ακόμα ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και δήλωσε ότι θα το κάνει αφού υλοποιήσει «ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο», λέγοντας ότι «θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και μόλις υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα». Οπου οι μεταρρυθμίσεις αυτές βρίσκονται ως γνωστόν στην κατεύθυνση της ελεύθερης οικονομίας και του μικρότερου κράτους.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε την αντίθεσή του σε αυτήν και δήλωσε ότι η Ελλάδα «διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία (ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.) αν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται». Με άλλα λόγια, αν θεωρεί ότι δεν τηρείται η συμφωνία στην οποία ο κ. Μητσοτάκης αντιτίθεται.

Το Μακεδονικό

Στο Μακεδονικό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατά το γεύμα εργασίας που είχε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ρουμάνου πρέσβη, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενημερώνοντας τους πρέσβεις για τις θέσεις του κόμματός του στα κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η οικονομία και τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, σύμφωνα με τα όσα έδωσε στη δημοσιότητα η Πειραιώς, ότι εφόσον γίνει πρωθυπουργός «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αμβλύνει τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα δώσει έμφαση στη διασφάλιση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το brand ‘‘μακεδονικός’’».

Ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην «κατοχύρωση της ελληνικότητας του μακεδονικού πολιτισμού».

Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ενώ θα περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να βγει και να καταγγείλει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. που εκπροσωπούσαν οι πρέσβεις, επειδή ‘‘αντάλλαξαν’’ τις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πληροφορούμαστε ότι... δεσμεύτηκε πως θα ‘‘αμβλύνει τις συνέπειές’’ της ως προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το brand ‘‘μακεδονικός’’ και θα αγωνιστεί για την κατοχύρωση της ελληνικότητας του μακεδονικού πολιτισμού. Πώς ακριβώς θα τα κάνει; Μήπως θα συστήσει επιτροπή για τα εμπορικά σήματα; Δηλαδή, θα εξαγγείλει κάτι που θα συσταθεί μέχρι τις 15 Μαΐου; Και, ως προς την κατοχύρωση της ελληνικότητας του μακεδονικού πολιτισμού, τι θα κάνει; Μήπως θα εφαρμόσει, απλώς, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αυτό ακριβώς διασφαλίζει;».

«Αύξηση 146 ευρώ»

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Τα έτη 2015-2016 αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. Το 2018 η αύξηση αναμένεται σαφώς μεγαλύτερη λόγω και της ανάπτυξης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μήπως ο κ. Μητσοτάκης θα είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πει πώς -στην απίθανη περίπτωση που βγει- θα αποζημιώσει τη μεσαία τάξη για τις απώλειες που είχε επί των κυβερνήσεων Ν.Δ.;».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι τρεις τελευταίοι της Ν.Δ. για το ευρωψηφοδέλτιο
Τρία ονόματα μένουν στη Νέα Δημοκρατία να ανακοινώσει προκειμένου να συμπληρωθούν οι 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της, κάτι που αναμένεται να κάνει τις προσεχείς ημέρες, ενώ την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Οι τρεις τελευταίοι της Ν.Δ. για το ευρωψηφοδέλτιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία δεν δίστασε για άλλη μια φορά να εμπλέξει το πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα της υπόδικης ναζιστικής οργάνωσης στη μικροκομματική αντιπαράθεση.
Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»
Η Σοφία Ζαχαράκη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μιλά στην «Εφ.Συν.» για την υπόθεση καταδίκης του Ν. Γεωργιάδη, την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, τη στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό και...
«Σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν χωρούν απόψεις της Ακροδεξιάς στη Ν.Δ.»
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστήριξε σε συνέντευξή του πως τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης, τόνισε ότι δεν ανήκει στην ηγετική ομάδα του κόμματος, στις αποφάσεις της...
«Δεν χωρούν απόψεις της Ακροδεξιάς στη Ν.Δ.»
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασφάλεια από τον... Πινοσέτ
Το σχέδιό του για την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης, καθώς επίσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...
Ασφάλεια από τον... Πινοσέτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας