Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ισχυρό ΚΚΕ για την Ευρώπη του σοσιαλισμού»
MotionTeam

«Ισχυρό ΚΚΕ για την Ευρώπη του σοσιαλισμού»

  • A-
  • A+

«Τη μοναδική καθαρή αντίθεση στην Ε.Ε., στον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, στο αντεργατικό, αντιλαϊκό της περιεχόμενο», «που δεν λοξοκοιτάει σε άλλες παρόμοιες λυκοσυμμαχίες, όπως κάνουν διάφοροι όψιμοι ευρωσκεπτικιστές», αποτελεί η επιλογή για ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που πρόσθεσε ότι αυτή «στέλνει μέσα κι έξω από την Ελλάδα το μήνυμα της αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την Ένωση και για να πάρει επιτέλους ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας».

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο γενικός γραμματέας της τόνισε πως «τη μάχη των ευρωεκλογών δεν τη βλέπουμε μόνο ως πρόκριμα των βουλευτικών εκλογών, όπως κάνουν οι άλλες δυνάμεις, που παρά τις επιμέρους διαφορές, υποκλίνονται από κοινού στον ευρωενωσιακό μονόδρομο. Αλλά τη βλέπουμε και ως μια μάχη που πρέπει να αποτυπώσει ένα δυνατό Όχι στην Ε.Ε. του κεφαλαίου, του πολέμου, της φτώχειας, της αντίδρασης. Κι αυτό το δυνατό Όχι στην ΕΕ μπορεί να αποτυπωθεί με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Σημείωσε ότι «η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων 10 ετών τίναξε στον αέρα το παραμύθι για την Ε.Ε. ως το "απάνεμο λιμάνι"», το οποίο "πλασάρεται σε νέα έκδοση", καθώς "«πολιτικοί και οικονομολόγοι, κυρίως από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη χώρα μας, προσπαθώντας να σώσουν την Ε.Ε. από την λαϊκή απόρριψη και λένε ότι όλα αυτά που ζήσαμε δεν ήταν παρά μια παρέκκλιση από τις αξίες και τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.».

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε πως οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις που αποτελούν μνημόνια διαρκείας και προωθούνται με σειρά μηχανισμών εποπτείας «θα είναι το "ευαγγέλιο" της όποιας επόμενης κυβέρνησης, με όποιο κόμμα και με όποια σύνθεση», με το "ευρωενωσιακό ευαγγέλιο" να μην είναι τίποτε άλλο «από τις επιταγές του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του» «με πολύ χαμηλούς μάλιστα εργατικούς μισθούς».

«Η από κοινού προσήλωση όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι, παρά τις διαφορές του στα μικρά και επιμέρους, συμφωνούν στα μεγάλα και στρατηγικά ζητήματα, σε αυτά που σε τελική ανάλυση καθορίζουν τη ζωή του λαού» επισήμανε ο γ.γ. για να υπογραμμίζει ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει αυτήν την παραπλανητική τακτική και να κάνει την πραγματική διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ αγωνίστηκε ενάντια στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ανέφερε «η ζωή απέδειξε ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος έλεγε ψέματα» προσθέτοντας «ακόμα και οι σημερινοί "ευρωσκεπτικιστές", απ' τη Χρυσή Αυγή μέχρι ορισμένες αριστερόστροφες τυχοδιωκτικές δυνάμεις, που ήταν τότε ενταγμένες στον Συνασπισμό/ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχονταν τότε τον ευρωμονόδρομο».

Επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι «ο τομέας που η Ε.Ε. πραγματικά δείχνει το πιο βάρβαρο και εγκληματικό της πρόσωπο είναι ο τομέας του λεγόμενου "πυλώνα ασφάλειας"», καθώς η Ένωση «ως ιμπεριαλιστική ένωση στηρίζει την επιθετική και πολεμοκάπηλη στρατηγική του ΝΑΤΟ» ενώ «παράλληλα, παίρνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή δράση, ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίησή της».

«Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ήταν αυτοί που οργάνωσαν, καθοδήγησαν και χειροκρότησαν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αξιοποιώντας ως μεντεσέ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» είπε, αναφέροντας ότι αυτό »το κρύβει και η κυβέρνηση, αλλά και όσοι αντιδρούν στη συμφωνία από εθνικιστική σκοπιά, ψαρεύοντας στα θολά νερά του φασισμού».

Μίλησε για την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και φακελώματος της Ε.Ε. και για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος που προκαλεί η πολιτική της και εκείνη των κρατών-μελών της.Είπε ότι «οι υποσχέσεις για την Ευρώπη της σύγκλισης διαψεύστηκαν» με το χάσμα να διευρύνεται «και μέσα στον ηγετικό πυρήνα της Ευρωζώνης και την ανισομετρία μεταξύ των κρατών-μελών να αυξάνεται» και με τη νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης ως προάγγελο της «επερχόμενης νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης».

«Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αποσχιστικές τάσεις. Δυναμώνουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις με κορυφαίο παράδειγμα το Brexit» σημείωσε τονίζοντας ότι από την ενίσχυση του αστικού ευρωσκεπτικισμού, ως τις διάφορες προτάσεις για το μέλλον της Ε.Ε. «όλες συγκλίνουν στην απαίτηση να κάνει συνεχώς ο λαός θυσίες, για να ανακάμψουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων».

«Αντίθετα η προοπτική της αποδέσμευσης, με τον λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, αποτελεί τη μοναδική πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο, που φωτίζει τον δρόμο και σε άλλους λαούς, ανοίγει το δρόμο για ισότιμες σχέσεις, για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «τα διάφορα προοδευτικά μέτωπα που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με διάφορες δυνάμεις και πρόσωπα σε Ελλάδα κι Ευρώπη, που έχουν διακριθεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τον φασισμό και την ακροδεξιά, το αντίθετο τον ενισχύουν και τον τροφοδοτούν».

«Γιατί», όπως εξήγησε «όταν στηρίζεις μια βάρβαρη πολιτική, στο όνομα μάλιστα της αριστεράς και της προόδου, παίζεις το παιχνίδι της φασιστικής και ακροδεξιάς δημαγωγίας και δράσης».

Κάλεσε σε απόρριψη με την ψήφο στις ευρωεκλογές των "ψεύτικων προοδευτικών μετώπων" του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των δυνάμεων που "πίνουν νερό" στο όνομα της ΕΕ" και σε καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ" για τον ρόλο που έπαιξαν σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γ.γ. είπε ότι η παραμονή στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος, προσθέτοντας «το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλη την Ευρώπη να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να συνδέσει την πάλη για αποδέσμευση απ' την ΕΕ με την πάλη για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, για την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας».

Όπως είπε «το πραγματικό δίλημμα που τίθεται μπροστά μας σε όλες τις πολιτικές μάχες είναι ένα: θα συνεχίσουμε στον δρόμο που μας έφερε έως εδώ, που αποδεδειγμένα φέρνει φτώχεια, ένταση της εκμετάλλευσης, ανεργία, δυσβάσταχτα βάρη και χρέη για τον λαό, ανασφάλεια για το αύριο τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή θα αντεπιτεθούμε ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και στην πολιτική της, στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του;»

«Μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να απαντήσουμε στην επίθεση που δέχονται από την άρχουσα τάξη η ζωή και τα δικαιώματά μας.
Μπορούμε να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, η ελπίδα, η προοπτική της πραγματικής ανατροπής. Οι λαοί όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε. μπορούν και πρέπει να βαδίσουν το δρόμο της ανατροπής σε κάθε χώρα, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, τα οποία παρουσίασε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι οι:

1. Αγγέλου Γιάννης

2. Αμπατιέλος Νίκος.

3. Ανδρουλιδάκης Μανόλης

4. Αράπη - Καραγιάννη Βασιλική (Βίκη).

5. Βάγκος Γιάννης.

6. Βασιλειάδης Σάββας.

7. Βιτάλης Δημήτρης.

8. Γαβαλά Μαρία. 45 ετών.

9. Γρηγοριάδου 'Αννα.

10. Διγενή Σεμίνα.

11. Ελευθεριάδου Ρούλα.

12.Έξαρχος Νίκος.

13. Καπέτη Θεανώ.

14. Καφαντάρη Λίλα.

15. Κερατζή Ιμπράμ Ιμπραήμ.

16. Κλάδης Διονύσης.

17. Κολιζέρας Θανάσης.

18. Κουζιάκη Τίνα.

19. Κουμπούρης Δήμος.

20. Λιονής Γρηγόρης.

21. Μαρούδας Ρίζος.

22. Μαστρολέων Δέσποινα

23. Μιχαήλ Μιχάλης.

24. Μουσταφά Άχμετ.

25. Νικολάου - Αλαβάνος Λευτέρης.

26. Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα.

27. Παναγιωτάρα Νατάσσα

28. Παπαδάκης Κώστας.

29. Παπαδόπουλος Μάκης.

30. Πομάσκι Ιγκόρ.

31. Ράζου Λουίζα.

32. Ρέτζιου Αφροδίτη.

33. Σκαλούμπακα Χριστίνα.

34. Σοφικίτης Μιχάλης.

35. Σπαρτινός Δημήτρης.

36. Σταθόπουλος Δημήτρης.

37. Στολτίδης Λεωνίδας.

38. Ταβουλάρη Γιώτα.

39. Τασιούλας Γιάννης.

40. Τζίμας Θανάσης.

41. Τσιουπρά Κωνσταντίνα.

42. Χαλιού Έφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για αντιλαϊκή εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. μιλά το ΚΚΕ
Tο εκλογικό αποτέλεσμα «καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας,...
Για αντιλαϊκή εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. μιλά το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. από τον Δημ. Κουτσούμπα
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε τον λαό να «αχρηστεύσει και να ξεπεράσει τις παγίδες που του στήνουν ΣΥΡΙΖΑ...
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. από τον Δημ. Κουτσούμπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ευρωλίστα μάχης από το ΚΚΕ
Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές παρουσίασε χθες ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξ αρχής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο, αλλά για μια μάχη «στην Ε.Ε....
Ευρωλίστα μάχης από το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αντιλαϊκές οι κυβερνητικές πολιτικές, κάλεσμα για συνεχή δράση»
Επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης για τις πολιτικές που υιοθετεί εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Αντιλαϊκές οι κυβερνητικές πολιτικές, κάλεσμα για συνεχή δράση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νέα περίοδος ανάπτυξης αγώνων»
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το κόμμα θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις εργαζομένων, ανέργων, φτωχών αγροτών και νεολαίας.
«Νέα περίοδος ανάπτυξης αγώνων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας