Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδρυσε κόμμα ο Σάββας Τσιτουρίδης

Σάββας Τσιτουρίδης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδρυσε κόμμα ο Σάββας Τσιτουρίδης

  • A-
  • A+
Οι Ελληνες Ριζοσπάστες κινούνται μεταξύ «της μισής Ν.Δ. και αριστερότερα και του μισού ΣΥΡΙΖΑ και δεξιότερα» ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή. Θα κατέλθουν αυτόνομοι και αυτοδύναμοι στις ευρωεκλογές, ενώ δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για συνεργασίες.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στην πέραν της Ν.Δ. Κεντροδεξιά, με τον Σάββα Τσιτουρίδη, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή, να ανακοινώνει χθες, όπως αναμενόταν, ότι ιδρύει νέο κόμμα.

Το όνομα του κόμματος είναι Ελληνες Ριζοσπάστες και ως πρώτο στόχο θέτει το να καταγραφεί στις επικείμενες ευρωεκλογές παρά την πόλωση. Κάτι που αναμένεται βέβαια να κρίνει και το αν θα συμμετάσχει και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος δηλώνει οπαδός του «αδέσμευτου ριζοσπαστισμού» και του «ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού», ορίζει το πολιτικό φάσμα στο οποίο απευθύνεται μεταξύ «της μισής Ν.Δ. και αριστερότερα και του μισού ΣΥΡΙΖΑ και δεξιότερα», ενώ δηλώνει επίσης υπέρ της συνεννόησης «με όποιον είναι στο μέτωπο της λογικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Τσιτουρίδης χαρακτηρίζει τη σημερινή του σχέση με τη Ν.Δ. σχέση «αμοιβαίας αδιαφορίας, όχι με δική του ευθύνη, τα τελευταία δέκα χρόνια», ενώ θεωρεί ότι σήμερα η Ν.Δ. «δεν είναι η Ν.Δ. για την οποία αγωνίστηκε».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος δηλώνει ότι «η απολίτικη ενότητα μιας παράταξης είναι ελάσσονος σημασίας στόχος σε σχέση με ό,τι κάποιος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βάσει αρχών και αξιών», προσθέτοντας ότι «στη Ν.Δ. όλοι ενωμένοι χάσαμε μεταξύ 2004 και 2015 πάνω από τη μισή μας εκλογική δύναμη, διότι ήταν απολίτικη ενότητα».

Αναφορικά με ενδεχόμενες συνεργασίες, υπενθυμίζουμε ότι ο Σ. Τσιτουρίδης, συμμετείχε τον Ιανουάριο στη συνάντηση των πέντε (με Ευάγγελο Αντώναρο, Χρήστο Ζώη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο), ενώ από το περιβάλλον της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα υπήρξε διαρροή (ΑΠΕ) ότι αναμένεται να συνεργαστεί με τον κ. Τσιτουρίδη και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος

Ομως ο Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε (ΕΡΤ) ότι «οι Ελληνες Ριζοσπάστες θα κατέβουν αυτόνομοι και αυτοδύναμοι στις ευρωπαϊκές εκλογές», αποκλείοντας «στη φάση αυτή συζήτηση που αφορά πρόσωπα».

Οσον αφορά τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, συνεργάτες του ανέφεραν (ΑΠΕ) σχετικά με τη διαρροή από το περιβάλλον της κ. Παπακώστα ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν αποφάσεις και συνεπώς πρωτοβουλίες».

Αναφορικά με το νέο κόμμα Τσιτουρίδη δήλωσε (ρ/σ News24/7) ότι η Ν.Δ. «στρατηγικά δεν θα έπρεπε να αφήνει κανένα περιθώριο αλλά αντίθετα να αξιοποιεί όλα τα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της. Αν αυτό δεν γίνεται, προφανώς με “δική της παράλειψη”, αφήνει χώρο και δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το κενό γιατί θέλουν να εκφραστούν πολιτικά», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχω χάσει ποτέ εκλογές, δηλαδή θα έπρεπε να προσεγγίζομαι ως ένας εν αναμονή βουλευτής υπό την έννοια ότι εγώ παραιτήθηκα όταν η Ν.Δ. μου ζήτησε να παραιτηθώ για να δώσω τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα».

«Ισότιμη συλλογικότητα»

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», δηλώνει: «Προσωπικά πιστεύω ότι η συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου από πρόσωπα με συγκεκριμένες διαδρομές στον δημόσιο βίο, ανεξάρτητα από κομματικές δεσμεύσεις και στη βάση μιας ισότιμης συλλογικότητας, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παρουσία ενός νέου κεντρώου-κεντροδεξιού σχήματος στην καινούργια Ευρωβουλή». Και οι ζυμώσεις στην Κεντροδεξιά συνεχίζονται.

● Για το θέμα τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη (Πρώτο Πρόγραμμα), μιλώντας για «απεγνωσμένη προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή βλέπει τη δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ., να προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποιου είδους εσωτερικά ζητήματα. Είναι δάκτυλος ΣΥΡΙΖΑ εκατό τοις εκατό, ποιος άλλος θα ασχολείτο σοβαρά με τους ανθρώπους για τους οποίους μιλήσατε; [...] Είναι εξαιρετικοί και συμπαθέστατοι άνθρωποι καθόλα, τη δυνατότητά τους να κάνουν κόμμα την αμφισβητώ ευθέως».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Βέμπερ ανταπέδωσε τη «χάρη» στον Κυριάκο
Αν και διεκδικεί τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της Κομισιόν, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν ξέχασε τη στήριξη που του παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο για την υποψηφιότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έτσι...
Ο Βέμπερ ανταπέδωσε τη «χάρη» στον Κυριάκο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα πρόσωπα σε τρεις επιτελικές θέσεις στη Ν.Δ.
Τα ονόματα του νέου γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, του διευθυντή του γραφείου του προέδρου και του γενικού διευθυντή της Ν.Δ. ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τις θέσεις κατέλαβαν οι Γιώργος...
Νέα πρόσωπα σε τρεις επιτελικές θέσεις στη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με στοιχεία αυτοκριτικής η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Την πολιτική απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία γίνεται αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου, γίνεται αναλυτική αναφορά στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα,...
Με στοιχεία αυτοκριτικής η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πώς η Ν.Δ. «αρνήθηκε» τον Μπάμπη Παπαδημητρίου
Σοβαρά έκθετος βρίσκεται ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος χθες χαρακτήρισε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ «μεγάλη βλακεία» και δεσμεύτηκε πως η επόμενη κυβέρνηση θα το ξοδέψει...
Πώς η Ν.Δ. «αρνήθηκε» τον Μπάμπη Παπαδημητρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας