Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος είναι ο Ορμπαν της Ελλάδας;

Εδώ που τα λέμε, χρειάζεται λίγο θράσος να κατηγορείς το αντίπαλο κόμμα για λαϊκισμό όταν στο κόμμα στο οποίο προεδρεύεις έχεις σε θέσεις αντιπροέδρου και τομεάρχη Εσωτερικών τους προερχόμενους από τον ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος είναι ο Ορμπαν της Ελλάδας;

  • A-
  • A+
Στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ταυτίσει τον Αλ. Τσίπρα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, την ώρα που ο ίδιος έχει προσχωρήσει σε μια σειρά από ζητήματα, στην ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματός του.

Τελικά δεν μπόρεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από την επιστολή του προς το ΕΛΚ, να στείλει ένα καθαρό μήνυμα κατά του ακροδεξιού και αντιευρωπαίου Βίκτορ Ορμπαν, αφού φρόντισε να το επισκιάσει με μια άστοχη προσπάθεια να ταυτίσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέστειλε προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τη σχετική επιστολή προκειμένου να συμμετάσχει και η Ν.Δ. στην κίνηση των 12 κομμάτων του ΕΛΚ που ζητούν τον αποκλεισμό ή την αναστολή της συμμετοχής του Ορμπαν και του κόμματός του, του Fidesz, στην ευρωπαϊκή πολιτική τους ομάδα. Κάτι που είχε ήδη διαφημίσει ότι θα πράξει κατά την πρόσφατη παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών.

Στην επιστολή του λοιπόν, δηλώνει, αναφερόμενος στο Fidesz ότι «ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε. στις μεθοριακές χώρες».

Αλλά μιλώντας για τις πρακτικές του Ορμπαν σχετικά με παράκαμψη συνταγματικών αρχών, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ, επέλεξε να πει: «Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Και με την άστοχη αυτή σύγκριση, πέραν της κολυμβήθρας του Σιλωάμ που προσφέρει στον ίδιο τον Ορμπαν, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά καλεί την Ευρώπη, έστω και στο επίπεδο -προς το παρόν- του ΕΛΚ, να αντιμετωπίσει την ελληνική κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζε τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Με άλλα λόγια, να την απομονώσει, με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό για την ίδια τη χώρα.

Είναι προφανές ότι με τη συμμετοχή του στην κίνηση κατά του Ορμπαν, όπως και με την υπερψήφιση τον Σεπτέμβριο στο Ευρωκοινοβούλιο της ενεργοποίησης κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την προσχώρησή του στην ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματός του σε μια σειρά από ζητήματα, με πρώτο το Μακεδονικό.

Αλλού η Ε.Ε., αλλού ο Κυριάκος

Και τελικά εστίασε στο να πλήξει την κυβέρνηση σε μια περίοδο που στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της πιστώνεται όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και -κυρίως- τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μόλις χθες η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -η οποία μίλησε σε εκδήλωση της Ν.Δ. μαζί με τον κ. Μητσοτάκη- δήλωσε σε συνέντευξή της στα «Νέα» ότι «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία έδωσαν ένα φωτεινό παράδειγμα του τι σημαίνει Ευρώπη».

Αλλά αν υπήρχε «Ελληνας Ορμπαν», ποιος θα ήταν τελικά; Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεργάστηκε με έναν ακροδεξιό, τον Π. Καμμένο, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να δώσει τον τόνο στα ζητήματα στα οποία διαφωνούσε με την κεντρική κυβερνητική πολιτική (βλ. ιθαγένεια, σύμφωνο συμβίωσης κ.λπ.), πόσο μάλλον για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ν.Δ. πρόσφερε πολιτική νομιμοποίηση στην Ακροδεξιά, συγκυβερνώντας επί Παπαδήμου, χωρίς να υπάρχει αριθμητική ανάγκη, με τον ΛΑΟΣ, ο οποίος αποτέλεσε τη συγκολλητική ουσία της σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ν.Δ. και διεκδικούν να δίνουν τον τόνο στην κεντρική γραμμή του κόμματος.

Ακόμη κι ο Κύρτσος

Προ μηνών ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης εκφραζόταν θετικά για τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι. Για τον οποίο ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος -γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του αλλά και το πέρασμά του από τον ΛΑΟΣ- δήλωνε ότι θα μπορούσε να προσεγγίσει το ΕΛΚ. Και βέβαια ο ίδιος δήλωνε ότι «το ΕΛΚ χρειάζεται τον Ορμπαν».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης οδηγεί λοιπόν τη Ν.Δ. σε πολιτικές στην κατεύθυνση της «ελεύθερης οικονομίας» και ταυτόχρονα προσχωρεί σε μια σειρά από ζητήματα στην ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματός του. Αλλά την ώρα που επιχειρεί να ταυτίσει τον Αλ. Τσίπρα με τον Ορμπαν, κεντροδεξιές φωνές όπως του Β. Μεϊμαράκη μιλούν (Φόρουμ των Δελφών) για την ανάγκη συνεννόησης «και με ανθρώπους από τον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, γιατί αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορα
Ούτε ρωτήθηκε ούτε και σχολίασε το παραμικρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, για το βασικό θέμα της ημέρας. Και αυτό δεν ήταν βέβαια άλλο από την επιστολή Καραμανλή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ...
Η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πλήρωσε» τη στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό
Σε μια έμμεση επιβεβαίωση ότι η στάση της Ν.Δ. απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε ρόλο στο γεγονός πως η Ντόρα Μπακογιάννη δεν πέρασε τελικά στη β΄ φάση της διαδικασίας εκλογής του γενικού γραμματέα του...
«Πλήρωσε» τη στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν
Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθεί να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον ακροδεξιό και αντιευρωπαίο Βίκτορ Ορμπαν, προσφέροντας έτσι στον Ούγγρο πρωθυπουργό την κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γιατί δεν κατατέθηκε η πρόταση μομφής
Ανέκρουσε πρύμναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Παρ’ ότι θα ήθελε με μια τέτοια κίνηση να εμφανιστεί στα μάτια του εθνικιστικού ακροατηρίου, στο οποίο...
Γιατί δεν κατατέθηκε η πρόταση μομφής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Λαϊκό κόμμα και λαϊκιστές
​Στο Ελσίνκι βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας, στο διήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο και θα...
Λαϊκό κόμμα και λαϊκιστές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε...
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας