Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μέρος του αιτήματος για πολιτική αλλαγή το δημογραφικό»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μέρος του αιτήματος για πολιτική αλλαγή το δημογραφικό»

  • A-
  • A+

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το δημογραφικό εξαπέλυσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέροντας για πολλοστή φορά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.

Κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες σε λιγότερο από ογδόντα ημέρες «να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσα υπέμειναν εδώ και τέσσερα χρόνια: 

«Στα ψέματα και στους φόρους. Στην ανασφάλεια στις γειτονιές. Στη διάλυση του κράτους με τα χιλιάδες κομματικά ρουσφέτια. Στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Αλλά και στο τοξικό νέφος της συναλλαγής και της λάσπης, που τυλίγει όλο και περισσότερο τη δημόσια ζωή. Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες ένα μόνο πανίσχυρο μήνυμα θα στείλουν στην κυβέρνηση: Επιτέλους, φύγετε! Και ένα σύνθημα θα απευθύνουν σε εμάς: Προχωρήστε μπροστά».  

Χαρακτήρισε το δημογραφικό «ζήτημα υπαρξιακό, καθώς η Ελλάδα αιμορραγεί χάνοντας τους ανθρώπους της» σημειώνοντας ότι «τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια».

«Θα ήταν ευκαιρία πολιτικής συνεννόησης κατά του τοξικού κλίματος, καταλήγοντας σε κάποιες πολιτικές που χρειάζονται βάθος χρόνου. Θα ήταν ευχής έργο να διαμορφώσουμε κλίμα εθνικής συναίνεσης. Κάποιοι όμως δεν θέλουν» είπε.

Ανέφερε ότι από το 2011 και για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται, καθώς από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια. Και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080. Αυτό τόνισε ο πρ. της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το δημογραφικό.

«Mια πατρίδα με λαό όλο και λιγότερο, κινδυνεύει να μικρύνει και αυτή. Όπως και μία κοινωνία με παιδιά που πιστεύουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, απειλείται να διαλυθεί», τόνισε ο ίδιος.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «υπονομεύεται το μέλλον του έθνους γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους».

«Η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της, δείχνοντας πως ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου βραχυκύκλωσε. Σε μία Ελλάδα που δεν δίνει πια ευκαιρίες» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι «ο πληθυσμός μας γερνάει: Το 1950 η μέση ηλικία στην Ελλάδα των 7,6 εκατομμυρίων ήταν στα 30 έτη. Σήμερα, έχει εκτοξευτεί στα 43 έτη. Και παρόλο που σήμερα, οι άνω των 65 συμπολίτες μας είναι το 21% του πληθυσμού, το 2050 αυτή η κατηγορία θα φτάσει το 33%. Αυτή η διπλή βόμβα - λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι Έλληνες - απειλεί το αύριο, όμως αμφισβητεί και το σήμερα».

Η πρόταση της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ξανά ότι η εάν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει τα ποσά που η κυβέρνηση περιέκοψε για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ότι θα θεσπίσει την ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε γέννα και ότι θα αυξήση το αφορολόγητο κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί.

 

«Έχουμε μιλήσει για ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα. Ελκυστικό, ώστε να εντάσσονται αμέσως σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι, δίκαιο, ώστε να αποδίδει μετά το τέλος της εργασίας τους κόπους όλων στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και αποτελεσματικό, ώστε να μην επιβαρύνει, αλλά -αντίθετα- να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας», είπε

Και συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως «το σχέδιο μας συστηματικά διαστρεβλώνεται από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα σοβαρή που δεν έχει εφαρμόσει σύστημα τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό».

Ο αρχηγός της Ν.Δ. μίλησε για ένα «σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων», το οποίο περιλαμβάνει «μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζόμενων γονέων -κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών, επιστροφή των νέων που έφυγαν και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού».

Επίσης, ανέπτυξε και μία σειρά επιπλέον θετικών μέτρων για την προστασία των νέων γονέων -και κυρίως της νέας μητέρας: 

  • Θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. 
  • Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες. Και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Αυτό θα ισχύει και για τους πατέρες, μόλις αυτοί ανακοινώνουν ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.
  • Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων. 
  • Η ουσιαστική βοήθεια μέσω των παιδικών σταθμών βρίσκει συνέχεια στη σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής: Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων επεκτείνεται, λοιπόν, παντού -με προγράμματα δραστηριοτήτων και μελέτης, όπως της εκμάθησης και πιστοποίησης ξένης γλώσσας εντός του σχολείου. 
  • Στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας που παραμένει στο κέντρο κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα επαναφέρουμε τα ποσά που η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες». 

Εκανε ειδική αναφορά σε ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό «Ασφαλιστικό Σύστημα, ελκυστικό, δίκαιο, και αποτελεσματικό, που να μην επιβαρύνει, αλλά -αντίθετα- να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ανέπτυξε την πρότασή του για την μετάβαση σε ένα ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ισχύει σήμερα σε όλη την Ευρώπη, με τρεις πυλώνες:

  • Την εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και το ανταποδοτικό μέρος των εισφορών τους για κύρια σύνταξη. 
  • Έναν ατομικό «κουμπαρά» που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου. 
  • Και μία τρίτη, εθελοντική πηγή, που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Γεννηματά διέγραψε Χρυσοχοΐδη - Μενδώνη
Άρχισαν τα... όργανα στο Κίνημα Αλλαγής με την επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος να ανακοινώνει ότι διαγράφονται από το κόμμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι ανέλαβαν υπουργοί στο...
Η Γεννηματά διέγραψε Χρυσοχοΐδη - Μενδώνη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Βαρουφάκης: Προϋπόθεση για ανάπτυξη η ρήξη
Τη ρήξη με τις πολιτικές των δανειστών έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασίες στη βάση του προγράμματός του ΜέΡΑ25
Γ. Βαρουφάκης: Προϋπόθεση για ανάπτυξη η ρήξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ελίτ
Στο θέμα περί των κομμάτων που προωθούν τα συμφέροντα των ελίτ, τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή τις πρόσφατες κόντρες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο...
Κουτσούμπας: ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ελίτ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Β. Μεϊμαράκης: Εθνικές εκλογές εάν…
Για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευροεκλογών μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέδεσε το αποτέλεσμα -υπό...
Β. Μεϊμαράκης: Εθνικές εκλογές εάν…
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Όχι» Ανδρουλάκη σε μετεκλογικό έκτακτο συνέδριο
Απορρίπτει την πρόταση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου (μετά τις εκλογές) που θα καθορίζει τη στάση του Κινήματος Αλλαγής για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος στην κυβέρνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Όχι» Ανδρουλάκη σε μετεκλογικό έκτακτο συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει την έξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ»
«Διαφωνώ και καταδικάζω τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ψηφίζω Ν.Δ.» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οι εκλογές θα δείξουν «το δρόμο της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει την έξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας