Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Success story αλά Σαμαρά θέλει ο Μητσοτάκης

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Success story αλά Σαμαρά θέλει ο Μητσοτάκης

  • A-
  • A+
Το success story του Αντώνη Σαμαρά θέλει να επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε σήμερα τη φιλοδοξία του να καταστήσει τη χώρα ως ένα τέτοιο στην Ευρώπη, εφόσον ο ελληνικός λαός τον ψηφίσει στις επόμενες κάλπες.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως η Ευρώπη που περνάει δυσκολίες έχει κάθε λόγο να επιθυμεί ένα succes story της Ελλάδας και προσέθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοδο του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού.  

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζητάει ξανά νέα οικονομική συμφωνία με τους εταίρους προτείνοντας να «ξεχάσουμε τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία, μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων, είναι μία συμφωνία win-win».

«Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε δεν έθετε «το θέμα αμέσως», για να φέρει πρώτα «αποτελέσματα» να εξασφαλίσει «καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων» και μετά να το κάνει, ενώ είπε ότι η πρότασή του ήδη συναντά ευήκοα ώτα, «το συζητούν ο κ. Βέμπερ και ο Μοσκοβισί.

»Ο μόνος που δεν το θέτει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Η προσφορά μου προς την παρούσα κυβέρνηση ισχύει, ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε χαμηλότερα πλεονάσματα» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε επίσης κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους για την «ανοχή που δείχνουν στον Τσίπρα», λέγοντας ότι πολλά σημαντικά ζητήματα έχουν θαφτεί, δεν βλέπουν προβλήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη ή την Παιδεία καθώς «είχαμε επικεντρώσει μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους». 

«Όσο νωρίτερα οι εκλογές, τόσο καλύτερα»

Σε ερώτηση για τις εκλογές απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Όσο για τις εθνικές πιστεύω ότι όσο νωρίτερα τόσο καλλίτερα... Όλοι θα ανακουφιστούν αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να χάσει το Μάιο άπαξ ή σε δύο γύρους, δική του η επιλόγή».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την οποία θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού κόμματος του ακροδεξιού Όρμπαν, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και προσέθεσε ότι εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα χάσει άπαξ το Μάιο, κάνοντας όλες τις εκλογές μαζί, ή εάν θα χάσει με δόσεις, αν αποφασίσει να κάνει τις εθνικές εκλογές αργότερα. 

Επανέλαβε την κριτική για την Συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι «Θέλω συμφωνία αλλά όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιεί τν χώρα- και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως «το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι είναι κακή συμφωνία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, όταν προέκυψε το θέμα, ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε τη Ν.Δ. στον διάλογο και ξαφνικά κατέληξε σε μία συμφωνία που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί, καθώς περιλαμβάνει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα (...) Κανείς δεν εξήγησε γιατί δεν έχουν την εθνικότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

»Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες των Μακεδόνων, όποιον διαφωνεί του λένε ότι είναι φασίστας ή ακροδεξιός... Με τη Συμφωνία είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θέλω συμφωνία άλλα όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα... Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη προστασία των εμπορικών σημάτων των εταιριών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόμμα του κ. Όρμπαν είπε: «Δεν είμαι χαρούμενος για τον Όρμαν, έχω θέσει το ζήτημα, είναι πρόβλημα γιατί δεν ακολουθεί τις αξίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η προσέγγισή του για το μεταναστευτικό είναι προβληματική. Εγώ υποστηρίζω την ανάγκη φύλαξης των συνόρων και τη διάκριση των πολιτικών προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά από τη άλλη είναι άδικο να αφήνεται μία χώρα να αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα».

Ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα στείλω επιστολή που θα ζητά αναστολή συμμετοχής του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ» και εξήγησε ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος του ΕΛΚ και πρέπει το ΕΚΛ να τον θέσει σε αναστολή μέχρι να αλλάξει απόψεις, διαφορετικά δεν θα έχει θέση στο ΕΛΚ και θα πρέπει να αποβληθεί».

Στρέφοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού και γι' αυτό το θέμα είπε πως θα περίμενε «ίδια ευαισθησία της Ευρώπης προς τον κ. Τσίπρα όταν επιτίθεται στους θεσμούς και υποβαθμίζει την δημοκρατία... Κυρίως από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που τελευταία τον έχουν ερωτευτεί».

Τέλος, σε ερωτήσεις για την ηγεσία του και τον χαρακτήρα της Ν.Δ. απάντησε ότι είναι υπερήφανος παρά τα λάθη της έχει συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας. Όταν ανέλαβα την ηγεσία η Ν.Δ. είχε χάσει διαδοχικές εκλογές και πολλοί θεωρούσαν ότι πηγαίναμε στον πάτο, τώρα έχουμε ένα από τα ισχυρότερα κεντροδεξιά κόμματα της Ε.Ε.».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Φίλης: «Να ανακληθεί η αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ»
Αναιτιολόγητη χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα αύξηση του προστίμου, μετά τον διπλασιασμό του τον Νοέμβριο, ενώ ζητά την άμεση ανάκλησή της.
Ν. Φίλης: «Να ανακληθεί η αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ (μ-λ): Βάθεμα της εξάρτησης, ένταση της λιτότητας και πολεμικοί κίνδυνοι εν’ όψει
«Προκλητική ενέργεια» χαρακτηρίζει το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς την παραγγελία των 18 γαλλικών αεροσκαφών RAFALE.
ΚΚΕ (μ-λ): Βάθεμα της εξάρτησης, ένταση της λιτότητας και πολεμικοί κίνδυνοι εν’ όψει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε ρόλο δελφίνου ο Α. Λοβέρδος
Προειδοποίησε τη Γεννηματά ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινδυνεύει να έχει την τύχη του Ποταμιού, το οποίο ως γνωστόν ανέστειλε την πολιτική του δράση ● Απάντηση σε ήπιους τόνους από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Σε ρόλο δελφίνου ο Α. Λοβέρδος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιμένει για κατάργηση της πατέντας ο ΣΥΡΙΖΑ
Επιστολή 38 ευρωβουλευτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με πρωτοβουλία Παπαδημούλη, με στόχο την ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων ● Νέες δηλώσεις από τον τομεάρχη Υγείας Α. Ξανθό.
Επιμένει για κατάργηση της πατέντας ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θεανώ Φωτίου: «Το επιτελικό κράτος έχει καταγεγραμμένους 500.000 πολίτες άνω των 85»
Σφοδρή είναι η επίθεση της αναπληρώτριας τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το χάος στα μητρώα της χώρας και...
Θεανώ Φωτίου: «Το επιτελικό κράτος έχει καταγεγραμμένους 500.000 πολίτες άνω των 85»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας