Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασφάλεια από τον... Πινοσέτ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασφάλεια από τον... Πινοσέτ

  • A-
  • A+
Μιλώντας στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμά του για περίθαλψη και επικούρηση, τις οποίες θέλει να εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα εμπνεόμενος από το περίφημο σύστημα των τριών πυλώνων, το οποίο είχε εφαρμοστεί στη Χιλή επί δικτατορίας.

Το σχέδιό του για την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης, καθώς επίσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έκανε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ανέπτυξε για άλλη μια φορά τη μεταρρύθμιση που οραματίζεται για την ασφάλιση στη χώρα μας, δηλαδή την εφαρμογή του περιβόητου ασφαλιστικού συστήματος των τριών πυλώνων, το οποίο είναι βέβαια εμπνευσμένο από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Χιλή την περίοδο της δικτατορίας Πινοσέτ, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Μάλιστα στην ίδια κατεύθυνση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υποστήριξε, στη δική του ομιλία, ότι «το κράτος δεν μπορεί πλέον να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας ότι «εξαντλεί πια τα όριά του», ότι «παραμένει άδικο, πριμοδοτώντας συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες με τρόπο απαράδεκτο», ότι «είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν παρακολουθεί τις δυσμενείς, τραγικές θα έλεγα, δημογραφικές τάσεις», ότι «δεν επιτρέπει στους πολίτες να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα», ότι «δεσμεύει πόρους από την ανάπτυξη» και ότι «δεν εξασφαλίζει και ικανοποιητικά ποσοστά αναπλήρωσης -παρά την πολύ υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη».

Επανέλαβε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και ότι θα τον αντικαταστήσει με το σύστημα των τριών πυλώνων, όπου ο δεύτερος πυλώνας, ο οποίος ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα, είναι υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός και, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «θα παρέχεται από δημόσιο φορέα, από κάποιο Επαγγελματικό Ταμείο, αλλά και από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους».

Υπό εποπτεία

Και πρόσθεσε ότι θα είναι «πάντοτε υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος», νιώθοντας βέβαια την ανάγκη να δικαιολογηθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να πει για την Τράπεζα της Ελλάδος: «Μπορεί μερικές φορές -το ξέρω- να αισθάνεστε ότι σας ταλαιπωρεί, αλλά είναι η εγγύηση ότι η ασφαλιστική αγορά δουλεύει εποπτευόμενη από μία αρχή υπεράνω υποψίας και μεγάλης φερεγγυότητας».

Προκειμένου να υποστηρίξει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, είπε ως επιχείρημα ότι οι νέοι δεν πιστεύουν πως θα πάρουν σύνταξη, «άρα το κίνητρο, δυστυχώς, και σε αυτούς να ενδώσουν στον “πειρασμό” της ανασφάλιστης εργασίας είναι μεγαλύτερο, διότι δεν πιστεύουν πολύ απλά ότι οι εισφορές τους θα πιάσουν οποιοδήποτε τόπο», βγάζοντας έτσι από το κάδρο των ευθυνών για την ανασφάλιστη εργασία τους εργοδότες.

Παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει κόστος μετάβασης στο σύστημα αυτό, ισχυριζόμενος ότι «θα είναι μικρό» και λέγοντας ότι «το κράτος θα αναλάβει πρωταρχικά την υποχρέωση να το καλύψει».

Μίλησε επίσης για παροχή ασφάλισης από κοινού από κράτος και ιδιωτικό τομέα για την περίπτωση σεισμού, για να καταλήξει ότι «χρειάζεται και στον τομέα της Υγείας περισσότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» υποστηρίζοντας ότι «ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης έχει τεχνογνωσία προκειμένου να συνεργαστεί με το ΕΣΥ και, ναι, να αγοράζει υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, αναφορικά με την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες και να διαχειριστούν καλύτερα και χρόνια νοσήματα, όπως οι ασθένειες και ο καρκίνος».

«Αμετανόητο υπέρμαχο του ασφαλιστικού Πινοσέτ» χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, κατηγορώντας τον για «σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Τον κατηγόρησε ακόμα ότι «ως γνήσιος πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων, συκοφάντησε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση», καθώς και ότι «το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης επιβαρύνει με 55 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και απειλεί ευθέως τις εισφορές και τις συντάξεις, τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των σημερινών και των νέων ασφαλισμένων. Εκτός εάν προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης το κόστος αυτό να το καλύψει μέσω μιας οριζόντιας περικοπής των συντάξεων».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε φιλελεύθερη ατζέντα «επενδύει» ο Μητσοτάκης
Το ιδεολογικό του πρόσημο υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και του μικρότερου κράτους ανέπτυξε ο Κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση του ΚΕΦίΜ, ενώ δεν παρέλειψε να στραφεί και πάλι στην ατζέντα του νόμου και της τάξης.
Σε φιλελεύθερη ατζέντα «επενδύει» ο Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν
Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθεί να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον ακροδεξιό και αντιευρωπαίο Βίκτορ Ορμπαν, προσφέροντας έτσι στον Ούγγρο πρωθυπουργό την κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξύπνησε η κεντροδεξιά συνείδηση 
Τη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων στην εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του, κορυφαία στελέχη που εκφράζουν την κεντροδεξιά τάση κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μη...
Ξύπνησε η κεντροδεξιά συνείδηση 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μητσοτάκη στη Ρωσία
Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολοντίν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις της με...
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μητσοτάκη στη Ρωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας